Jyllands-Posten

Prisfald hjaelper ikke nye boligkøber­e, når der er »permanente draen i husholdnin­gskassen«

Selv om tal peger på, at boligmarke­det er ved at vende, er prisen for at låne og leve steget. Stigende renter og energipris­er aeder Brian Pleidrups rådighedsb­eløb, mens drømmen om at blive boligejer fortsat traenger sig på efter to og et halvt år.

- RASMUS THORSEN rasmus.thorsen@jp.dk

I to år og seks måneder har deres liv vaeret »på pause« til fordel for en drøm. Om et hus i udkanten af Aarhus. Gerne i original 1960’er eller 1970’erstil med rå murstensva­egge og traegulve, der daekker nok kvadratmet­er til, at hele familien kan komme på besøg. Og hvor et par små fødder måske kan traede sine første skridt.

Men for Brian Pleidrup og hans kaereste klinger overskrift­er om prisfald på boligmarke­det lidt hult. For de stigende energipris­er og renter får banken til at traede på lånebremse­n.

Drømmen om et hjem, hvor livet kan gå sin gang, har ledt 33-årige Brian Pleidrup og hans kaereste vidt omkring i Aarhus’ forstaeder, men hjemmet forbliver ved drømmen. Kaerestepa­rret får lige nu husly hos Brian Pleidrups svigermor.

I sommeren 2020 solgte de deres nybyggede lejlighed på Aarhus Ø med et ønske om at komme i hus. I marts måned talte JP Aarhus med Brian Pleidrup. På davaerende tidspunkt havde han og kaeresten søgt bolig i to år, men måtte konstatere, at prisen på den type bolig, de søgte, var tårnet så højt op, at det gav efter i budgettet.

Derfor skulle man tro, at boligprise­rnes nylige nedsving ville vaekke glaede hos det boligsøgen­de par. Men sådan forholder det sig ikke.

»Når der dukker et hus op, som vi prøver at laegge budget på, oplever vi på det seneste, at vores rådighedsb­eløb udfordres af de stigende varmeog elpriser, for ikke at naevne de usikre renter og priserne på braendstof og fødevarer,« siger Brian Pleidrup.

Paradoksal­e priser

På den ene side viser prognosern­e, at boligmarke­det er på vej ned. Tal fra Boligsiden viste i juli måned det største månedlige fald i boligprise­r siden 2015. Måneden efter viste tal fra Boligsiden også det største afslag i salgsprise­r siden coronakris­ens begyndelse.

På den anden side er renter, dagligvare­priser, braendstof­priser og energipris­er steget. Og det udvander købernes rådighedsb­eløb.

Jørgen Munksgaard Rasmussen er fagekspert i boligøkono­mi hos Videncente­ret Bolius. Han kalder de stigende udgifter for »permanente draen i husholdnin­gskassen.«

Ifølge ham er prisfald på boligmarke­det som udgangspun­kt altid til gavn for førstegang­skøbere.

»Men her står vi i en situation, hvor vi også skal se på baggrunden for de prisfald, og det er jo rentestign­inger,« siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Og netop de høje renter kombineret med de stigende udgifter kan ifølge Jørgen Munksgaard Rasmussen gøre, at folk, der før ville have mulighed for at købe hus, nu bliver afvist i banken.

»Overordnet set er førstegang­skøbere ikke stillet bedre af prisfalden­e,« siger han.

Og netop det har Brian Pleidrup og hans kaereste erfaret i deres boligjagt.

»Når vi laegger budget for et konkret hus, er vi nødt til at tage udgangspun­kt i det estimerede energiforb­rug i salgsopsti­llingen, selv om saelger kun har brugt det halve de seneste år. Banken gør det samme, og det kan nogle gange presse vores rådighedsb­eløb så meget, at banken tøver med at sige ja,« siger han.

De store afslag i boligprise­rne sår desuden en vis tvivl hos parret, for er det nu det rette tidspunkt at købe?

»Vi har et par gange oplevet at få boliger ud i køberkarto­teket, hvor priserne er nedjustere­t med 500.000 kr. på én gang. Det kommer til at fremstå naesten useriøst, og det giver endnu en gang en frygt for at købe for dyrt,« siger Brian Pleidrup.

Køb eller kompromis

Jørgen Munksgaard Rasmussen har et råd til nye købere, der overvejer at blive boligejere.

»Som førstegang­skøber gør du dig selv den største tjeneste ved at vurdere, om du får et bedre liv af at købe en ejerbolig eller ej. Hvis ikke, så vent da, for markedet kommer ikke til at stige de naeste et til to år,« siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Ifølge ham er den eneste anden mulighed, at man går på kompromis med størrelse eller beliggenhe­d.

Hos Brian Pleidrup og hans kaereste har de stigende udgifter og markedets udvikling også sat gang i tankerne.

»Vi er måske en my mere tilbagehol­dende og overvejend­e nu, end vi har vaeret hidtil. Vi venter gerne lidt endnu på det rigtige match, men der er heller ingen tvivl om, at vores liv har vaeret på pause de sidste par år,« siger han.

Et kompromis med kvadratmet­erne giver umiddelbar­t ikke meget mening for parret. Deres boligjagt begyndte med et ønske om netop at få plads til besøg fra familie og venner, og måske endda børn i fremtiden. Og når de to gerne vil blive i Aarhus, traenger tvivlen sig på.

»Selv om det er en opslidende situation, så bliver vi mere og mere opsatte på at nå i mål, så vi vender måske lige kompromise­rnes kunst en ekstra gang,« siger Brian Pleidrup.

Brian Pleidrup fortaeller også, at han og kaeresten har overvejet at finde en lejebolig, hvorfra de kan se situatione­n an. Men de vil også gerne vaere klar til at slå til, når muligheder­ne byder sig.

»Selv om vi bor godt, og vi alle er gode til at tilpasse os, traenger vi til en dagligdag med tosomhed, hvor ingen behøver tage saerligt hensyn. Det kunne give mere livskvalit­et og overskud. Og så kunne det vaere fedt at have de ekstra kvadratmet­er til de drømme, vi har. Lige nu ved vi bare ikke, om vi kan realisere det rent økonomisk,« siger han.

Som førstegang­skøber gør du dig selv den største tjeneste ved at vurdere, om du får et bedre liv af at købe en ejerbolig eller ej. Hvis ikke, så vent da. JØRGEN MUNKSGAARD RASMUSSEN, FAGEKSPERT I BOLIGØKONO­MI HOS VIDENCENTE­RET BOLIUS

 ?? ?? En villa i kvarteret omkring Klokkerfal­det står højt på listen over Brian Pleidrup og hans kaerestes drømmeboli­ger.
Foto: Stine Schjøtler
En villa i kvarteret omkring Klokkerfal­det står højt på listen over Brian Pleidrup og hans kaerestes drømmeboli­ger. Foto: Stine Schjøtler

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark