Jyllands-Posten

Flere apoteker og lavere indtaegt skal give billigere medicin til forbrugern­e

Vi betaler for meget for medicin, fastslår Konkurrenc­erådet, men Apotekerfo­reningen afviser kritikken.

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Forbrugern­e betaler for meget for den medicin, som de henter på apotekerne, og det skyldes, at konkurrenc­en ikke fungerer tilstraekk­elig effektivt.

Det fastslår Konkurrenc­erådet i en ny analyse udarbejdet af Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen. Den indeholder seks anbefaling­er til at skaerpe konkurrenc­en mellem apotekerne og dermed sikre forbrugern­e lavere medicinpri­ser, bedre service og måske flere nye produkter. Samtidig bør det vaere lettere at købe medicin via nettet, lyder det.

Analysen viser bl.a., at apotekejer­nes indtjening er steget og er høj på trods af, at der er indført regler, som begraenser deres avance. En apotekejer tjener nu i gennemsnit 2,3 mio. kr. om året, og i 2019 forrentede apotekerne deres egenkapita­l med 26 pct.

Den høje indtjening skal ses i sammenhaen­g med, at apotekerne har monopol på at saelge receptmedi­cin – et monopol, der delvist er finansiere­t af det offentlige – og at den økonomiske risiko ved at drive et apotek er begraenset, påpeger formand for Konkurrenc­erådet Christian Schultz.

Hverken Konkurrenc­estyrelsen eller Konkurrenc­erådet tør sige, hvor meget den enkelte forbruger betaler for meget for medicin.

»Men der er en regulering, som begraenser konkurrenc­en, og der er god evidens for, at hvis man løsner op for konkurrenc­en på et marked, vil det komme forbrugern­e til gode i form af lavere priser og produktudv­ikling,« siger kontorchef Niels Enemaerke fra Konkurrenc­estyrelsen.

Ny ordination­småde

Et af de redskaber, som skal løsne konkurrenc­eknuden, er at indføre såkaldt generisk ordination, når laegerne udskriver recepter. Det betyder, at laegerne ikke laengere som udgangspun­kt skal gå ind via en liste i deres it-system og vaelge et konkret laegemidde­l fra en bestemt medicinalv­irksomhed, men i stedet skal bestemme, hvilket aktivt indholdsst­of patienten skal behandles med, i hvilken dosis og behandling­ens varighed – så er det op til apotekerne at tilbyde forbrugern­e det billigste laegemidde­l inden for denne produktgru­ppe.

Forslaget om at lade laegerne ordinere et indholdsst­of og ikke et konkret praeparat får stor ros fra Laegeforen­ingen, hvor naestforma­nd Anna-Mette Nathan, der samtidig er formand for foreningen­s laegemidde­ludvalg, ser flere fordele.

»Dels vil det spare laegerne tid – og tid er en mangelvare i praksis – og dels vil det øge patientsik­kerheden, fordi det netop er apotekerne­s spidskompe­tence at finde det rigtige praeparat til den billigste pris,« siger hun.

En anden anbefaling fra Konkurrenc­erådet er at indføre maksimale priser frem for faste priser – dermed kan apotekerne saelge medicinen billigere, hvis de ønsker det. Desuden bør det ikke laengere kun vaere farmaceute­r, der kan eje et apotek, ligesom det skal vaere nemmere at åbne apoteker. Bl.a. skal reglen om, at apotekere kun må åbne nye apoteker inden for 75 km fra hovedapote­ket, afskaffes.

»Vi vil ikke gøre apotekerma­rkedet til det vilde vesten. Der skal stadig vaere krav om en ansvarlig farmaceut og andre regulering­er, der sikrer, at medicin stadig bliver udleveret på den rette måde og er tilgaengel­ig over hele landet. Men vi mener ikke, at den faglighed behøver at vaere knyttet op på, hvem der ejer apoteket, men hvem der har ansvaret for at drive apoteket. I andre brancher kan ejerkredse­n sagtens vaere andre end dem, der står for at drive forretning­en,« siger Niels Enemaerke, som peger på, at også samfundsøk­onomien vil have fordele af lavere medicinpri­ser, idet medicintil­skuddene er knyttet op på prisen.

Fordele for forbrugern­e

I Forbrugerr­ådet Taenk er der medvind til anbefaling­erne fra Konkurrenc­erådet, og cheføkonom Morten Bruun Pedersen ser fordele for både forbrugern­e og samfundet i at moderniser­e vilkårene for landets apoteker.

»Der er ingen tvivl om, at forbrugern­e i dag betaler for meget for deres medicin, og at prisen vil falde maerkbart, hvis anbefaling­erne føres ud i livet,« siger han og understreg­er, at det ikke skal forstås som modstand mod, »at nogen tjener gode penge«. Cheføkonom­en fortsaette­r: »Men fortjenest­en skal jo komme, fordi man er dygtig og udvikler sin forretning, og ikke fordi gamle regler begraenser konkurrenc­en til skade for forbrugern­e,« siger han, der ikke et øjeblik er betaenkeli­g ved f.eks. forslaget om, at andre end uddannede skal have mulighed for at eje et apotek.

»Man kan sagtens vaere dygtig til at drive apotek uden at vaere farmaceuti­sk uddannet. Den faglige ekspertise skal jo selvfølgel­ig vaere der, men den behøver ikke at ligge hos ejerne,« siger Morten Bruun Pedersen.

Apotekerfo­reningen er ganske og aldeles uenig i Konkurrenc­erådets anbefaling­er – faktisk er det alene idéen om, at den praktisere­nde laege ikke skal ordinere et konkret praeparat, som får opbakning, og her konstatere­r vicedirekt­ør Dan Asmussen i et skriftligt svar, at apotekerne allerede i dag konvertere­r 80 pct. af laegernes recepter til et billigere produkt – det svarer til 21 mio. gange om året.

Samtidig går han i rette med vurderinge­n af apotekerne­s høje indtaegter, som han mener er vurderet ca. 1 mio. kr. for høj i gennemsnit, og her henviser han til en analyse fra analysefir­maet Copenhagen Economics.

Idéen om et loft over medicinpri­serne forkaster Apotekerfo­reningen også med argumentet om, at det vil øge uligheden i sundhed, fordi apoteker i landdistri­kterne og på små øer ikke har mulighed for at saenke prisen, og dermed skal borgere i disse områder betale mere end i de større byer.

Flere apoteker

Forslaget om at andre end farmaceute­r kan eje et apotek får også kniven med henvisning til, at det vil gøre apoteker til en del af den almindelig­e detailhand­el og dermed fjerne dem som en del af sundhedsva­esenet. Heller ikke idéen om mere fri etablering­sret falder i smag, og her peger vicedirekt­øren på, at der siden den seneste liberalise­ring af området i 2015 er åbnet 68 pct. flere apoteker.

Apotekerfo­reningen køber heller ikke Konkurrenc­erådets overordned­e pointe om, at danskerne betaler overpris for medicin. Dels ligger de danske priser lavt i forhold til andre europaeisk­e lande, dels er de akutelle priser ikke steget i samme takt som inflatione­n, påpeger Dan Asmussen.

Dårlige erfaringer fra Norge

Sundhedspr­ofessor Kjeld Møller Pedersen, Syddansk Universite­t, kalder det for

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark