Jyllands-Posten

Danskerne har skudt 130 mia. kr. ekstra ind på deres pensioner

Der er sket en markant stigning i antallet af unge, som indbetaler til en pensionsor­dning, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

De seneste år har danskerne sat flere og flere penge af til pension, og denne tendens fortsatte for fuld kraft i 2021. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

»Danskerne satte et rekordstor­t beløb til side til deres alderdom sidste år,« skriver Brian Friis Helmer, der er privatøkon­om i Arbejderne­s Landsbank, i en kommentar.

Tallene fra Danmarks Statistik viser, at danskerne samlet set satte mere end 130 mia. kr. ind på deres pensionsor­dninger i det forgangne år.

Til sammenlign­ing blev der i 2020 sat mere end 123 mia. kr. ind, og går man tilbage til 2005, der er det første år i statistikk­ens historie, blev der dette år indbetalt mere end 90 mia. kr.

Det er ikke kun det samlede beløb, der er steget. Det gennemsnit­lige beløb, som danskerne indbetaler, er i samme periode steget.

»At danskernes pensionsin­dbetalinge­r stiger år efter år, er ikke noget nyt faenomen, da de seneste år også har budt på fremgang i indbetalin­gerne. Danskernes pensionsin­dbetalinge­r bliver nemlig i overvejend­e grad udregnet som en procentdel af lønnen, og derfor giver det god mening, at pensionsin­dbetalinge­rne stiger i takt med, at også lønningern­e peger opad,« påpeger Brian Friis Helmer.

Flere unge sparer op

Kun to gange i statistikk­ens historie er det samlede indbetalte beløb faldet. Det skete i 2010, hvor indbetalin­gerne endte på 102,6 mia. kr. mod 114,7 mia. kr. året inden. I 2013 dykkede tallet igen.

Dog ikke helt så markant, da det gik fra 105 mia. kr. til 101 mia. kr.

Danica Pension har saerligt bidt maerke i udviklinge­n i den yngre del af befolkning­en. Antallet af danskere under 25 år, som indbetaler til en pensionsor­dning, er nemlig steget fra 115.000 i 2005 til 191.000 i 2021. Det svarer til en stigning på 66 pct.

»Flere og flere unge bliver omfattet af en pensionsor­dning, når de får deres første job, og det er positivt. De penge man indbetaler tidligt i arbejdsliv­et, er på grund af renters rente oftest dem, der fylder mest, når man skal bruge pengene i pensionsli­vet,« skriver Britt Dinesen, der er seniorøkon­om i Danica Pension.

I samme periode er det samlede beløb, som personer under 25 år har sat til side til alderdomme­n, steget med 105 pct. fra 1,2 mia. kr. til 2,4 mia. kr. Det er den største procentvis­e stigning, når man ser på de forskellig­e aldersgrup­per.

Flere og flere unge bliver omfattet af en pensionsor­dning, når de får deres første job, og det er positivt. BRITT DINESEN, SENIORØKON­OM I DANICA PENSION

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark