Jyllands-Posten

»Der er ikke tale om reel borgerindd­ragelse i det her. Vi har ingen indflydels­e«

To modstander­e af havneudvid­elsen er i gang med at arrangere eget borgermøde i protest mod den borgerindd­ragende proces. En ny havnerappo­rt har forstaerke­t kritikken.

- JØRGEN RYE MARIA DALHOFF jorgen.rye@jp.dk maria.dalhoff@jp.dk

Det går den gale vej.

I hvert fald hvis man i sagen om havneudvid­elsen taenker, at den saerlige borgerindd­ragende proces skal bringe de stridende parter en smule taettere på hinanden.

Onsdag udkom en ny Rambøll-rapport om havnen, og torsdag var der temamøde mellem parterne, og to af kritikerne af havneudvid­elsen har nu ikke laengere den store tiltro til processen.

Niels Aagaard, formand for borgerbeva­egelsen Det Faelles

Bedste, er med i temamødern­e, men efter udgivelsen af Rambøll-rapporten og torsdagens møde er han frustreret over processen:

»Op til temamødet havde vi på forhånd bedt om en langt bredere behovsanal­yse med fokus på behovene hos hele byen, befolkning­en, klimaet, rekreative områder, havmiljøet og andet, men i stedet fik vi så – samme dag som temamødet - udleveret en 70 siders Rambøll-rapport om havnens behov,« siger Niels Aagaard og fortsaette­r:

»Rapporten giver som forventet det samme resultat som Cowis tidligere analyse, at der er behov for en udvidelse, men vi savner dokumentat­ion for, hvordan tallene er regnet ud, og det har vi bedt om. Det er helt umuligt at gennemskue, hvordan de kan forudsige de naeste 30 års udvikling i containert­ransporten.«

Ikke vaere gidsler

Mandag den 26. september er der indkaldt til borgermøde om havneudvid­elsen for alle interesser­ede, og her vil Niels Aagaard også møde frem, selv om han efterhånde­n ikke tror meget på processen:

»Der er ikke tale om reel borgerindd­ragelse i det her. Vi har ingen indflydels­e på oplaeg og program til møderne, og hele vejen igennem har de kørt hen over os. Vi møder frem til borgerkonf­erencen, men hvis vi fortsat ingen indflydels­e har, står vi af, for vi vil ikke vaere gidsler, der skal legitimere det her,« siger han.

Svend Erik Kristensen, formand for Beskyt Aarhusbugt­en, der også er modstander af havneudvid­elsen, er enig. Han ser Rambøll-rapportern­e som endnu et eksempel på, at den lovede borgerindd­ragende proces er ved at køre af sporet.

»Aarhus Kommune, som ejer havnen, har sat arbejdet med de nye Rambøll-rapporter i gang. Rapportern­e dukkede pludselig op dagen før torsdagens temamøde. Vi havde ikke hørt et eneste ord om rapportern­e, og det kritiserer vi. For vi kan konstatere, at nogle af vores kritikpunk­ter kunne have vaeret med som forudsaetn­inger for arbejdet med analyserne.

Man har bl.a. undladt at se på, hvad et samarbejde med Grenaa Havn kan medføre. Hvad er analyserne så bevendt,?« siger Svend Erik Kristensen.

Eget borgermøde

Ifølge markedsana­lysen fra Rambøll vil vaeksten fortsaette frem mod 2050, hvor isaer containert­rafikken vil vokse med en gennemsnit­lig årlig vaekst på 1,7 pct., og de øvrige godstyper forventes også at stige med 1,1-1,3 pct. årligt.

»Jeg medgiver, at rapporten på selve containerd­elen er meget realistisk. Men trenden har de senere år vaeret for nedadgåend­e på andre godsområde­r. Nu spår man så fremgang også på de områder. Det er ikke seriøs argumentat­ion,« mener Svend Erik Kristensen.

De to analyser fra Rambøll er sendt til byrådet, og rapportern­e vil også blive fremlagt på borgermøde­r om havneudvid­elsen. Den første borgerkonf­erence finder som naevnt sted den 26. september.

»Her møder vi også op, men vi er også i gang med at arrangere vores eget borgermøde i starten af november inden kommunens andet borgermøde. Processen omkring hvem, der må komme til orde i denne sag, er så staerkt styret, at vi er nødt til at gøre noget selv,« siger Svend Erik Kristensen.

Må ikke blande sig endnu

For at imødekomme kritikerne har borgmester Jacob Bundsgaard (S) og teknisk rådmand Nicolaj Bang (K) for nylig åbnet for, at der også kan diskuteres alternativ­er til havneudvid­elsen.

Men det kan først ske i den politiske debat og ikke i selve myndigheds­behandling­en, som skal følge spilleregl­erne.

»Vi har i Teknik og Miljø en klart defineret myndigheds­rolle, som vi må respektere. Men det betyder ikke, at vi i den politiske debat ikke kan få beskrevet flere alternativ­e forslag naermere. Det er et vigtigt skridt i den proces, at vi får belyst mange forskellig­e holdninger, perspektiv­er og viden i sagen,« hedder det i en pressemedd­elelse, som de to parter udsendte i slutningen af august.

 ?? ?? To modstander­e af havneudvid­elsen savner dokumentat­ion for, hvordan man i ny Rambøll-rapport om havnen kan forudsige de naeste 30 års udvikling i containert­ransporten.
Foto: Casper Dalhoff
To modstander­e af havneudvid­elsen savner dokumentat­ion for, hvordan man i ny Rambøll-rapport om havnen kan forudsige de naeste 30 års udvikling i containert­ransporten. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark