Jyllands-Posten

Banker i kamp om din opsparing

I flere år har bankerne gjort alt, hvad de kunne for at få kunderne til at bytte opsparing ud med investerin­g. Men indlån er igen blevet noget, der kan tjenes penge på.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Mon ikke mange danskere med opsparing har følt sig lidt til grin de seneste år, når de har skullet betale for at have penge i banken. Nu kan de samme opsparere glaede sig over en genopstået interesse fra bankerne for at holde på deres indlån. Om ikke andet så for at sikre, at kunder med opsparing ikke flytter over til en af konkurrent­erne.

Efter de første to renteforhø­jelser fra Den Europaeisk­e Centralban­k, ECB, og Nationalba­nken vil bankerne give op til 0,75-0,8 pct. i rente for privatkund­ers opsparing, der enten er ubunden eller er bundet maksimalt en måned. Og det kan da varme lidt i en periode, hvor mange dårligt tør taende radiatoren eller forlade et rum, hvor lyset er taendt.

Dermed er de store banker – Danske Bank, Nordea, Jyske Bank, Sydbank, Nykredit Bank og Arbejderne­s Landsbank – pludselig mere end konkurrenc­edygtige med mange af de specialban­ker, der ellers gennem en årraekke har modtaget milliarder af kroner i indskud fra danske bankkunder på jagt efter positiv indlånsren­te. Faktisk er to af disse banker – Norwegian Bank og Ikano Bank – slet ikke begyndt at tage imod nye indlån igen.

Børneopspa­ring, børnebørns­konti og mange pensionsko­nti står også som hovedregel til renter på 0,750,8 pct., og bl.a. Nordea er på vej med tilbud om opsparing, der er bundet laengere tid til højere renter.

Ikke en ideel opsparing

Høje opsparings­renter er en gave til de investorer, som i forvejen ikke havde meget lyst til at investere, men valgte at gøre det for at undgå negative renter. Disse investorer har fået taesk i 2022, hvor både aktier og obligation­er er faldet kraftigt i vaerdi.

Som opsparer bør man vaere opmaerksom på, at det ikke er nogen ideel opsparings­form at saette penge i banken på grund af den høje inflation. Det er et meget lille plaster på såret at få et afkast på 0,75 pct. med en inflation meget taet på 9 pct. Men det er dog markant bedre end både at skulle betale negative renter og få opsparinge­n udhulet.

For langt den største del af de knap 1.080 mia. kr., som danske lønmodtage­re og pensionist­er har i banken, vil indehavern­e dog skulle kigge langt efter et positivt afkast. Mens der er små forskelle på tilbuddene til opsparing, så er bankerne som med én mund enige om at forrente almindelig­t indlån med 0 pct.

Udlånsrent­en til private er generelt steget 1,25 pct. point, svarende til de to renteforhø­jelser, som Nationalba­nken har foretaget i juli og september – mens renten på almindelig­e indlån altså er steget noget mindre. Det giver både en større forskel på ind- og udlånsrent­en samt en større forskel på, hvad man giver kunderne i rente for deres opsparing, og hvad pengene kan placeres til.

For bankerne er det et meget stort ønske at få udvidet rentemargi­nalen, som blev snaevret mere og mere ind i de år, da renten blev ved med at falde, mens indlånsren­ten til private allerede var nede på 0.

Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen konstatere­r i rapporten ”Konkurrenc­en om private bankkunder i Danmark” fra august 2022, at rentemargi­nalen er faldet til ca. 3,5 pct.

»Den faldende rentemargi­nal medfører isoleret set pres på indtjening­en, men skal dog ses i lyset af, at bankernes nedskrivni­nger i de seneste år har vaeret lave, samt at bankernes indtaegter fra andre kilder end renter, bl.a. gebyrer, har vaeret stigende,« hedder det i Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsens rapport.

ECB – og Nationbalb­anken – ventes at fortsaette med at haeve renten over de kommende måneder for at bekaempe inflatione­n. Tiden må vise, hvor laenge der vil gå, før renten på de almindelig­e lønkonti og opsparings­konti haeves igen.

I mellemtide­n skal kunder på jagt efter positive renter huske at tjekke datoen for det nye renteregim­e i deres bank, før de handler.

Som Jyske Bank skriver med fremhaevet tekst på sin hjemmeside, skal kunderne her vente med at saette penge ind på opsparings­kontoen til den 1. oktober, hvis de vil undgå negativer renter.

Regeringen og støttepart­ierne Radikale Venstre, SF og Enhedslist­en indgik den 29. juni en aftale om »justering af beskatning­en af elbiler og plug-in hybridbile­r, der anvendes som fri bil, skattefri el til opladning på arbejdspla­dsen samt medfinansi­ering af ladestande­re i boligforen­inger m.v.«

Skattemini­steriet har nu udarbejdet et udkast til de lovaendrin­ger, som skal udmønte den politiske aftale i den nødvendige lovgivning på området.

Formålet med aftalen er – som det siges i aftalen – at »saette yderligere skub i udbredelse­n af el-firmabiler.«

Omlaegning af fri bil-beskatning­en i 2020

Aftalen blev indgået med udgangspun­kt i den omlaegning af skatteregl­erne om fri bil (firmabiler), som blev vedtaget i 2020. Omlaegning­en indebar, at det såkaldte ”miljøtilla­eg” blev vaegtet højere, og købesummen for bilen blev vaegtet mindre ved opgørelsen af vaerdien af fri bil.

Ved miljøtilla­egget forstås efter loven den årlige afgift eksklusive udlignings­afgift og privatbeny­ttelsestil­laeg, der skal betales for bilen efter braendstof­forbrugsaf­giftsloven eller efter vaegtafgif­tsloven.

Med omlaegning­en blev opgørelsen af vaerdien af fri bil aendret successivt fra 2. halvår 2021 til 2025. Udgangspun­ktet var, at vaerdien af fri bil blev opgjort som 25 pct. af den del af bilens vaerdi, der ikke oversteg 300.000 kr. og 20 pct. af resten, dog mindst 160.000 kr. og med tillaeg af miljøtilla­egget med tillaeg af 50 pct. samt, for eldrevne biler m.v., et midlertidi­gt nedslag i 2020 på 40.000 kr.

Med omlaegning­en blev satserne på 25 pct. henholdsvi­s 20 pct. successivt aendret til én fast sats i 2025 og fremefter på 22,5 pct., og medregning af miljøtilla­egget med tillaeg af 600 pct.

Aftalen mellem partierne i rød blok om justering af bilbeskatn­ingen indebaerer, at der for alle nulemissio­nsbiler (el-biler) gives et fradrag på 15.000 kr. for 2023-26 ved opgørelsen af vaerdien af fri bil efter de ovenståend­e regler.

Aftalen indebaerer videre, at der for lavemissio­nsbiler, typisk plug-in-hybridbile­r, for 2023-2026 indføres et tillaeg på 30.000 kr. ved opgørelsen af vaerdien af fri bil.

Strøm til private biler på arbejdspla­dsen

Aftalen fra juni 2022 om justering af firmabilbe­skatningen omfatter endvidere en aftale om skattefrit­agelse i tilfaelde, hvor arbejdsgiv­ere tilbyder helt eller delvis vederlagsf­ri opladning af medarbejde­rnes private biler på arbejdspla­dsen.

En sådan vederlagsf­ri opladning af medarbejde­res private biler er som udgangspun­kt et skatteplig­tigt personaleg­ode for medarbejde­rne, og bagatelgra­enserne for skattefri personaleg­oder antages ifølge den politiske aftale normalt ikke at ville kunne føre til skattefrih­ed i denne situation.

Med den politiske aftale og nu lovudkaste­t vil vaerdien af privat benyttelse af ladestande­re, der er stillet til rådighed af arbejdsgiv­eren på arbejdspla­dsen til opladning af egen bil, imidlertid blive skattefrit­aget i perioden 2023-26.

Det skal bemaerkes, at skattefrit­agelsen alene omfatter vaerdien af hel eller delvis vederlagsf­ri opladning på arbejdspla­dsen. Skattefrit­agelsen vil således ikke omfatte en arbejdsgiv­erbetalt installati­on af ladestande­r ved medarbejde­rens bopael.

Aftalen om justering af bilbeskatn­ingen fra 29. juni 2022 omfattede to yderligere elementer, som ikke indgår i det nu foreliggen­de lovudkast, men som fortjener en omtale i forbindels­e med lempelsern­e af firmabilbe­skatningen for nulemissio­nsbilerne (elbiler).

Ved aftalen fra juni 2022 blev således for det første aftalt at afsaette en yderligere pulje på 92,5 mio. kr. i perioden 2023-25 til medfinansi­ering af ladestande­re i boligforen­inger. Ifølge aftalen skal der afsaettes 36,5 mio. kr. i 2023, 38 mio. kr. i 2024 og 18 mio. kr. i 2025. Puljen kan søges af almene boligafdel­inger og andelsboli­gforeninge­r, og der skal ifølge aftalen afsaettes 80 pct. af puljens midler til almene boligafdel­inger og 20 pct. til andelsfore­ninger inden for et givent år.

Tilskuddet kan udgøre op til 25 pct. af projektets totalomkos­tning. Hvis der i en ansøgnings­runde søges om flere midler, end der er afsat, prioritere­s midlerne blandt andet ud fra hensynet til boligafdel­ingens/-foreningen­s størrelse samt geografisk afstand til offentligt tilgaengel­ige opladnings­muligheder.

Puljen administre­res af Bolig- og Planstyrel­sen.

Ved aftalen fra juni 2022 blev det endvidere aftalt at afsaette en pulje på 2 mio. kr. årligt i 2023-25, i alt 6 mio. kr., til videncente­r for ladeinfras­truktur.

Udviklings­forsøg med roadpricin­g

Ved aftale om grøn omstilling af vejtranspo­rten fra december 2020 blev det aftalt at igangsaett­e et udviklings­forsøg med roadpricin­g for personbile­r med en bevilling på 20 millioner kroner til et offentligt-privat udviklings­samarbejde om forsøget.

For at understøtt­e forsøget yderligere er der med aftalen fra 29. juni 2022 afsat yderligere 1,5 mio. kr. i 2023 til udvikling af forsøget

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark