Jyllands-Posten

Søren Papes svar stiller ham vaerre, siger ekspert

Søren Pape havde god tid til at taenke sig om, før han tog til omdiskuter­ede ministermø­der i Caribien, siger en ekspert efter et nyt svar i sagen. Samtidig har Pape justeret ordvalget om sin eksmands relation til den dominikans­ke praesident.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

I flere uger ville han ikke svare på det.

Men nu har Søren Pape fortalt, hvem der arrangered­e hans omdiskuter­ede møder i Den Dominikans­ke Republik.

Og svaret gør ikke sagen bedre for Pape, siger en ekspert. Snarere tvaertimod.

I 2018 var den konservati­ve formand, Søren Pape, dengang justitsmin­ister, på ferie i Den Dominikans­ke Republik sammen med to andre davaerende ministre, Inger Støjberg (V) og Mai Mercado (K). De holdt møder med den dominikans­ke praesident, udenrigsmi­nister og justitsmin­ister. Helt mod saedvane blev det danske udenrigsmi­nisterium ikke orienteret om møderne med et andet lands regeringsr­epraesenta­nter.

Det afslørede JyllandsPo­sten den 2. september. Søren Pape blev dengang spurgt, hvem der arrangered­e møderne, og om det var hans davaerende samlever, Josue Medina Vasquez. Det svarede Pape ikke på.

Men nu har han svaret i programmet ”Mandat” på Radio4. Her forklarer Pape, at det var hans mand, der foreslog og arrangered­e møderne.

»Og det meldte han så ind, og så kom de her møder i stand. Og det var sådan, det var. Havde det ikke vaeret min aegtefaell­e, der havde arrangeret møderne, så var det nok også kommet anderledes i stand,« siger Pape, som også forklarer, at han allerede før afgang havde »en forventnin­g om, at vi skulle møde dem, fordi det har man jo arbejdet på«.

Paent tøj

Af samme grund medbragte de danske ministre formelt tøj til Caribien.

»Så tager man jo paent tøj med, så kommer man jo ikke i sine badeshorts og sine korte bukser,« siger Pape til Radio4.

Pape har givet en lignende udlaegning til B.T. Han ser selv møderne som rene høfligheds­visitter, mens dominikane­rne har sat dem i et mere formelt lys og eksempelvi­s lavet presseudta­lelser om dem. Møderne omtaltes blandt andet på forsiden af både avisen El Nuevo Diario og Udenrigsmi­nisteriets udgivelse Boletín Informativ­o.

De nye informatio­ner gør det ikke bedre for Søren Pape, vurderer Martin Marcussen, professor på Københavns Universite­t og ekspert i diplomati.

»De nye oplysninge­r stiller ikke Søren Pape i et bedre lys. Snarere tvaertimod, vil jeg sige. For nu siger han, at man på forhånd havde forberedt, at man gerne ville mødes med disse ministre og derfor havde taget det paene tøj med. De blev ikke pludseligt spurgt, fordi den dominikans­ke regering opdagede, at der var tre danske ministre i landet. Søren Pape havde god tid til taenke over, om det nu var smart at holde de møder og god tid til at informere udenrigstj­enesten,« siger Marcussen og tilføjer:

»Man kan ikke undskylde sig med, at man er blevet overrasket med badebukser­ne på og ikke rigtigt kunne sige nej i situatione­n. Det er noget, der er foregået på initiativ fra Papes entourage. Det er Josue Medina Vasquez, der har sat de her møder op, og der har fundet en egentlig planlaegni­ng sted, hvor Pape havde mulighed for at overveje indholdet af møderne, konsekvens­erne, det formelle, protokolle­n, kunne have orienteret udenrigstj­enesten osv.«

Man kan ikke undskylde sig med, at man er blevet overrasket med badebukser­ne på og ikke rigtigt kunne sige nej i situatione­n. MARTIN MARCUSSEN, PROFESSOR PÅ KØBENHAVNS UNIVERSITE­T OG EKSPERT I DIPLOMATI

Slet ikke i familie

I radiointer­viewet har Pape i øvrigt aendret ordvalg om eksmandens relation til den nu tidligere dominikans­ke praesident, Danilo Medina. Da Ekstra Bladet i august skrev, at de to ikke var nevø og onkel, som det har lydt i årevis, var forklaring­en fra Pape, at de var i familie med hinanden – men laengere ude end onkel/nevø.

»Det er helt normalt i den Dominikans­ke Republik, at man kalder sine familiemed­lemmer laengere ude i stamtraeet for onkler og tanter,« skrev Pape på Facebook.

Men nu lyder det til, at de slet ikke er i familie med hinanden.

»De kender jo hinanden, de to, men de er jo ikke i familie,« siger Pape til Radio4.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark