Jyllands-Posten

Om lidt er der indflytnin­g, men Lighthouse-toppen giver hovedbrud

De fleste lejlighede­r er solgt, og indflytnin­gen naermer sig i Lighthouse-tårnet. Toppen af tårnet er endnu ikke klar til åbning, for udviklerne skal først finde en model, som giver de tusindvis af gaester en god oplevelse.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

»Arh for F…, elevatoren er i stykker. Vi må tage trapperne.«

Der er god vaerksteds­humor fra starten af dagens tur. Den med elevatoren er heldigvis løgn og efter 30 sekunders optur, der giver godt med prop i ørerne, er vi på toppen af Lighthouse-tårnet, 142 meter oppe på Aarhus Ø.

Og her er der sket meget siden sidst.

For undertegne­de er det tredje tur i toppen af Lighthouse-tårnet. Den første var i oktober 2021, da byggeriet var nået til tops, og den anden var ved rejsegilde­t i februar i år. Forinden var vi også med i februar 2020, da 150 betonkanon­er leverede beton til støbning af bunden på Lighthouse-tårnet.

Siden dengang har håndvaerke­rne og kranerne rejst de 142 meter højhus på spidsen af Aarhus Ø, og og dagens guider: Rune Kilden – bygherre, Kilden & Hindby – Nicolai Hommelhoff – bygherre, Domis – og projektche­f Daniel Bygebjerg Espensen giver følgende aktuelle status på Danmarks højeste hus:

Den 15. november er der indflytnin­g i lejlighede­rne i tårnet og sidebygnin­gen Kanalhuset, mens den anden sidebygnin­g Promenadeh­uset allerede er indflyttet.

31 af de i alt 391 lejlighede­r er fortsat til salg – resten er solgt. Af de 391 lejlighede­r er de ca. 250 i tårnet. Blandt de ledige lejlighede­r er der i øvrigt fortsat en 3-vaerelses på 41. etage til en pris på 6,2 mio. kr.

149 ad gangen

På toppen af Lighthouse-tårnet – som alle interesser­ede får adgang til - er en indendørs restaurant og opholdslok­aler ved at blive faerdiggjo­rt, ligesom et udendørs område bliver indrettet, så besøgende kan få det store udendørs kig over by, havn, skov og bugt.

Åbningsdat­oen for det område er ikke fastlagt, men bedste bud er i øjeblikket forår eller sommer 2023.

Hvem der skal drive restaurant­en på toppen af Aarhus, har der laenge vaeret spurgt til, men indtil videre er det fortsat ejerne, Kilden & Hindby og Domis, der står for den del.

Sagen er også den, at indretning af tårnets top er en langt mere kompleks opgave end blot et spørgsmål om restaurant­en. Udsigten fra tårnet kan blive en attraktion af de store, som vil kraeve stram styring af logistikke­n. Af hensyn til brandsikke­rheden må der kun vaere 149 mennesker ad gangen på øverste etage, og så nytter det ikke, at de

Det har vaeret et meget komplicere­t byggeri, og vi bygger et smalt tårn, så derfor bliver det ingen god forretning for nogen. RUNE KILDEN, BYGHERRE, KILDEN & HINDBY

Beboerne i denne lejlighed på 43. etage kan prale af at bo højst af alle i Danmark.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark