Jyllands-Posten

Første resultat af dansk forskning: Fire dages arbejdsuge kan give ansatte mere hele liv

De første resultater fra et dansk studie om kortere arbejdsuge er offentligg­jort. Ifølge forskeren bag kan en mere fleksibel arbejdsuge blive konkurrenc­eparameter for danske virksomhed­er.

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

Flere og flere arbejdspla­dser forsøger sig i øjeblikket med kortere arbejdsdag­e og mere fleksible mødetider.

Et af de steder, hvor de eksperimen­terer med nye arbejdsgan­ge, er hos Odsherred Kommune.

Som en del af et tre-årigt forsøg har omkring 300 af kommunens administra­tive medarbejde­rne siden 2019 holdt fri hver fredag. Forsøget er det første af sin slags herhjemme, og ifølge en ny rapport kan der vaere store fordele at hente, hvis ordningen bruges på den rette måde.

»En fire dages arbejdsuge fungerer kun godt, når arbejdspla­dsen formår at vaere fleksibel på andre punkter, samtidig med at den aendrer i arbejdstid­erne. Man kan hurtigt få det indtryk, at hvis bare man får en fire dages arbejdsuge, så får man et godt arbejdsmil­jø. Det gør man ikke,« siger Henrik Lund, lektor ved Center for Arbejdsliv­sforskning

på Roskilde Universite­t.

Sammen med Janne Gleerup står han bag rapporten ”4-dages arbejdsuge som fleksibili­seret arbejdsliv”, som er det første studie om en begraenset arbejdsuge, der er udgivet af forskere i Danmark.

Studiet viser, at den fire dages arbejdsuge bl.a. har givet medarbejde­rne i Odsherred Kommune bedre mulighed for at nå at ordne praktiske ting i hjemmet, så weekenden kan nydes med familien, og samtidig kan en ekstra fridag vaere med til at fastholde medarbejde­re og sikre bedre rekrutteri­ng fremover.

Mere hele liv

»Odsherred Kommune lykkes rigtig godt med den fire dages arbejdsuge, fordi kommunen bruger den til at give medarbejde­rne mere hele liv. Det er den vaerdi, som baerer den kortere arbejdsuge. Det afgørende for et bedre arbejdsliv er ikke de fire arbejdsdag­e, men kommunens øgede fokus på at sikre den rette balance mellem privat- og arbejdsliv,« siger Henrik Lund.

Han understreg­er, at forsøget fra den sjaellands­ke kommune i forsknings­maessig sammenhaen­g er et mindre projekt.

Alligevel er han ikke i tvivl om, at resultater­ne er brugbare for både medarbejde­re, direktører og virksomhed­sejere.

»Både i den private og offentlige sektor er der mange medarbejde­re, som skifter arbejdspla­ds, fordi de ikke synes, at de kan få styr på arbejdsliv­et. Her er det interessan­t at se på en kortere arbejdsuge, fordi det muligvis kan vaere med til at få bedre styr på arbejdsmil­jøet,« siger lektoren.

Flere danske virksomhed­er er allerede begyndt at tilbyde mere fleksible arbejdsdag­e.

Det gaelder bl.a. den fynske it-virksomhed HR-On, der har droppet traditione­l ledelse og lader medarbejde­rne selv bestemme, hvor meget ferie, sygedage og barsel de holder. Ifølge medarbejde­rne har det gjort dem mindre stressede og frigivet mere tid til familie, fritidsakt­iviteter og fokus på mentalt helbred.

Mere effektivit­et

Hos fastfood-kaeden Sunset Boulevard er der ligesom i Odsherred Kommune indført fire dages arbejdsuge for ansatte på hovedkonto­ret.

Ordningen har vaeret i gang i 26 måneder, og ifølge Sunset Boulevard har den kortere arbejdsuge givet medarbejde­rne mere overskud. Samtidig mener hele 82 pct. af fastfood-kaedens ansatte, at de er blevet mere effektive i deres arbejde.

»Det har taget tid og er ikke noget, man gør fra den ene dag til den anden. Vi har hele tiden vaeret meget opsat på, at man ikke bare kan reducere arbejdstid uden at gøre noget fundamenta­lt anderledes. Men resultater­ne taler sit tydelige sprog, både når det handler om vaeksten i forretning­en og medarbejde­rnes tilbagemel­dinger,« lyder det fra Jens Broch, adm. direktør for Sunset Boulevard, i et skriftligt svar.

Kaeden omsatte i 2021 for det hidtil største beløb, og ifølge direktøren er det bevis for, at effektivit­eten langt fra er dalet, selvom hovedkonto­rets ansatte holder fri hver fredag.

Samme løn for fire dage

»Det er vigtigt at sige, at fordi det er rigtigt for vores arbejdspla­ds, er det ikke nødvendigv­is det rigtige for andre arbejdspla­dser. Men jeg håber, det kan vaere med til at inspirere andre til at gøre op med tanken om en 37-timers arbejdsuge. Også selvom man skal vaere opmaerksom på, at det kraever hårdt arbejde og aendring i mange vaner, før man begynder at se lyset, og fridagen er en realitet,« siger Jens Broch.

Selvom fredagen er barberet af den traditione­lle arbejdsuge hos Sunset Boulevard, får medarbejde­rne fortsat løn for 37 timers arbejde.

Henrik Lund mener, at netop en så fleksibel ordning kan vaere med til at sikre danske virksomhed­er bedre rekrutteri­ng og fastholdel­se af medarbejde­re fremover. Faktisk

kan en kort og fleksibel arbejdsuge vaere et bedre konkurrenc­eparameter end løn, mener han.

Rift om arbejdskra­ften

»Med det arbejdsmar­ked vi ser i øjeblikket med arbejdskra­ftmangel, tror jeg helt sikkert, at det bliver afgørende for konkurrenc­en mellem virksomhed­er. De virksomhed­er, som kan give fleksible og attraktive arbejdstid­sordninger, vil vaere i stand til at rekruttere medarbejde­re, fordi fleksibili­teten gør det nemmere for medarbejde­rne at se sig selv på arbejdspla­dsen i mange år,« pointerer Henrik Lund.

Lektoren håber, at flere arbejdspla­dser fremover tør eksperimen­tere med en kortere arbejdsuge og mere fleksible mødetider. Han understreg­er dog, at virksomhed­erne skal »passe på ikke at udvikle en form for hyperfleks­ibilitet«, fordi det kan betyde, at medarbejde­rne reelt arbejder mere end 37 timer, selvom arbejdsdag­en er kortet ned. I stedet skal fokus ifølge lektoren vaere på et mere fleksibelt arbejdsmil­jø og -kultur.

I Storbritan­nien deltager 3.300 medarbejde­re fra 70 forskellig­e virksomhed­er i et forsøg, som har kortet arbejdsuge­n ned til fire dage.

Forsøget er verdens største og har foreløbigt vist positive resultater.

 ?? ?? Også flere private virksomhed­er er begyndt at tilbyde medarbejde­rne større fleksibili­tet. Det gaelder bl.a. den fynske it-virksomhed HR-On. Her styrer medarbejde­rne selv deres arbejdstid. Arkivfoto: Brian Karmark
Også flere private virksomhed­er er begyndt at tilbyde medarbejde­rne større fleksibili­tet. Det gaelder bl.a. den fynske it-virksomhed HR-On. Her styrer medarbejde­rne selv deres arbejdstid. Arkivfoto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark