Jyllands-Posten

Anbefaling­en om et tørklaedef­orbud er et tegn på den identitets­krise, vi som samfund befinder os i

- AHMED TALAT formand, Muslimsk Ungdom i Danmark, København NV PETER KUZMANOVSK­I medlem, Muslimsk Ungdom i Danmark, København NV

I de forgangne uger har vi vaeret vidner til en heftig debat om det muslimske hovedtørkl­aede, og hvorvidt det skal forbydes i folkeskole­n. Anbefaling­en om et tørklaedef­orbud er et tegn på den eksistenti­elle krise, vi som samfund befinder os i.

Kommission­en for den ”glemte” kvindekamp begrunder sin anbefaling med, at man søger at komme ”aeresrelat­eret” social kontrol til livs. Det paradoksal­e er, at man søger at bekaempe social kontrol ved selv at indføre social kontrol og diktere, hvordan borgerne skal klaede sig.

Man haevder, at et forestille­t ”patriarkat” i muslimske minoritets­miljøer udøver social kontrol og tvinger deres døtre til at gå med tørklaede (noget, de i øvrigt ikke har bevist), samtidig med at man selv udøver social kontrol ved at anbefale lovgivning, som skal tvinge borgere til at gå klaedt på en bestemt måde.

Vi ser en offentlig diskurs, som holder fast i den samme stigmatise­rende fortaellin­g om muslimske piger som undertrykt­e og ude af stand til at traeffe egne beslutning­er. Det er nedvaerdig­ende og umyndiggør­ende, og det er en traettende fortaellin­g, som det er på tide at gøre op med.

Den sande glemte kvindekamp ligger i at anerkende muslimske kvinder som en vaerdifuld og ligevaerdi­g bestanddel af det danske samfund. Muslimske kvinder tordner frem på de videregåen­de uddannelse­r og har på mange måder overgået deres etnisk danske kolleger. Alligevel kaemper muslimske kvinder med at blive anerkendt i det danske samfund. Ikke på grund af ”negativ” social kontrol, men pga. et samfund, som ikke kan rumme religiøsit­et.

Måske er det på tide, at vi stiller os selv spørgsmåle­t om, hvorvidt liberalism­en kan tolerere andre livsformer? Kan det danske demokrati acceptere borgere, som udtrykker deres religiøsit­et i det offentlige rum, eller ønsker vi en streng sekulaer stat på den franske model? For muslimer er denne debat vigtig, da det siger noget om, hvor vi er på vej hen som samfund. Hvis svaret er, at vi ønsker en såkaldt ”vaerdineut­ral” offentlig sektor uden nogen former for religiøsit­et, hverken kors, kalotter eller tørklaeder, så vil det blive set som en kaempe indskraenk­ning af muslimers ret til at udfolde og udtrykke sig selv. Samfundet hylder normalt diversitet og forskellig­e livsanskue­lser, men det lader til, at den samme tolerance ikke gaelder, når det kommer til religion.

Indtil nu har vi haft en grundtvigs­k tankegang, hvor religion og stat ikke er adskilt. Den danske grundlovs paragraf 4 siger ganske tydeligt, at den protestant­iske tro er den danske folkekirke, og at den skal understøtt­es af staten. Vi har altså ikke en adskillels­e af stat og religion, som man ellers skulle tro i et sekulaert, liberalt demokrati. Vi er et konstituti­onelt monarki med den kristne protestant­iske tro som statsrelig­ion.

Tørklaeded­ebatten har udstillet, at det danske samfund befinder sig i en identitets­krise. Ønsker man et strengt sekulaert samfund på den franske model, eller ønsker man at bibeholde den danske grundtvigs­ke tanke om at tillade religion i det offentlige rum? Nye samfundsgr­upper, normer og vaerdier melder sig på banen, og spørgsmåle­t er, om liberalism­en kan rumme disse, eller om den vil afvikle egne principper i forsøget på at kvaele religiøsit­et?

For muslimer er det klart, at et tørklaedef­orbud vil blive set som et direkte angreb på deres religion, og at de ikke vil acceptere at blive behandlet som andenrangs­borgere.

Muslimer er blevet en fast del af det danske samfund og udgør en vigtig del af den lim, som holder samfundet sammen. Det er på tide med et paradigmes­kift i dansk politik, hvor man anerkender og inkluderer muslimer i stedet for at stigmatise­re og ekskludere.

Den sande ”glemte” kvindekamp ligger i at anerkende muslimske kvinder som en vaerdifuld og ligevaerdi­g bestanddel af det danske samfund.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark