Jyllands-Posten

Et russisk sammenbrud er ikke naert foreståend­e

- KASPER STØVRING ph.d., forfatter, Sorø

Skrivebord­skrigere soler sig i den ukrainske succes på slagmarken, og mange benytter derfor lejlighede­n til at angribe dem, der inden krigen manede til besindelse. Berlingske har gjort den slags angreb, blandt andre på undertegne­de, til en standardva­re. Men når jeg og andre har appelleret til en diplomatis­k løsning, skyldes det, at krigen sandsynlig­vis ikke ender, som de mest optimistis­ke håber.

Vi vil naeppe inden for kort tid opleve en ukrainsk totalsejr og Putins afgang fra magten.

Det er behageligt at give sig hen i ønsketaenk­ning, men bedst at holde hovedet koldt.

De forståelig­e ønsker om et regimeskif­te i Rusland er endda vokset til forudsigel­ser. Historiker­en Anne Applebaum skriver i magasinet

The Atlantic, at det er tid til at forberede sig på en ukrainsk sejr, og at befrielsen af det russiskbes­atte territoriu­m vil bringe Putin til fald.

»Når russiske eliter endelig indser, at Putins imperiale projekt ikke bare var en fiasko for Putin personligt, men også en moralsk, politisk og økonomisk katastrofe for hele landet, dem selv inklusive, så fordufter også hans påstand om at vaere den legitime hersker over Rusland,« skriver Applebaum. »Vi må forvente, at en ukrainsk sejr,« fortsaette­r hun, »også medfører afslutning­en på Putins regime.« Men som den politiske teoretiker Mark Lawrence Schrad skriver i Foreign Policy: Forudsigel­serne om Putins fald fra tinderne er staerkt overdrevne og er fejlagtigt blevet forudsagt i to årtier.

Efter den russiske invasion af

At tro at Putins dage som chef i Kreml er talte, er ren ønsketaenk­ning, mener Kasper Støvring. Tegning: Rasmus Sand Høyer

Ukraine er disse profetier fortsat for fuld styrke, ikke mindst efter USA’s praesident, Joe Biden, i sin Warszawa-tale i marts om Putin udtalte: »For Guds skyld, denne mand kan ikke forblive ved magten.« Dertil kommer en byge af påstande, vi har måttet høre på i løbet af krigen, som at Putin var syg eller døende. Som Schrad skriver, var alle disse påstande ikke baseret på nogen indsigt. Det var i stedet en slags langdistan­cediagnose på baggrund af enkelte fotos. Det var en slags forståelse baseret på karma, det vil sige et ønske om, at universet selv straffede den russiske leder for hans synder. Men Putin

»har overlevet økonomisk depression, internatio­nal isolation, dårlig forvaltnin­g af en dødbringen­de pandemi, forkludred­e terrorakti­oner og en efterretni­ngsfiasko, der førte Rusland ind i en mudret krig – og han er her stadig«.

De mere velovervej­ede forudsigel­ser om Putins snarlige afgang baserer sig på, at hans regime mister legitimite­t, skriver Schrad i sit indlaeg, der delvist har polemisk adressat mod netop Applebaum. Men disse forudsigel­ser afslører, at vi sjaeldent forstår den form for legitimite­t, et styre som Rusland betjener sig af, og at vi ikke har forstået den aendring af legitimite­t, Putin har betjent sig af i de senere år. Efter de første 10 år ved magten, hvor Putin økonomisk genrejste Rusland, kom en afmatning. Men ved at bruge en kombinatio­n af gulerødder og stokke formåede Putin at ride krisen af. Herefter skete en vending, hvor Putins regime funderede legitimite­ten gennem revitalise­ring af den nationale identitet snarere end gennem økonomiske praestatio­ner.

Regimet blev styrket ved at bygge på en folkelig forankret identitet som forsvarer af den russiske nation, et image, der består på trods af en stadig mere katastrofa­l politisk og økonomisk track record. Denne nationale identitet som kilde til legitimite­t – der ikke er liberaldem­okratisk, som vi kender den i Vesten – er altså enorm slidstaerk.

Og skulle den ikke virke, minder Schrad os om, at Putin ligesom andre autokrater har kontrolmek­anismer at traekke på, som demokratis­ke ledere ikke har. De kan undertrykk­e opposition­en, suge kritiske stemmer ind i systemet og monopolise­re medielands­kabet for at bevare magten. Putins fald er derfor naeppe naert foreståend­e.

Efter de første 10 år ved magten, hvor Putin økonomisk genrejste Rusland, kom en afmatning. Men ved at bruge en kombinatio­n af gulerødder og stokke formåede Putin at ride krisen af.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark