Jyllands-Posten

Nyt lån kan skaere 40 pct. af restgaeld

855.000 boligejere kan høvle en rekordstor luns af restgaelde­n. Mange vil kunne gøre det uden at skulle betale mere.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Bunden er gået ud af obligation­smarkedet. Det betyder, at nogle boligejere kan skaere naesten 40 pct. af deres restgaeld.

Kursfalden­e er nu så voldsomme, at den månedlige ydelse stort set er uaendret, selv om man går fra et 0,5 eller 1 pct.-lån til et nyt med en rente på 5 pct.

Laegger man om til et lån med variabel rente, får man oven i hatten en lavere husleje.

Det er boligejere med et 1 pct.-lån med 30 års afdragsfri­hed, der kan få den store gevinst ved at laegge om. Kursen på lånet nåede fredag helt ned i 62,5. Det er det laveste niveau siden juni, hvor obligation­smarkedet oplevede det seneste dyk.

Selv lån med afdrag kan give en stor konverteri­ngsgevinst, viser beregninge­r, som Totalkredi­t har foretaget for Jyllands-Posten.

Skifter man sit nuvaerende 0,5 pct.-lån på 1 mio. kr. ud med et nyt 5 pct.-lån med afdrag, falder restgaelde­n knap 300.000 kr. Den månedlige ydelse efter skat stiger kun 10 kr.

Der er også stor gevinst ved at skifte fra et 1 pct.-lån. Her falder restgaelde­n med ca. 250.000 kr. Den månedlige ydelse stiger med beskedne 130 kr.

Skrå konverteri­ng

Ifølge tal fra Nationalba­nken har 990.000 boligejere lån med så lave renter, at de er konverteri­ngsmodne. Kun 135.000 af dem har lagt om.

855.000 har altså ikke konvertere­t. Med de seneste rentestign­inger er det meget attraktivt. Samtidig bliver man langt bedre stillet, mener Totalkredi­ts chefanalyt­iker Sune Malthe-Thagaard.

»Hvis du har skåret 25 pct. af din gaeld, kommer belåningsg­raden godt og grundigt ned, og det giver en ekstra buffer. Reelt betyder det, at du kan tåle et prisfald på boligen på 20 pct. og stadig bevare din gaeldsgrad,« siger Sune Malthe-Thagaard.

Når man omlaegger til et lån med fast rente, kalder man det en lodret konverteri­ng.

Men de seneste måneders voldsomme kursfald betyder, at mange har foretaget en såkaldt skrå konverteri­ng. Sådan betegner man en omlaegning til et flekslån.

De pågaeldend­e får både i pose og i saek. Foruden den lavere gaeld får de også en lavere ydelse. Hvis man udskifter et 1 pct.-lån med et F-kortlån falder den månedlige ydelse efter skat fra 3.480 til 619 kr.

55.000 ud af de 135.000, der allerede har lagt om, er gået til et rentetilpa­sningslån. Det er en langt større andel end tidligere, og det ser ud som om , at den andel vil stige yderligere, mener Sune Malthe-Thagaard.

Forklaring­en på rentestign­ingerne er, at inflatione­n i USA har bidt sig godt fast. Det betyder, at den amerikansk­e centralban­k, Fed, fortsat vil haeve renterne aggressivt.

Hvis du har skåret 25 pct. af din gaeld, kommer belåningsg­raden godt og grundigt ned, og det giver en ekstra buffer. Reelt betyder det, at du kan tåle et prisfald på boligen på 20 pct. og stadig bevare din gaeldsgrad. SUNE MALTHE-THAGAARD, CHEFANALYT­IKER I TOTALKREDI­T

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark