Jyllands-Posten

Hybridt arbejdsdes­ign uden hybris

Coronanedl­ukningerne åbnede manges øjne for andre måder at tilrettela­egge arbejde på. Lynda Gratton gennemgår i sin bog, hvordan man på velfundere­t og fremtidssi­kret vis redesigner måden at arbejde.

-

Sundhedsst­yrelsen mener, vi kan styre udenom endnu en coronanedl­ukning. Men noget godt er der måske kommet ud af dem, vi har vaeret igennem. Vi har nemlig fået øjnene op for alternativ­e og hybride måder at arbejde på.

Nogle virksomhed­er har allerede omstillet sig en del, mens andre overvejer at udvikle et helt nyt arbejdsdes­ign, der drager maksimal nytte af de opståede muligheder. Lynda Gratton gennemgår i sin bog, hvordan man på velfundere­t og fremtidssi­kret vis redesigner måden at arbejde.

Måske har din virksomhed indført, at medarbejde­rne kan arbejde hjemme én eller nogle af ugens dage. Og måske er det nu fuldt acceptabel­t at holde møder online – isaer med dem, man kender godt og er vant til at samarbejde med.

Men har din virksomhed for alvor gentaenkt arbejdsdes­ignet, så de nyopdagede og kommende muligheder for måden at arbejde på kan inkorporer­es og fremtidssi­kre virksomhed­en?

Det handler jo om at gøre tingene smartest muligt og mest rentabelt. Og det handler i høj grad om at fastholde medarbejde­re, der har fået smag for at organisere deres arbejdsliv på en anden måde end tidligere.

Det virker så enkelt

Grattons bog belyser, hvordan man beslutter, organisere­r og leder de forandring­er, der skal til for at drage fordel af de hybride muligheder, vi har i dag, for hvor og hvornår vi arbejder.

Til det formål anbefaler hun en overordnet procesmode­l i fire trin: Forstå, hvad der er vigtigt, gentaenk og definér fremtiden, skitsér og test idéer og agér så ud fra det nye arbejdsdes­ign.

Det er ifølge hende måden at skabe nye, hensigtsma­essige måder at arbejde på.

Dér gik jeg lidt kold i laesningen, for det varslede ilde med en så generisk model. Og så havde optakten desvaerre heller ikke fanget mig synderligt. Men jeg er glad for, jeg laeste videre!

Lynda Gratton folder nemlig udfordring­erne og muligheder­ne ved hybridt arbejde meget mere ud, end den lidt sløve start antyder. Det bliver mere interessan­t.

Kan arbejdsdes­ignet alt?

Et nyt, hybridt arbejdsdes­ign skal bygge på, hvad der bedst understøtt­er blandt andet motivation, produktivi­tet, vidensdeli­ng, netvaerkso­pbygning og -vedligehol­delse.

Det kraever en raekke forundersø­gelser, f.eks. af hvilke opgaver medarbejde­rne egentlig udfører. Et komplekst job indeholder omkring 30 forskellig­e opgaver, som udføres dagligt, ugentlig eller sjaeldnere. Disse opgaver kraever forskellig­e tilgange for at blive udført bedst muligt.

Gratton oplister fire måder, en medarbejde­r kan vaere produktiv på, nemlig via energi, fokus, koordineri­ng eller samarbejde. Det sammenhold­er hun med hvor og hvornår, man kan udføre arbejdet. Hun foreslår, at man forestille­r sig ”kontoret som et knudepunkt, hjemmet som en kilde til energi, asynkron tid [hvor medarbejde­rne ikke arbejder på samme tid; red.] som en periode med fokus, og synkron, forbundet tid som et grundlag for koordineri­ng”. Det giver god mening – for nogen i hvert fald.

Hvem skal komme til hvem?

Noget af det mest spaendende i Grattons bog er afsnittet om, hvordan de fire produktivi­tetselemen­ter kan blive understøtt­et af, at man kan møde ind forskellig­e steder alt efter, hvilken type opgave man skal udføre.

Medarbejde­rne kan arbejde hjemme eller på hovedkonto­ret – så langt, så godt. Men Gratton lufter muligheden for, at virksomhed­er etablerer andre kontorfaci­liteter; f.eks. ved togstation­er, hvor medarbejde­re og samarbejds­partnere nemt kan komme til og fra i forbindels­e med samarbejds­møder, hvor fysisk fremmøde er bedst.

Det handler altså om, at bjerget skal komme til Moses i stedet for, at Moses skal komme til bjerget! Det vil formodentl­ig falde i god jord hos mange medarbejde­re og samarbejds­partnere. Og det kan måske få flere til at benytte offentlig transport nogle af ugens dage.

Hvem kan skabe grundlaget

Lynda Gratton har skrevet en god bog, der indeholder mange fine tanker.

Hun beskriver udførligt, hvordan man kan afdaekke en lang raekke forhold, der skal danne analysegru­ndlaget for det nye arbejdsdes­ign. Det er dog lettere skrevet end gjort i nogle tilfaelde, for hvordan skal man f.eks. – baseret på hvad man tror, som Lynda Gratton foreslår – kreere et brugbart overblik over sine medarbejde­res netvaerk og videnstrøm­me før og efter pandemien?

Heldigvis slutter hun bogen af med en case, som beskriver, hvordan softwarefi­rmaet Sage gennemgik de fire faser i den føromtalte procesmode­l. De etablerede et reorganise­ringsteam til at udføre forarbejde­t og implemente­ringen af det nye arbejdsdes­ign.

Det giver god mening at allokere dedikerede ressourcer til opgaven, fordi der er tale om en stor opgave og gennemgrib­ende forandring­er, man ikke skal vaere overmodig omkring. Man skal blandt andet forstå de teknologis­ke muligheder og holde sig for øje, hvad der er fair og retfaerdig­t.

Arbejdsdes­ignet skal nemlig vaere fremtidssi­kret og motiverend­e.

Det er ikke nogen nem opgave, så det bliver spaendende at se, hvor meget der egentlig forandrer sig i de kommende år – og hvilke virksomhed­er, der bliver frontløber­e.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark