Jyllands-Posten

Mini-GTI med sund fornuft

Vi tester Toyota Yaris med 125 hk benzinmoto­r og det trimmede GR Sport-udstyr, som gør den til en fornuftig GTI-light.

- JENS OVERGAARD biler@jp.dk

Det er sjaeldent, at man kan synde med god samvittigh­ed. Men det er tilfaeldet med den nye GR Sport-version af Toyota Yaris, som giver hverdagen krydderi, uden at du behøver at gå på kompromis med fornuften.

Udgangspun­ktet er den i forvejen ganske velkørende nye generation af Yaris, der kom i 2020. Den har overtegned­e testet med både den klassiske og mest solgte hybridmoto­r på 116 hk og den hårdtpumpe­de GR Yaris med 261 hk.

Her placerer GR Sport med en 1,5-liters motor på 125 hk, udstyr fra GR-hylderne og en pris på 272.000 kr. sig som et godt kompromis. Det er en model, som du kan sammenlign­e med f.eks. VW Polo R Line med 110 hk, som er lillebror til Polo GTI, eller Hyundai i20 N Line med 110 hk, der er ditto til Hyundai i20 N, hvor begge topversion­erne har et par hundrede hk.

Her har Toyota opgraderet modellen med bl.a. sportssaed­er og GR-trim, 18 tommer faelge med lavprofild­aek, digital instrument­ering, full LED-forlygter og head-up

Pris: 271.990 kr. Forbrug: 16,4 km/l, WLTP CO2/km: 121-130 g Motor: benzinmoto­r på 1,5 liter Ydelse: 125 hk Moment: 153 Nm 0-100 km/t.: 9,0 sek. Tophastigh­ed: 180 km/t. L/B/H: 394/175/150 cm Traek u/m. bremser: 550 kg/850 kg 4 stjerner

display. Der er klare tråde til den originale GR Yaris. Men spoilerne er noget mindre, og saederne mere komfortabl­e, ligesom der ikke er pillet ved undervogn og motorstyri­ng.

Løfter oplevelsen

Den nyeste Yaris er blevet rost for at vaere mere køreglad og mindre underspill­et end forgaenger­en. Den oplevelse får et løft i testbilen, hvor der først og fremmest er lagt vaegt på en indbydende oplevelse.

Selv om indstignin­gen er lavere end normalt, har vi stadig en let mini-MPV-oplevelse. Her er fint med luft ud til forruden og de sportslige instrument­er.

Vi sidder godt skruet ned i saederne, og her er både oplevelse

Toyota Yaris GR Sport

af en gedigenhed og materialer, som er rare at røre ved, selv om der i tidens ånd er hård plast. Den store skaerm på otte tommer med Toyotas nyeste multimedie­system er klar og hurtig – det traekker op, mens vejstribea­larmen er oversensib­el og har en irriterend­e lyd.

Det køresikre ophav kommer Yaris til gode på vejen. Her er paent med overskud til at flytte bilen, der klarer 0100 km/t. på rimelige 9,0 sek. Det sekstrins gear klikker paent praecist uden dog at vaere på fuldblodsn­iveau.

Her spiller setuppet fint sammen med de fast støttende saeder og brede faelge. Vi savner dog også en ”rigtig” GTI på omkring 200 hk, der placerer sig under den mere hårdtpumpe­de GR med de 261 af slagsen, som ville matche udstyret bedre.

Plus til motoren

Selv om den 116 hk hybridvers­ion, der er den mest solgte, blev forfinet, er vi aldrig blevet venner med motorstøj og vibratione­r ved accelerati­on. Det er du dejligt fri for her og har mere motorkraft. Prisen er forbruget.

Mens den billigste Yaris Active med 125 hk på papiret klarer op mod 20,0 km/l, hedder det i GR Sport 16,4 km/l. Hybriden, der fås med tilsvarend­e udstyr, svinger mellem 22,7-26,3 km/l. Vi landede omkring de 15,0 km/l.

Programmet omfatter også den mindste trecylindr­ede 1,0-liters motor på 72 hk, som

kendes fra Aygo X. Men den er spagfaerdi­g.Yaris er en praktisk bil med regulaer plads foran, mens der er gennemsnit­lig luft på bagsaedet og i bagagerumm­ets 286 liter. Vi kan have 850 kg på krogen mod 450 kg i hybriden.

På sikkerheds­fronten byder den på meget udstyr selv fra grundmodel­len, hvor adaptiv fartpilot, vejskiltea­flaeser og fjernlysas­sistent og ekstra airbag mellem forsaedern­e er standard.

I modsaetnin­g til konkurrent­erne fra VW og Hyundai kan du dog ikke få Yaris med både GR Sport-udstyr og automatgea­r, så er det i en anden udstyrsvar­iant.

risen kan også løbe op. Her ligger VW Polo på samme niveau, mens Hyundai saelger i20 N Line til bare 220.000 kr. Det rokker dog ikke ved Yaris’ kvaliteter.

Konklusion

Toyota Yaris er i forvejen den bedste bil i miniklasse­n på de fleste områder, og GR Sport med benzinmoto­ren på 125 hk er en fin lomme-GTI, som giver hverdagen et pift.

Jeg ville til enhver tid foretraekk­e den mere harmoniske 125 hk motor frem for hybriden på 115 hk. Men i en tid med stigende braendstof­priser taler fornuften i endnu højere grad end tidligere sit klare sprog. Toyotas udstyrspro­gram består af moduler, så du kan ofte sammensaet­te en mere personlig og billigere kombinatio­n end f.eks. GR Sport.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark