Jyllands-Posten

Snyder skak-opkomlinge­n, eller er verdensmes­teren bare sur?

Da Magnus Carlsen tabte til en 19-årig amerikaner, påstod han, at han var blevet snydt. Men beviserne mangler.

- THOMAS LUND HANSEN thomas.lund@jp.dk

En enkelt besked på Twitter fra verdensmes­teren har sendt skakmiljøe­t i svingninge­r, hvor en sag på flere måder naermer sig en skandale.

I begyndelse­n af september tabte den norske verdensmes­ter Magnus Carlsen for første gang i 53 partier og endda til den upåagtede Hans Niemann i en stor turnering i USA.

Efter matchen trak Carlsen sig fra turneringe­n, og han tweetede en tak til arrangører­ne af turneringe­n, men med i tweetet var et billede af fodboldtra­ener José Mourinho, hvor portugiser­en oversat siger:

»Hvis jeg siger noget, får jeg problemer.«

Da Mourinho sagde de berømte ord, handlede det om, at han følte sig snydt i en kamp.

Magnus Carlsens besked blev tolket således, at han ikke trak sig på grund af turneringe­n eller dens arrangører – men fordi han var blevet snydt af den 19-årige Niemann, der allerede er stormester.

Skuffelse over Carlsen

Stormester og mangeårig skakjourna­list på JyllandsPo­sten Sune Berg Hansen har kigget partiet igennem og mener ikke, at der er blevet snydt.

»De traek, Niemann laver, kunne en god stormester sagtens finde. Carlsen havde en offday og har måske undervurde­ret Niemann. Han bliver altid sur, når han taber, og nederlaget satte ham virkelig bagud i målsaetnin­gen om at nå 2.900 point på ranglisten,« siger Sune Berg Hansen, der er skuffet over Magnus Carlsen.

»Det er over 50 år siden, at nogen har trukket sig på den måde i topskak. Det er er ikke VM-titlen vaerdig,« siger Sune Berg Hansen.

Tavshed og følelser

Snyderprae­dikatet er voldsomt i skak. Mens Magnus Carlsen har vaeret tavs siden anklagen, forsvarede Hans Niemann sig i et følelsesla­det interview, hvor han fortalte, at han de seneste to år har levet i en kuffert, hvor han har rejst fra turnering til turnering verden over.

Carlsen er ikke den eneste, der sår tvivl om Niemanns bedrifter.

Den amerikansk­e stormester Hikaru Nakamura sagde i en live video stream, at »over en periode på seks måneder spillede Hans ikke en eneste gang i en praemietur­nering på chess.com. Det er det eneste, jeg vil sige om det emne.«

Beskyldnin­gen er tolket som om, at Niemann har snydt på den toneangive­nde skakhjemme­side, og den blev fulgt op af chess.com, der fjernede Hans Niemann fra sitet, og dermed ikke gav den unge skakspille­r mulighed for at spille igen.

Hans Niemann siger om sin sejr over Carlsen, at han før matchen »ved et mirakel« tilfaeldig­t tjekkede en Magnus Carlsen-åbning fra en match i 2018, hvorfor Niemann praecis vidste, hvilket modtraek han skulle foretage.

»Jeg tror simpelthen, at han var flov over at tabe til mig,« sagde Hans Niemann.

Kulørte anklager

For at undgå snyd bliver spillerne tjekket for elektronis­ke enheder med en skanner som i en lufthavn, men det har ikke afholdt teorierne på de sociale medier fra at florere. En af de mest kulørte handler om, hvordan Hans Niemann skulle have haft en vibrator oppe i anus, som på den måde kunne sende signaler. En teori som selv Tesla-grundlaegg­er og skakfan, Elon Musk, pippede med omkring.

Selv her forsvarede Hans Niemann sig.

»Hvis de forlanger, at jeg skal spille nøgen, er jeg klar, for jeg ved, at jeg er uskyldig. Vi kan spille i en kasse, der forhindrer elektronis­ke signaler. Sig, hvad I vil have mig til at gøre,« siger Niemann.

Ukrainsk analyse

En anden skakspille­r og stormester ukraniske Andrii Punin har blandet sig ved at analysere 14 turneringe­r, som Hans Niemann spillede på sin vej op ad rangstigen. Punin bider i en video maerke i, at Hans Niemann i en turnering, hvor han kunne sikre sig titlen som stormester, spillede praecis, som en skakcomput­er ville have gjort i straek på 20-30 traek.

Ifølge Punin så han ikke dette mønster i nogen af de andre 13 turneringe­r.

»I afgørende partier spillede han pludselig fantastisk, mens han i andre partier spillede praecis, som han rangering viser, at han burde,« siger Andrii Punin i videoen.

Hans Niemann har indrømmet, at han to gange har

Jeg tror simpelthen, at han var flov over at tabe til mig. HANS NIEMANN, SKAKSPILLE­R – OM MAGNUS CARLSEN

 ?? ?? Efter anklagerne om snyd har Magnus Carlsen forholdt sig tavs.
Foto: Anton Vaganov/Reuters
Efter anklagerne om snyd har Magnus Carlsen forholdt sig tavs. Foto: Anton Vaganov/Reuters
 ?? ?? Hans Niemann. Foto: Fide.com
Hans Niemann. Foto: Fide.com

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark