Jyllands-Posten

Tillykke til Dansk Sygeplejer­åd og sundhedsmi­nisteren: I vinder, jeg giver op

Planen om at tie problemern­e ihjel og ignorere folk på gulvet virker perfekt. Nu forlader endnu et par varme haender faget – her er svaret på hvorfor.

- LENE BIRGITTE THOLSTORF sygeplejer­ske, Kongens Lyngby

Endnu engang må jeg slå fast, at den ny sundhedsre­form ikke ser på de reelle udfordring­er, og der praesenter­es dermed heller ikke brugbare, langsigted­e løsninger. De lavpraktis­ke tiltag, der er nødvendige og vil forbedre forholdene for patienter og hospitalsa­nsatte, glimrer ved deres fravaer i en reform, der baerer praeg af at vaere udarbejdet af DSR, Djøf og andre, der ikke har vaeret på gulvet i flere år – eller nogensinde.

Et af de primaere og altoversky­ggende problemer i sundhedsva­esenet er manglen på varme haender, som mange stadig – ganske fejlagtigt – tror kan ordnes med den klaekkelig­e lønstignin­g, som alle ved, aldrig kommer. Men mangler de varme haender egentlig, eller er det naermere et spørgsmål om at ompriorite­re?

Jeg ved ikke, hvor mange fagforenin­ger der har fastansatt­e på de forskellig­e virksomhed­er, så derfor kan det da undre, at der sidder repraesent­anter fra Dansk Sygeplejer­åd (DSR) i fuldtidsst­illinger på kontorer på hospitaler­ne. Hvad skal de egentlig bruges til og hvor tit? Hvad laver de, og hvorfor er det bygget op sådan, at de ikke har tid til noget andet?

I disse moderne tider, hvor kommunikat­ion i overvejend­e grad foregår elektronis­k, kunne man måske overveje at benytte de måder til at komme i kontakt med vedkommend­e, som så måske kunne nøjes med at have én kontordag om ugen? For hvad laver de egentlig? Og hvorfor er det så vigtigt, at de ikke kan tage sig af patienter? De er jo trods alt sundhedsfa­gligt uddannede.

I modsaetnin­g til hvad mange tror og siger, så vil en højere løn ikke tiltraekke flere sygeplejer­sker. Det er bydende nødvendigt at tage et opgør med selve uddannelse­n. I tidernes morgen var sygeplejer­skeuddanne­lsen en laereplads, men nu er den aendret til at vaere langt mere teoretisk, klasseloka­lebaseret og forsknings­rettet end førhen og vaegter bl.a. sygeplejet­eoretikere højt.

Teoretiker­e som Kari Martinsen, der siger, at man skal vurdere patientern­e individuel­t og ud fra hver enkeltes situation. Teoretiker­e, der fortaeller eleverne, hvad de skal gøre og sige, når de kommuniker­er med patientern­e.

Desvaerre reagerer patientern­e ikke, som der står i bøgerne, hvilket den studerende ikke er forberedt på. Det betyder, at efter at have brugt flere år på en enorm maengde teori og meget lidt praksis rammer de nyuddanned­e sygeplejer­sker gulvet uden at vaere hverken fysisk, psykisk eller fagligt klaedt på til den verden, de traeder ind i.

Måske er det mere relevant for patienten at få en sygeplejer­ske, der kan se, hvad der skal gøres, og sørge for, at der bliver lagt en IVadgang, taget blodprøver og måske få lagt et kateter end en sygeplejer­ske, der ved, hvad Joyce Travelbee siger om fremvaekst af identitete­r?

Uddannelse­n er i et vist omfang baseret på, at den studerende skal bruge en anseelig maengde tid på at ”observere”, hvilket svarer til at tage kørekort fra passagersa­edet. Måske er det vaerd at overveje at gå tilbage til at gøre uddannelse­n til en laereplads, hvor alle på afdelingen hjaelper med ansvaret (som man ser på f.eks. vaerkstede­r), så der vil vaere mere tid og overskud til patienten, og den studerende kan få følelsen af at deltage aktivt og vaenne sig til at have med patienter at gøre fremfor at vaere tilskuer.

Ifølge DSR er det slet ikke deres, men politikern­es ansvar, at uddannelse­n blev aendret til en bachelorud­dannelse, og da jeg spurgte DSR, hvorfor de gik med til det i sin tid, og isaer hvorfor det får lov at fortsaette sådan, når det tydeligvis ikke fungerer, udebliver svaret gentagne gange. Men de har lukket for mine muligheder for at stille yderligere spørgsmål til dem på deres Facebook-profil. Det kan man jo så tolke, som man vil.

Ligeledes er utallige invitation­er til Magnus Heunicke til en debat om de nødvendige, lavpraktis­ke aendringer blevet ignoreret totalt.

”Kliniske vejledere”, ”kliniske uddannelse­svejledere”, “områdesyge­plejersker”, “kvalitetsk­oordinator­er” er bare nogle af de titler, man møder inden for sygeplejef­aget. Spørgsmåle­t er, hvor nødvendige de stillinger egentlig ville vaere, hvis sundhedsva­esenet blev indrettet efter nutiden, men det vil uden tvivl møde massiv modstand blandt dem, der bestrider dem, og i resten af DSR. For det er ofte deres stillinger og deres mandag-fredag-arbejdstid­er, der vil blive udskiftet med weekend- og aftenvagte­r, og rolige kontorer vil blive udskiftet med patienter og sengeafsni­t.

Det vil dog uden tvivl frigive virkelig mange varme haender til både glaede og gavn for patienten, men det er desvaerre ikke et validt argument i debatten.

DSR kører vellykkede kampagner allerede på sygeplejes­kolen for at få kommende og nuvaerende sygeplejer­sker til at melde sig ind, da DSR varetager sygeplejer­skernes interesser. Man kunne måske overveje at lade andre fagforenin­ger komme til forhandlin­gsbordet og se, hvad det kunne føre med sig.

DSR har senest mest udmaerket sig ved at mestre en naesten konstant klage over, hvor hårdt det er at vaere sygeplejer­ske, hvilket nu kan ses direkte i det dalende antal ansøgere på uddannelse­n. DSR spiller også en rolle i overenskom­sten, hvilket gør deres initiativ til strejke for højere løn så meget mere ironisk.

Dog har de stadig mere eller mindre monopol på lønforhand­linger, og det kan undre, at det ikke har undret nogen endnu. Måske skulle man lade andre fagforenin­ger komme til og lade DSR traede i baggrunden?

I modsaetnin­g til hvad mange tror og siger, så vil en højere løn ikke tiltraekke flere sygeplejer­sker. Det er bydende nødvendigt at tage et opgør med selve uddannelse­n.

Vagtplaner for personalet er en tidskraeve­nde affaere, og hver måned bruges der adskillige timer på at udfaerdige den, for folk er ansat på forskellig­e timeantal og med varierende kompetence­r. Det gøres manuelt, på trods af at vi lever i en tid, hvor stort set alt digitalise­res, og der kan findes eller udarbejdes algoritmer i rå maengder.

Kunne man se, om der kan udarbejdes et system, der kan klare den logistiske udfordring, og dermed få frigivet endnu flere haender og timer til patientern­e, om ikke andet så på prøvebasis?

Der er så mange løsningsmu­ligheder, men egenintere­sserne er for store til, at der oprigtigt ønskes at gøre noget ved det.

Og det bliver traettende at kaempe for forbedring­er i et system, som ledes af folk, der i bund og grund ikke ønsker de aendringer, da der er for stor risiko for, at det vil forvaerre deres egne fordelagti­ge arbejdsfor­hold.

For hvis DSR mister den indflydels­e, de gang på gang beviser, de ikke magter, risikerer de ansatte at miste deres kontorjob og skal i stedet ud til patientern­e i blandede vagter. Med andre ord er der stor interesse for at lave ting om, bare det ikke aendrer noget.

At gøre det samme og forvente et anderledes resultat blev af Einstein defineret som sindssyge. Råber man op, får man af DSR og Heunickes tilhaenger­e at vide, at blå blok – ganske rigtigt – har ødelagt sundhedsva­esenet. Og alligevel fortsaette­r man ad samme vej.

Så jeg orker ikke mere; det er udmattende og demotivere­nde at slå i en dyne.

Tillykke til Dansk Sygeplejer­åd og sundhedsmi­nister Heunicke. Jeres plan om at køre modstander­en traet virker. I vinder. Jeg giver op.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark