Jyllands-Posten

Lille Palle er stadig ked af, at den haenger nedad

Lille Palle (Andersen) har gearet ned i antallet af optraedene­r, men er stadig på banen med sine sange, blandt hvilke flere har opnået status som evergreens.

- UFFE CHRISTENSE­N uffe.christense­n@jp.dk

Første gang han fik en tung harmonika anbragt på lårene, var han blot otte år gammel.

72 år senere er Palle Andersen – bedre kendt under sit kunstnerna­vn Lille Palle – still going strong og har ingen planer om at opgive karrieren som folkelig musiker.

I 2021 udgav han sammen med Bjarne Lisby, som han ofte arbejder sammen med, singlen ”Har du husket dit mundbind?”, der selvsagt handler om livet under coronakris­en. Senest har han udgivet sangen ”Ching-changsjask”, der med vanligt glimt i øjet handler om karate og aegteskabs­krise.

Netop den skaeve ”lige-påkanten” humor praeger både hans live-optraedene­r og pladeudgiv­elser, og han ynder at betegne sig selv som en ”musikalsk klovn”.

Et godt eksempel er et af hans bedst kendte hits ”Haengepile­n” fra 1972, der her 50 år senere stadig kendes af mange og er en fast bestanddel på hans liverepert­oire.

”Men jeg er så ked a’/at den haenger ned a’/så jeg har ønsket mig så tit/at den må gerne stritte lidt.”

Således lyder omkvaedet i sangen, og det handler altså alt sammen om grenene på en haengepil i hans have…

Født på Frederiksb­erg

Lille Palle blev født i en lejlighed i Finlandsga­de 7 på Frederiksb­erg, og døbt Palle Scherz Andersen.

Han begyndte tidligt at optraede og allerede i 1950’erne gav han den som rock’n’roller. Et af højdepunkt­erne var, da han varmede op for Tommy Steele ved koncerten i Enghavepar­ken i København.

I 1962 medvirkede han i Nykøbing Falster-revyen, der blev hans eneste revy. I julen samme år rejste han til Finland, hvor han som trommeslag­er og harmonikas­piller i godt halvandet år turnerede landet tyndt med et band, hvis repertoire blev båret af tidens hotte Beatlessan­ge.

Tilbage i Danmark hyrede Kai Løvring ham som trommeslag­er og solist i ”Rosenhaven” på Bakken.

Ved siden at sit musikalske engagement passede han stadig diverse jobs som f.eks. fabriksarb­ejder og chauffør.

I 1967 blev han hyret til Bakkens Hvile, hvor han kunne opleves på slap line i seks saesoner.

Da sangeren Caesar forlod stedet, overtog Lille Palle hans plads og akkompagne­rede på scenen sig selv med harmonikae­n. Kernen i hans repertoire var sange i den mere vovede ende, og mange af disse har han stadig på saetlisten, når han er ude at optraede.

Det var i øvrigt, mens han var på Bakken, at han som medvirkend­e i Sten Bramsens populaere program ”Musikalske Venner” første gang fremførte ”Haengepile­n”, der blev en stor succes, som stadig klaeber til ham.

Han forlod Bakken i 1972, og resten af årtiet blev et af hans allerstørs­te med masser af engagement­er og et betydeligt pladesalg og blandt hans 70’er-hits var også ”Put dig under dynen”.

Blandt sine mange projekter har han blandt andet også medvirket i to film – ”Piger i Trøjen II” og ”Piger til Søs” – samt i det 23. og naestsidst­e afsnit af tv-klassikere­n ”Matador”.

Afsnittet blev sendt første gang på DR den 26. december 1981.

I alle tre produktion­er sang og spillede han i forskellig­e sammenhaen­ge. I ”Matador” underholdt han på den ombyggede Jernbanere­staurant, der efter at Boldts kone havde overtaget styringen blev kaldt for Rosenhaven, med tre sange, og blandt disse var Osvald Helmuth-klassikere­n ”Molakmolak-mak-mak-mak”.

I de to film blev han på behørig vis akkrediter­et i filmenes rulletekst­er, men det skete til hans store forundring og frustratio­n ikke efter hans bidrag til ”Matador”.

Kampen om rulletekst­er

Han kaempede i årevis for at få sit navn med i rulletekst­erne, og ønsket begrundede han for nogle år siden overfor BT således:

«Jeg føler mig ydmyget. For jeg er stolt af at have medvirket i ”Matador”, men det blev ikke anerkendt. Det kan de ikke vaere bekendt.«

Da ”Matador” blev genudsendt for 3. gang, blev hans navn naevnt efter rulletekst­erne, og på flere ”Matador”-sider – blandt andet på matadoronl­ine.dk og film.dk – naevnes hans navn også.

Selv om Lille Palle havde sin musikalske storhedsti­d i 1970’erne, havde han også efterfølge­nde flere hits, og blandt disse er isaer ”Flyv ikke højere end vingerne baer’” blevet haengende. I årenes løb optrådte han ved diverse lejlighede­r med mange andre kendte stjerner, og blandt disse også

Kim Larsen, som han på tv akkompagne­rede i sangen ”Den største sorg”.

I de senere år har han gearet noget ned, men han er stadig med jaevne mellemrum ude at underholde. Enten sammen med Bjarne Lisby eller solo. Som solist underholde­r han primaert på for eksempel plejehjem og til private fester.

Palle Andersen, musiker, sanger, Gilleleje

 ?? ?? Palle Andersen har i 68 år vaeret folkevises­anger og harmonikas­piller. Han har både spillet på Bakken samt i Matador. Arkivfoto: Jens Dige
Palle Andersen har i 68 år vaeret folkevises­anger og harmonikas­piller. Han har både spillet på Bakken samt i Matador. Arkivfoto: Jens Dige

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark