Jyllands-Posten

EU: Ungarn er ikke laengere et fuldt demokrati

Et flertal støttede en symbolsk resolution, der betegner Ungarn som et »autokrati med valg«. Forude venter en intens uge, der kan koste Orbáns regering milliarder af EU-kroner.

- JEPPE REEDTZ HUSTED Jyllands-Postens korrespond­ent jeppe.husted@jp.dk

Manglende handling fra EU har medvirket til et demokratis­k sammenbrud i Ungarn, der ikke laengere kan betegnes som et fuldt demokrati. Så klart lyder budskabet fra et overvaelde­nde flertal af medlemmern­e i EuropaParl­amentet.

Torsdag eftermidda­g vedtog de en resolution, som sender et signal til både den mangeårige ungarske leder, Viktor Orbán, og EU-Kommission­en.

»Et staerkt og forenet faellesska­b har pligt til at beskytte sine borgere, selv imod deres egne regeringer,« siger Sándor Rónai.

Som medlem af EuropaParl­amentet for det største ungarske opposition­sparti stemte han for resolution­en.

Siden juli sidste år har kommission­en tilbagehol­dt 35 mia. kr. fra en økonomisk genopretni­ngspulje øremaerket til Ungarn. Parlamente­t ønsker de tilbagehol­dte milliarder brugt til at presse politiske reformer igennem.

Afgørelsen­s time

Afstemning­en i parlamente­t markerer starten på en afgørende uge i forholdet mellem

Ungarn og EU. I april udløste kommission­en for første gang den såkaldte retssikker­hedsmekani­sme imod Ungarn.

Bag det tekniske begreb gemmer sig muligheden for at tilbagehol­de EU-støtte til et medlemslan­d, hvis ikke de kan sikre en forsvarlig forvaltnin­g af midlerne. Og det handler ikke om håndøre. Ungarn står til at modtage ca. 160 mia. kr. i EU’s budget for 2021-2027.

Senest onsdag skal kommission­en beslutte, om den vil gøre alvor af truslen og undlade at sende milliarder af EU-kroner til Ungarn. Indgrebet skal i så fald godkendes af et kvalificer­et flertal blandt de enkelte medlemslan­de i EU.

Allerede inden lover den ungarske regering bod og bedring.

I den lokale avis Népszava løftede en af Orbáns ministre sløret for et større reformprog­ram, som angiveligt offentligg­øres i sin helhed på mandag. Regeringen i Budapest traenger penge og vil forhandle.

Spørgsmåle­t er så, hvor små indrømmels­er kommission­en vil acceptere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark