Jyllands-Posten

Høje skud fra gaskanoner bruges som dyreskraem­mer i landbruget

Flere kommuner har lavet forskrifte­r for brugen af gaskanoner, der ofte er skyld i nabostridi­gheder.

- NICOLINE NOE nicoline.noe@jp.dk

Det er ikke kun mennesker, der nyder godt af det danske landbrug. Flere dyr har også kastet deres kaerlighed på marker, der hen over året har et opbud af laekkerier, som naturen slet ikke kan hamle op med.

Et besøg fra en flok kronhjorte, råger eller bramgaes kan imidlertid have store økonomiske konsekvens­er for landmaende­ne. Flere tyr i desperatio­n til skrappe midler i forsøget på at beskytte deres afgrøder. Det betyder i flere tilfaelde, at der opstår stridighed­er mellem naboer.

En løsning kan nemlig vaere en såkaldt gaskanon, der efterligne­r lyden af skud, og som bruges for enten at beskytte nysåede marker eller modne afgrøder.

»Det lyder som et kanonskral­d eller et gevaer, der bliver affyret. Det er voldsomt. Jeg er selv døv på det ene øre og kan vende den side til, men både min mand og min datter havde svaert ved at sove,« fortaeller Lone Have Koustrup fra Ulfborg.

Hun er nabo til marker, hvor ejeren har benyttet sig af en gaskanon for at skraemme vildt vaek. Mens den blev brugt i perioder gennem foråret og sommeren, var familien meget plaget af støjen.

»Der er mange, der har benyttet gaskanoner gennem tiden, fordi de har vaeret desperate ift. skadedyr. Men en gaskanon, der står og banker hvert tiende minut, kan genere ret mange naboer og give et dårligt naboskab,« forklarer Nicolai Kjaer, naturrådgi­ver hos konsulenth­uset Sagro, der rådgiver landmaend.

Af den grund anbefaler han generelt ikke at bruge den skraemmeme­tode.

Et øget antal klager

I Herning Kommune har man modtaget klager fra borgere, der var utilfredse med larm fra gaskanoner – bl.a. fra

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark