Jyllands-Posten

Ny variant af vaccine skal erstatte nuvaerende tilbud

-

Den boostervac­cine, der beskytter mod den dominerend­e coronavari­ant i Danmark, vil blive indfaset gradvist i det danske vaccinatio­nsprogram.

Fra midten af oktober forventes det, at udgangspun­ktet bliver, at alle, der bliver indbudt til vaccinatio­n, tilbydes den opdaterede boostervac­ciner, skriver Sundhedsst­yrelsen. Vaccinen fra Pfizer er endnu ikke ankommet til Danmark, men kommer »meget snart«.

Den blev godkendt af Det Europaeisk­e Laegemidde­lagentur (EMA) for få uger siden.

Den er variantopd­ateret mod BA.4 og BA.5-variantern­e af omikronvar­ianten. I

Danmark er BA.5 den mest udbredte variant. I uge 37 udgjorde den cirka 93 pct. af alle sekventere­de prøver.

Den 15. september begyndte efterårets vaccinatio­nsindsats i Danmark, hvor beboere på plejehjem og borgere over 85 år er de første, der skal have et boostersti­k.

Måske lidt bedre

Her vaccineres der med variantopd­aterede vacciner fra Pfizer og Moderna. Men de er designet mod BA.1-varianten.

»Vi forventer, at den BA.4/ BA.5-opdaterede vaccine giver mindst lige så god beskyttels­e mod alvorlig sygdom og død, som den allerede godkendte BA.1-opdaterede vaccine,« siger vicedirekt­ør Helene Probst fra Sundhedsst­yrelsen:

»Det er derfor vores klare anbefaling, at man bliver vaccineret, så snart man har mulighed for det. Det kan endda vaere, at den BA.4/BA.5-opdaterede vaccine beskytter lidt bedre mod at blive smittet eller videregive smitte end den BA.1-opdaterede vaccine og derfor indfaser vi den i vaccinatio­nsprogramm­et.«

Formålet med efterårets vaccinatio­ner er at forebygge indlaeggel­ser og dødsfald. Da risikoen for alvorlig sygdom øges med alderen, anbefales borgere over 50 år samt saerligt sårbare at blive vaccineret igen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark