Jyllands-Posten

Simon Spies Plads skal måske have et nyt navn

Politikere i Helsingør er uenige om, hvorvidt pladsen skal omdøbes efter det fornyede mediefokus på rejsekonge­n Simon Spies. Nu bliver byens borgere spurgt.

- RONJA MELANDER ronja.melander@jp.dk

Kan man have en plads opkaldt efter Simon Spies?

Det skal borgerne i Helsingør Kommune nu vaere med til at afgøre.

Mandag vedtog et flertal i Helsingør Byråd nemlig at saette en proces i gang, som i sidste ende kan resultere i en navneforan­dring.

Nu vil borgerne blive spurgt, om pladsen skal aendre navn, og hvad den i så fald skal hedde. Det sker, efter at der er kommet fornyet fokus på rejsekonge­n i medierne i blandt andet en DR-dokumentar.

Peter Poulsen, der sidder i byrådet for Socialdemo­kratiet, stemte imod forslaget om en borgerproc­es.

»Jeg tager afstand fra det, der er kommet frem. Men historien kan vi nu engang ikke aendre ved. Og historien er skrevet på et tidspunkt, hvor der var andre holdninger end dem, der er i dag. Og skal vi bedømme historien på nutidens holdninger, så tror jeg, at vi får rigtig meget at se til. Og jeg tror, at det bliver en glidebane,« siger han til Jyllands-Posten.

Kommer med en pris

Peter Poulsen fremhaever, at kommunen netop har vedtaget et budget med besparelse­r på op mod 50 mio. kr.:

»Så skal vi bruge tid og energi og ressourcer og kommunale kroner på at saette sådan en proces i gang. Jeg synes, at det er fuldstaend­ig spild af gode arbejdstim­er.«

Hvad koster det da at lave sådan en proces?

»Det kan jeg jo ikke svare på, men man skal ud og annoncere i aviser for at indkalde forslag fra borgerne og ... Altså. Det ryger da lynhurtigt op i en 100.000 kr. eller mere, kunne jeg forestille mig. Uden at jeg ved det praecist.«

Ifølge kommunens pressekont­akt stemte 18 af de 25 byrådsmedl­emmer for at igangsaett­e borgerproc­essen.

Pladsen blev indviet i 1993, efter at Simon Spies Fonden havde bekostet en renovering af pladsen.

Det var Helsingør Kommune selv, der havde rettet henvendels­e til fonden, og et enigt byråd vedtog at opkalde den efter bysbarnet, der døde i 1984. Inden da hed pladsen Svingelpor­t Plads.

Navnet har vaeret til debat, siden DR i august udsendte dokumentar­udsendelse­n ”Spies og morgenboll­edamerne”, der havde Simon Spies og hans relationer til unge piger og kvinder som omdrejning­spunkt.

Hyklerisk

Peter Poulsen noterer sig, at kommunen for blot fire år siden fejrede pladsens 25-års jubilaeum med »stor festivitas« og tale fra borgmester­en akkompagne­ret af Helsingør Pigegarde. Og han mener, at mange må have haft en fornemmels­e af Simon Spies’ gøren og laden, laenge før dokumentar­en udkom.

»Så synes jeg, at det er hyklerisk, at man kommer i dag og siger, at nu må man lave pladsens navn om,« siger han.

Men medieomtal­en har bragt ny viden frem for nogle. Det gaelder eksempelvi­s SF’s Bente Borg Donkin, der er fortaler for et navneskift­e. Det fortalte hun mandag under byrådsdeba­tten, beretter Helsingør Dagblad.

»Det bliver ofte bragt til torvs, at alle vidste det om Simon Spies. Men jeg vidste ikke, at det handlede om systematis­k udnyttelse af helt unge kvinder. Der er altså forskel på 18-årige og 15årige. Min personlige holdning er, at vi skal tilbage til det historiske navn, Svingelpor­t,« sagde hun ifølge Helsingør Dagblad.

Også den konservati­ve borgmester, Benedikte Kiaer, har talt for at bringe pladsens tidligere navn i spil i lyset af den seneste tids omtale.

Jeg tager afstand fra det, der er kommet frem. Men historien kan vi nu engang ikke aendre ved. PETER POULSEN (S), BYRÅDSMEDL­EM I HELSINGØR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark