Jyllands-Posten

Boligejere opfordres til at droppe braendeovn

Midt i energikris­en opfordrer klima- og energimini­ster Dan Jørgensen boligejere til at opgive braendeovn­en.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Selv om millioner af danskere kaemper med skyhøje gas- og elregninge­r, er løsningen ikke at fyre op i de hundredtus­inder af braendeovn­e, som danskerne har stående.

Faktisk mener klima- og energimini­ster Dan Jørgensen, at den eneste rigtige vej at gå for husejere med en braendeovn er at skrotte den.

»Et bredt flertal i Folketinge­t er enige om, at fossile opvarmning­sformer skal udskiftes med fjernvarme eller anden grøn varme som f.eks. en varmepumpe, og jeg vil derfor opfordre boligejern­e til så vidt muligt at gå denne vej,« fastslår ministeren i et skriftligt svar til Folketinge­t og Nye Borgerlige­s skatteordf­ører, Lars Boje Mathiesen.

Svaret, der er dateret den 12. september, udspringer af en forespørgs­el fra netop Lars Boje Mathiesen, der har bedt Dan Jørgensen forholde sig til, om »braendeovn­e for mange danskere kan vaere en god supplerend­e varmekilde i tider med stigende priser på øvrige varmekilde­r«.

I sagen om de 803.000 braendeovn­e, som ifølge Energistyr­elsen står rundt om i private hjem og sommerhuse, begrunder Dan Jørgensen sin modstand mod braendeovn­e med, at de er Danmarks største kilde til udledning af sundhedssk­adelige partikler.

»Derudover skal den grønne omstilling også ske med øje for, at vi ikke blot erstatter fossiler med et stort forbrug af biomasse, der kan belaste naturen,« skriver ministeren.

Trods meldingen spiller biomasse en hovedrolle i den grønne omstilling af Danmarks energiforb­rug, idet brug af biomasse som traeflis og traepiller har vaeret med til at sende isaer brugen af kul ud i kulden.

I dag er størstedel­en af de centrale kraftvaerk­er bygget om til at fyre med biomasse, ligesom mange af landets ca. 400 fjernvarme­vaerker bruger traeflis og traepiller til at skaffe landets godt 1,8 mio. fjernvarme­kunder varme i radiatorer­ne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark