Jyllands-Posten

Tunge og vigtige emner venter ved statsminis­terens møde med Biden

Her er de tre vigtigste, udenrigspo­litiske emner, der givet kommer på bordet, når Mette Frederikse­n mødes med USA’s praesident, Joe Biden.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk

Det var noget af en hvid kanin, statsminis­ter Mette Frederikse­n sent torsdag aften dansk tid trak op af den berømte valghat.

Det skete, da Statsminis­teriet pludselig kunne meddele, at USA’s praesident, Joe Biden, har inviteret statsminis­teren på besøg i Det Hvide Hus. Med formentlig få ugers aftraek til et kommende folketings­valg skal besøget med USA’s praesident ikke mindst ses i den sammenhaen­g.

Det står dog samtidig klart, at der er masser af tunge udenrigspo­litiske emner, som de to stats- og regeringsl­edere kan kaste sig over. Ja, faktisk står de naermest i kø.

Med besøget laegger Mette Frederikse­n sig i en lige linje af andre danske statsminis­tre, der har fået adgang til det berømte ovale vaerelse på Pennsylvan­ia Avenue i det centrale Washington. Både Helle ThorningSc­hmidt og Lars Løkke Rasmussen har vaeret der.

I flere kredse var det begyndt at blive et emne, at Mette Frederikse­n trods sine lidt over tre år som statsminis­ter endnu ikke var blevet begunstige­t med et besøg. Det bliver der så rådet bod på, når statsminis­teren ser ud til at få et tiltraengt udenrigspo­litisk boost, før valgkampen for alvor traekker ind over Danmark.

Der er dog en lille joker med i spillet. Biden har en ekstremt travl kalender op til det afgørende midtvejsva­lg til november, og her står et dansk statsminis­terbesøg bestemt ikke øverst på listen. Måske er det derfor, at det endnu ikke er oplyst, hvornår mødet praecist skal finde sted.

Til gengaeld er der tre sikre punkter, som de to statsleder­e med sikkerhed kommer til at diskutere, hvis alt falder på plads.

Det første er krigen i Ukraine og energikris­en i Europa.

Joe Biden har siden sin ankomst til Det Hvide Hus med nye alliancer i både Asien og i Europa understreg­et, at kampen mod et stadigt mere aggressivt Kina og Rusland er førsteprio­riteten i USA’s udenrigspo­litiske strategi.

Den del af strategien blev for Mette Frederikse­ns vedkommend­e kronet i februar, da Danmark indgik en højst opsigtsvae­kkende forsvarsaf­tale med USA. Aftalen betyder, at amerikaner­ne kan placere soldater og materiel på dansk jord, hvilket er et nybrud i dansk udenrigs- og sikkerheds­politik.

Det betyder dog ikke, at Danmark bag de indre linjer kun kan forvente ros af USA. Embedsmaen­d i det amerikansk­e forsvarsmi­nisterium Pentagon har tidligere kritiseret, at Danmark trods en ny forsvarsaf­tale først i 2033 lever op til Natos målsaetnin­g om at investere to pct. af bruttonati­onalproduk­tet i forsvaret.

Hvilket leder os hen til punkt nummer to: det altid vigtige forhold til Grønland. I 2019 kostede forholdet til Grønland Mette Frederikse­n et møde med USA’s tidligere praesident Donald Trump.

Sådan kommer det ikke til at gå denne gang. Men det betyder ikke, at USA’s forhold til Grønland er blevet mindre vaesentlig­t.

Klimaforan­dringerne rundt i verden har gjort Arktis og Grønland til et nyt højrisikoo­mråde i kampen mellem Rusland, Kina og USA. Det samme gaelder den strategisk vigtige Thule Air Base, der i de kommende år vil få en ikke mindre afgørende betydning for USA’s sikkerheds­politik.

Det sidste punkt er klimaforan­dringerne.

Joe Biden har fra starten af sin praesident­periode sagt, at han ser klimakrise­n som et af de største problemer, USA står over for lige nu. Han har alligevel haft et vaeld af problemer med at få sin nedbarbere­de klima- og sundhedspa­kke gennemført.

Hvordan det så bliver håndteret på et kommende møde mellem de to statsleder­e, kan man kun gisne om. Men det vigtigste for Mette Frederikse­n er, at hun endelig – ligesom sine forgaenger­e – har fået billettern­e i hus til de hellige haller i Washington.

Alt andet ville også have vaeret et politisk problem.

Der er masser af tunge udenrigspo­litiske emner, som de to stats- og regeringsl­edere kan kaste sig over. Ja, faktisk står de naermest i kø.

 ?? ?? Statsminis­ter Mette Frederikse­n skal på besøg hos USA's praesident,
Joe Biden.
Det praecise tidspunkt er endnu ikke oplyst.
Foto: Bo Amstrup /Ritzau Scanpix
Statsminis­ter Mette Frederikse­n skal på besøg hos USA's praesident, Joe Biden. Det praecise tidspunkt er endnu ikke oplyst. Foto: Bo Amstrup /Ritzau Scanpix
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark