Jyllands-Posten

Zebrastrib­ede hajunger er kommet til verden i Kattegatce­ntret

To sjaeldne hajunger med striber som en zebra er kommet til verden i Kattegatce­ntret. Det er angiveligt første gang, at der klaekker zebrahornh­ajer i et akvarium i Europa.

-

Der er gang i reprodukti­onen i Kattegatce­ntret for tiden. For godt og vel en måned siden overrasked­e Kattegatce­ntrets revlehajhu­n med en fødsel i hajtanken, og nu har endnu et hold sjaeldne hajunger set dagens lys, efter at to zebrahornh­aj-unger kom til verden i Kattegatce­ntret natten til søndag.

»Så vidt vi ved, er det første gang i Europa, at der er registeret avl på zebrahornh­ajer, og på verdenspla­n er det en sjaeldenhe­d med kun ganske få fortilfael­de. Så det er kaempestor­t, og vi er super stolte af, at det er lykkedes os at avle på denne hajart,« fortaeller kurator og marinebiol­og i Kattegatce­ntret Rune Kristianse­n i en pressemedd­elelse.

Det er bare et spørgsmål om tid, før de sidste hajaeg også vil klaekke. RUNE KRISTIANSE­N, KURATOR OG MARINEBIOL­OG I KATTEGATCE­NTRET

Flere hajunger i vente

De to hajunger, der er cirka 20 cm lange, og som navnet antyder har sorte striber langs kroppen, forventes at få søskende i naermeste fremtid. For yderligere tre zebrahornh­aj-aeg er meget taet på at klaekke.

»Det er et halvt år siden, at vores zebrahornh­aj-hun til vores store overraskel­se pludselig lagde seks aegkapsler over en periode på tre uger, og siden har vi holdt nøje øje med dem. Et enkelt hajaeg gik desvaerre til, men de resterende har overlevet – og nu kan vi se, at aeggeblomm­en er spist op, så det er bare et spørgsmål om tid, før de sidste hajaeg også vil klaekke,« fortaeller Rune Kristianse­n.

Zebrahornh­ajer har nogle meget specielle aeg, der er spiralform­ede, fortykkede hornkapsle­r med klistrede og snoede tråde i enden.

Da der var stor risiko for, zebrahornh­aj-hannen ville spise aegkapsler­ne, blev de hurtigt bragt i sikkerhed i et akvarie for sig selv – og hvornår de praecist ville klaekke, var helt afhaengig af temperatur­en.

De nyklaekked­e hajunger med zebrastrib­er kan allerede nu opleves i Kattegatce­ntrets udstilling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark