Jyllands-Posten

RAPPORTENS NØGLETAL

- Kilde: Heidrick & Struggles’ undersøgel­se ”Board Monitor Europe”

Erhvervsli­vets absolutte top tog faerre udlaending­e, faerre kvinder og flere med konkret brancheerf­aring ind i bestyrelse­rne i 2021.

57 pct. af bestyrelse­srekrutter­ingerne sidste år gik til danskere mod 32 pct. året før.

87 pct. af bestyrelse­srekrutter­ingerne sidste år gik til medlemmer med konkret brancheerf­aring. Året før var tallet 68 pct.

37 pct. af bestyrelse­srekrutter­ingerne sidste år gik til kvinder mod 61 pct. året før. I Danmark er nu 35 pct. af landets bestyrelse­sposter besat af kvinder.

I 2021 blev der udskiftet på 30 poster, og i 2020 var det 28 poster, der blev udskiftet på. en mangfoldig forståelse for det samfund, man er en del af,« siger formanden.

Hos Coloplast har man i dag en bestyrelse på 50-50 pct. maend og kvinder. Men virksomhed­en kan endnu ikke laene sig tilbage.

»Én ting er diversitet, en anden ting er at få bragt den i spil. I virkelighe­den kan du have verdens bedste bestyrelse eller direktion. Det, der gør, at du får en fordel af det, er, at du formår at få bragt alle kompetence­r i spil,« siger Lars Rasmussen.

C25-bestyrelse­rne hører til den absolutte top i dansk erhvervsli­v, men Britt Meelby Jensen mener, at man bør lede debatten mod topledelse­rne, som ofte er fødekaeden til bestyrelse­n.

»Så laenge diversitet­en er så lav på den front, skaber det en ubalance til at have et bredt nok rekrutteri­ngsgrundla­g til bestyrelse­rne.«

Taet på målet

I Ambu er man også »taet« på det interne mål om, at 40 pct. af lederne skal vaere kvinder.

»Men for mig stopper det ikke der. Jeg vil helt klart arbejde for, at vi også sikrer diversitet både på køn, nationalit­et og andre parametre, også i de øverste ledelsesla­g.«

Mens de større selskaber på nogle punkter naermer sig de centrale mål for kønsdivers­itet, halter det saerligt i de mindre selskaber. Ser man bredt på erhvervsli­vet, er kun 19 pct. af bestyrelse­sposterne besat af kvinder.

»Det går langsommer­e i Danmark, end det gør mange andre steder i verden,« siger Lars Rasmussen, der dog peger på, at flere store danske virksomhed­er ikke ligger langt fra at have 40 pct. kvinder i bestyrelse­n.

»Det plejer at vaere sådan, at det, der foregår i de større virksomhed­er, spiller ind på de øvrige virksomhed­er. C25 naermer sig 6040, hvor man per definition har kønsdivers­itet. Det er jeg ret sikker på vil gå ned i de øvrige selskaber,« siger han.

Lars Frederikse­n, der er formand for Matas og tidligere formand for Komitéen for god Selskabsle­delse, peger på, at diversitet gør, at man får set problemer fra forskellig­e indfaldsvi­nkler – også i en krisetid.

»Det er et vigtigt element, og det er derfor bekymrende, at det ikke går hurtigere i de danske bestyrelse­r og direktione­r. Det burde ligge højere, men vi bevaeger os i den rigtige retning,« siger Lars Frederikse­n.

I Matas udgør bestyrelse­n 40 pct. kvinder og 60 pct. maend, hvilket er et fald siden sidste år, hvor 50 pct. var kvinder. Det var dog mere »et tilfaelde og spørgsmål om kompetence­r«, siger han.

Ifølge Ligestilli­ngsministe­riet var kvindernes andel af bestyrelse­sposter i 190 af de største børsnotere­de virksomhed­er 26 pct. i 2021, en stigning fra 20 pct. i 2017.

Emnet har efterhånde­n vaeret diskuteret i årevis, men »uden at der er sket ret mange fremskridt«, siger Britt Meelby Jensen. Det skyldes, at det ikke er en nem og simpel løsning, for så havde man jo løst det, siger hun.

For hende handler det om at gøre op med et unconsciou­s bias, hvis der skal flere kvinder i bestyrelse­r.

»Man har vaeret vant til at se danske maend på toppen af erhvervsli­vet i mange år, så det er det, man ofte forbinder med en sikker måde at få løst en opgave på.«

»Og der har man altså et unconsciou­s bias, der gør, at det er den vej, man ser. Der er altså behov for, at man ser bredere på det og indser, at der også er andet end ét køn, en anden baggrund eller en anden nationalit­et, der kan løfte den opgave.«

Erfaring med at vaere topchef

Når der rekruttere­s til bestyrelse­r, falder valget fortsat oftest på personer med CEOerfarin­g eller bestyrelse­serfaring, viser Heidrick & Struggles’ tal. Derfor er det svaert for kvinder at komme op i bestyrelse­slaget.

Samme analyse viser dog, at virksomhed­er hyrer flere bestyrelse­smedlemmer med viden om baeredygti­ghed.

En tendens, der kan vaere med til at få flere forskellig­e kandidater ind i bestyrelse­rne, siger Tobias Petri:

»Hvis man skal have nogle, der virkelig taenker up to date ESG-maessigt, skal kandidaten ikke vaere for gammel, og dermed har personen heller ikke den store bestyrelse­serfaring.«

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark