Jyllands-Posten

Efter flere ugers fald i coronatall­ene, stiger smitten nu

Det kan vaere starten på efterårets smittebølg­e, lyder det fra eksperter, som isaer saetter deres lid til én ting.

- TEA KROGH SØRENSEN tea.krogh@jp.dk

Efter en måned med faldende smitte på alle målbare parametre for coronasmit­ten er tallene nu begyndt at stige igen. Fra uge 35 til 36 steg den såkaldte incidens – antallet registrere­de smittede pr. 100.000 borgere – med 10 pct., ligesom der var flere indlagte, en stigning på 9 pct. i positivpro­centen samt større maengder coronaviru­s i spildevand­et.

Det konstatere­r Statens Serum Instituts direktør, Henrik Ullum, over for Jyllands-Posten. Stigningen i smitte kan vaere første tegn på, at den forventede efterårsbø­lge kan vaere på vej.

»Alle målepunkte­r tyder på, at der er mere smitte i uge 36 end i uge 35. Nu begynder vi at se en stigning. Samtidig står efterårsmå­nederne for døren. Vi har hele tiden forventet en stigning hen over efterår og vinter. Om det er starten på en bølge – og hvor stor den vil blive – kan jeg ikke sige med sikkerhed, men i hvert fald er smittefald­et, vi har set de seneste uger, vendt,« siger Henrik Ullum.

Ifølge SSI’s nyeste tendensrap­port er det fortsat virusvaria­nten BA.5 – en undervaria­nt af omikron – der er helt dominerend­e i verden og i Danmark, men SSI holder et skarpt øje med flere forskellig­e varianter, der bobler frem.

Bl.a. varianten BJ.1, som har spredt sig i Indien, men også er kommet til Europa – dog har den ikke gjort sin entré i Danmark endnu. BJ.1 er en undervaria­nt af BA.2, som gav den store smittebølg­e herhjemme hen over sidste vinter.

»Hverken jeg eller mine folk kan forudsige, hvilken variant der kommer til at drille os hen over vinteren. Det kan vaere en af boblevaria­nterne, vi kigger på nu, men der kan også pludselig komme en variant ind fra højre, som det skete med omikron,« siger Henrik Ullum.

Afhaenger af vejret

Han peger på, at fjerde vaccinatio­nsrunde, som netop er gået i gang med den opdaterede boostervac­cine, primaert gives for at beskytte mod alvorlig sygdom, men samtidig kan en helt ny vaccine, som ovenikøbet indeholder omikron, vaere med til at daempe smitten. Derudover vil smitteudvi­klingen afhaenge af vejret og af, hvordan vi agerer, når smitten stiger.

»Hvis vi helt glemmer de gode vaner om udluftning og håndhygiej­ne, kan det godt blive en stor bølge,« lyder det fra Ullum, der fremhaever, at vaccinatio­nsudrulnin­gen bliver afgørende for, hvor stor en belastning udpraeget smitte vil vaere for sundhedsva­esnet.

»Hvis vi får vaccineret alle os over 50 år med en boostet vaccine, kan vi formentlig tåle en betydelig smittestig­ning, uden det får lagt vores sundhedsva­esen ned,« siger Ullum.

På Københavns Universite­t vurderer professor i epidemiolo­gi Allan Randrup Thomsen, at vi er kommet i gang med vaccinekan­ylerne i tilstraekk­elig god tid inden en forventet efterårsst­igning.

»Det, at langt de fleste af os tidligere har fået tre stik eller har vaeret smittet, betyder, at immunsyste­met reagerer hurtigere på en booster. 7 til 10 dage efter boostersti­kket har man fået sparket godt til immunsyste­met,« siger han.

Forrige efterår startede smittebølg­en allerede i slutningen af august, og når den ikke er kommet så tidligt i år, haenger det måske sammen med, at vi overordnet set har en mere immunisere­t befolkning nu i forhold til sidste år. Det skyldes både vacciner, og at millioner af danskere har vaeret smittet med isaer omikron det seneste års tid.

»Men det er meget vigtigt, at plejehjems­beboere, de aeldste og de mest sårbare vaccineres nu, for det er efterhånde­n laenge siden, at de fik deres seneste vaccine, og vi ved jo, at på antistofni­veau falder immunitete­n med tiden,« siger professore­n.

For få dage siden udtrykte WHO forhåbning­er om, at det kan lykkes at udrydde coronaviru­s. Men det er urealistis­k, mener Allan Randrup Thomsen.

»Vi kan få coronaviru­s ned på et rimeligt leje, så vi kan leve med den. Men jeg ser ikke på nogen måde for mig, at vi får den udryddet, som vi har set det med f.eks. kopper. Det er efter min overbevisn­ing slet ikke muligt med coronaviru­s, fordi den muterer og spredes så effektivt, som den gør. Desuden kan den opformeres i dyr,« siger Randrup Thomsen.

 ?? ?? Der kan igen komme gang i de danske testcentre. Foto: Brian Karmark
Der kan igen komme gang i de danske testcentre. Foto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark