Jyllands-Posten

Her er erhvervsli­vets politiske ABC til en valgkamp for voksne

Chefredakt­øren er allerede traet af debatnivea­uet i den uofficiell­e valgkamp. Men der er en forklaring på, at erhvervsli­vets videnbaser­ede tilgang ikke virker på Christians­borg.

-

I mit fag er autoritets­tro en synd. Rigtige journalist­er er sat i verden for at møde autoritete­r med skepsis og verificere, om en påstået sandhed nu også er den bedst opnåelige version af en sandhed. Det er den sjaeldent, og deraf følger, at kun én autoritet ideelt skal have legitimite­t i vores verden: Dokumenter­bar viden, taet ledsaget af sine naere slaegtning­e: Kompetence og profession­alisme.

Selvindlys­ende, jovist – men der er en pointe, for når jeg følger den uofficiell­e valgkamp for tiden, mens verden braender rundt om os, får jeg en desperat laengsel efter de ligefremme, glade amatører.

Jeg er traet af den såkaldt profession­aliserede, politiske kommunikat­ion. Allerede frustreret over samtlige partiers meningsmål­ingspoliti­k, robotstyre­de troldehaer­e, inkriminer­ende mistaenkel­iggørelse af motiver. Og jeg er forbistret over, at denne proportion­sforladte forfladige­lse af rigtige menneskers rigtige problemer rent faktisk virker, når valgsteder­ne åbner. Hvis den ikke gjorde, ville den profession­elle kommunikat­ion jo ikke vaere profession­el.

Vi vaelgere er ikke dumme. Og vore politikere er heldigvis langt dygtigere, end de lyder for tiden. Men det virker at skraemme fra vid og sans fulgt af demagogisk renskurede argumenter for, at netop dette individ vil redde netop sin flok (laes: målgruppe) fra alt det onde. Det virker i hierarkier fra børnehaven over teenagemil­jøet til det politiske liv.

Bedømt på mange, mange samtaler, jeg har haft med erhvervsfo­lk, efterlader det bare også i de kredse et kollektivt indtryk af et politisk lederskab uden format. Tilliden smuldrer. Og kontrasten bliver så meget desto større i en tid, hvor virksomhed­erne slås med en myriade af voksne problemer og pligt til at påtage sig et voksent ansvar for klimakrise og samfundsga­vnlig opførsel med den ene hånd og tilfredsst­ille aktionaere­rnes rimelige krav om afkast med den anden.

Men hvordan ville en simpel ABC for en valgkamp for voksne så se ud, hvis den skulle følge erhvervsli­vets aktuelle spilleregl­er? Her er et bud på de store linjer:

A. Et nationalt kompromis om energipoli­tikken skal dels håndtere den akutte krise, dels laegge lange rør til de kommende 15-20 års grønne omstilling og forsynings­sikkerhed. Den skal italesaett­es i valgkampen som en bred interesse for at genskabe stabilitet i forsyning og priser for alle. Og den skal ledsages af en bredt funderet retning for Danmarks internatio­nale energipoli­tik og varige skatte- og afgiftsoml­aegninger snarere end nye hjaelpepak­ker og støtteordn­inger til politisk udpegede dele af erhvervsli­vet.

B. Det helt store problem for mange danskere, inflatione­n, skal pengepolit­isk håndteres af centralban­kerne – men politikern­e skylder en bred plan for, hvad Christians­borg har taenkt sig at gøre ved de galopperen­de priser. Om det som i udvalgte andre lande handler om at traekke penge ud af brancher, der udnytter situatione­n til at skovle overnormal­e overskud hjem, om at binde finanseffe­kten af de kommende års finanslove til et inflations­mål eller andet er mindre afgørende. Vaesentlig­st er også her, at et bredt flertal enes om, hvilke redskaber de har i vaerktøjsk­assen, og hvilke inflations­mål de vil acceptere.

C. Ledigheden taler vi meget lidt om herhjemme, for den findes stort set ikke. Men det kommer den til, hvis valgkampen­s milde gaver udløser lønspirale­r, forvaerrer inflations­problemern­e og presser renterne yderligere op. Lige nu er ledigheden nok kunstigt lav, for mange virksomhed­er er tilbagehol­dende med afskedigel­ser, der varigt kan koste dem den arbejdskra­ft, de i en normal konjunktur har brug for. En politisk initieret trepartsaf­tale, der fastlaegge­r kortsigted­e afvaergefo­ranstaltni­nger forud for overenskom­stforhandl­ingerne på det private arbejdsmar­ked i 2023, vil vaere en endog meget voksen og ansvarlig løsning.

Det virker at skraemme fra vid og sans fulgt af demagogisk renskurede argumenter for, at netop dette individ vil redde netop sin flok. Det virker i hierarkier fra børnehaven over teenagemil­jøet til det politiske liv.

Såvidt dén ABC. Der er hverken skraemmeka­mpagne eller underholde­nde konfrontat­ion over den, vel? Det er her, erhvervsli­vets videnbaser­ede tilgang kommer i konflikt med profession­el, politisk valgstrate­gi. Og det er her, håbet om min valgkamp for voksne udånder sammen med den sidste glade amatør. Lad os i stedet få den naestbedst­e løsning: Udskriv det valg, lad valgkampen vaere kort og fyndig, og lad vaelgerne udpege det flertal, der kan genindføre ansvarligt, politisk lederskab, når den sidste fadølsbar er lukket på valgnatten. For virkelighe­dens voksne problemer venter ikke.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark