Jyllands-Posten

DEN AKTUELLE KRISE FODRER NOSTALGIEN

- Kontakt:

Mail: jpboger@jp.dk

Telefon: 87383838

stiger i denne tid. Smør, aeg, kød og braendstof. Energien er ikke laengere noget naturgiven­t ubegraense­t, som vi bare kan bruge løs af uden omtanke. Mange af os er begyndt at orientere os i elpriserne for at lave mad og vaske på det rigtige tidspunkt, og vi skruer måske ned for varmen for at spare på udgifterne og tager kortere bade.

Vi har fået at vide, at julelysene ikke vil blive taendt i mange byer, og at vi alle sammen skal forberede os på at iføre os en ekstra trøje på arbejdspla­dserne, når det bliver vinter.

Brug og smid vaek-samfundet er til dels – og heldigvis, kan man sige – på vej til at blive erstattet af behold og reparérsam­fundet. I en tid, hvor antikvered­e ord som energikris­e igen bliver en del af det moderne vokabulari­um, er der pludselig efterspørg­sel på tidligere generation­ers fokus på mådehold. Vores foraeldres generation satte taering efter naering, og f.eks. blev sommerens overflod altid syltet og henkogt med henblik på vinterens knaphed. I dag køber vi rødbederne i supermarke­det.

JP Bøger taler Anders Ryehauge med forfatter Kristina Stoltz om hendes nye roman, ”For evigt”. Romanens første del udspiller sig et naermest paradisisk sted ved en smuk sø og omringet af skov og natur.

I resten af romanen optraeder paradiset i minderne, indhyllet i fortidens nostalgi, som noget hovedperso­nen på én og samme gang blev nødt til at forlade, da hun blev aeldre, men samtidig laenges mod.

Brug og smid vaek-samfundet er til dels – og heldigvis, kan man sige – på vej til at blive erstattet af behold og reparérsam­fundet.

men har et trae på Christians­havn, der er mit ursted. Har vi ikke allesammen en laengsel efter et eller andet paradisisk? Det tror jeg, og måske endnu mere end før, fordi vi lever i en tid, hvor det hele er meget mere fragmenter­et,« siger hun i interviewe­t.

For Kristina Stoltz er der en direkte kobling mellem det moderne liv, hvor vi på godt og ondt er hurtige til at skifte hinanden ud, og vores måde at behandle verden på, hvor naturen ifølge hende bliver et nytteredsk­ab fremfor et kredsløb, vi selv indgår i og tager hånd om.

Og således er vi tilbage ved den helt aktuelle krise, som måske kan laere os noget blivende.

God laeselyst!

 ?? ?? Gregers Tycho
Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark