Jyllands-Posten

Laeger kalder psykiatrip­lan for usikker og kortsigtet

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Selv om aftalen om en ny psykiatrip­lan er blevet så politisk bred som mulig, finder Laegeforen­ingen den alligevel for kort.

Regeringen­s laenge ventede 10-årsplan, der i kommende år afsaetter en ekstra halv milliard til området, faldt tirsdag på plads – omend opbakninge­n fra de blå partier på Christians­borg var temmelig fodslaeben­de, og De Konservati­ve kunne allerede ved planens fødsel love, at der bliver indkaldt til nye forhandlin­ger, hvis regeringsm­agten skifter ved et kommende valg.

Sundhedsmi­nister Magnus Heunicke lagde ved praesentat­ionen af planen ikke skjul på, at »der behov for at rette op på de mange lange ventetider ikke mindst for børn og unge i mistrivsel og med tegn på psykiske lidelser, ligesom mennesker med svaer psykisk sygdom ofte bliver udskrevet alt for tidligt«.

Mens formanden for Danske Regioner, Anders Kühnau (S), roser aftalen for at tage fat i de største problemer, er Laegeforen­ingen mere kritisk.

Formand Camilla Rathcke er bekymret for både tidshoriso­nten og økonomien.

»Det økonomiske grundlag er for tyndt, og i bedste fald er det en plan, der raekker til to år. Det undrer, når vi ved, hvor mange penge en utilstraek­kelig psykiatri faktisk koster samfundet, og hvor der således også vil kunne sikres finansieri­ng fra,« lyder det fra laegernes formand, som også kritiserer, at psykiatrip­lanen ikke indeholder et løfte om – eller penge til – at få uddannet flere speciallae­ger inden for psykiatrie­n.

Psykiatria­ftalen er baseret på et fagligt oplaeg fra Sundhedsst­yrelsen med 37 konkrete anbefaling­er, og Magnus Heunicke glaeder sig over, at aftalen adresserer ca. halvdelen af dem. Han erkender, at behandling­en »i årevis har haltet bagefter,« men mener, at den nye aftale vil gøre en forskel:

»Der er sat en retning for udvikling af psykiatrie­n og den mentale sundhed i Danmark de naeste 10 år.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark