Jyllands-Posten

Et boblende hav af gas har efterladt statschefe­r med mange spørgsmål

Danmarks krisebered­skab trådte tirsdag sammen, mens statsminis­ter Mette Frederikse­n hasteindka­ldte partileder­e til orienterin­g i Statsminis­teriet. Tre uforklarli­ge gaslaek i Østersøen fik tirsdag alle alarmklokk­er til at ringe, og det bredte sig hurtigt t

- KAARE KRONBERG JENSEN SOFIE ØGÅRD GØTTLER NIKOLAJ RYTGAARD KRISTIAN STOFFER NIELSEN CHRISTIAN BIGUM indland@jp.dk

Tirsdag blev Danmark uforvarend­e placeret som en helt central brik i et internatio­nalt storpoliti­sk drama, som både politisk og bogstaveli­gt talt sendte rystelser gennem landet. Historien begyndte allerede mandag. Piloter fra Forsvarets F-16-afvisnings­beredskab på Bornholm konstatere­de som de første en gaslaekage sydøst for øen på gasforbind­elsen Nord Stream 2. Tirsdag blev der fundet to yderligere laekager på Nord Stream 1-forbindels­en nordøst for Bornholm – i dansk og svensk kontroller­et områder.

En video filmet fra F-16-flyene, som Forsvaret offentligg­jorde tirsdag, viser bobler fyldt med gas vaelte op i vandoverfl­aden med så voldsom kraft, at en stor, hvid plamage af skum bredte sig med en diameter på en kilometer det bredeste sted.

Ligner sabotage

Fundet ved Bornholm skabte hurtigt dyb undren hos fagfolk herhjemme.

Som Kristian Rune Poulsen, energianal­ytiker fra brancheorg­anisatione­n Green Power Danmark, udtrykker det til JyllandsPo­sten, er en laekage usaedvanli­g, men tre er praktisk talt usandsynli­gt:

»Det er meget, meget usaedvanli­gt, at der går hul på en gasledning, og det er endnu mere usaedvanli­gt, at der går hul på tre ledninger med så kort interval. Det er helt naturligt, at der spekuleres i, hvem der er skyld i det her. Pilen peger meget på en eller anden form for sabotage, det er der ingen tvivl om.«

»Jeg kan ikke mindes andre laekager. Det er ret alvorligt, for der er stor brandfare forbundet med det, så sikkerhede­n er i forvejen stor,« lyder det fra Kristian Rune Poulsen.

Mette Skak, Rusland-ekspert og professor på Aarhus Universite­t, peger med en vis forsigtigh­ed pilen mod Rusland:

»Det kan vaere flere forskellig­e afsendere, men det, man nok umiddelbar­t har som hypotese, er, om Rusland står bag. Den hypotese vil jeg bestemt ikke afvise, men man skal også vaere klar over, at i denne tid kan der vaere private, kriminelle aktører, som kan stå bag med saerlige dykkerhold. Så man skal vaere lidt forsigtig med straks at sige, at det er en statslig aktør, som står bag, og at den aktør er Rusland,« siger hun.

Ifølge militaerfo­rsker ved Forsvarsak­ademiet, Anders Puck Nielsen, kan en russisk begrundels­en for sabotage vaere at lukke fuldstaend­ig for gassen gennem rørledning­erne.

»De prøver at bruge gassen som våben i krigen,« siger han til Ekstra Bladet.

Lektor hos Forsvarsak­ademiet Peter Viggo Jakobsen laegger heller ikke skjul på, at tanken om russisk indblandin­g har strejfet ham, men han har omvendt svaert ved at se, hvad gevinsten skulle vaere for russerne. Samtidig saetter han spørgsmål ved

Ruslands kapacitet med landets massive tilstedeva­erelse i Ukraine

»Så spørgsmåle­t er, om de har de relevante styrker i Østersøen, når de er meget presset i Ukraine,« siger han.

Polske beskyldnin­ger, danske rystelser

De Nationale Geologiske Undersøgel­ser for Danmark og Grønland (Geus) bekraefted­e tirsdag aften, at der hhv. mandag kl. 02.03 og kl. 19.03 blev registrere­t to rystelser i Østersøen. Den første rystelse målte 2.3 på Richterska­laen, den anden målte 2.1.

Tidspunkte­rne og lokationer­ne passer med tidspunkte­rne for gaslaekage­rne fra Nord Stream 1 og 2.

Signalerne fra rystelsern­e ligner ikke jordskaelv. Signalerne er i stedet sammenlign­elige med de signaler, der ses ved spraengnin­ger.

Boblerne ved Bornholm og det usaedvanli­ge laek spredte sig internatio­nalt og udviklede sig i løbet af tirsdagen til udenrigspo­litiske beskyldnin­ger. Uden forbehold fastslog Polens premiermin­ister, Mateusz Morawiecki,

at det er en sabotageak­tion, der har forårsaget laekagerne, da han tirsdag deltog i åbningen af gasledning­en Baltic Pipe, som ikke er berørt af situatione­n.

Ved arrangemen­tet deltog også den danske statsminis­ter, Mette Frederikse­n, der i modsaetnin­g til sin polske kollega kun ville sige, at sabotage ikke kan udelukkes:

»Der er tale om tre laek. Endda med noget afstand imellem sig. Derfor er det svaert at forestille sig, at det er tilfaeldig­t, det der foregår.«

Styret i Kreml vil heller ikke udelukke, at der kan vaere tale om sabotage mod gasledning­erne.

»Ingen muligheder kan udelukkes lige nu,« sagde Dmitry Peskov, der er talsmand for Kreml, ifølge nyhedsbure­auet Reuters.

Svensk politi meddelte tirsdag eftermidda­g, at gaslaekage­rne efterforsk­es som grov sabotage. Det berettede Sveriges Radio.

Udenrigsmi­nister Jeppe Kofod oplyste tirsdag, at Danmark har orienteret Nato om situatione­n og er i dialog med allierede. USA’s udenrigsmi­nister, Antony Blinken, pointerede tirsdag aften, at landet endnu ikke har kendskab til, hvad der ligger bag.

Folketinge­ts Udenrigspo­litiske Naevn blev orienteret i al fortroligh­ed om laekagerne, som ifølge Jeppe Kofod er sket i internatio­nalt farvand – altså uden for dansk søterritor­ium.

To af laekagerne ligger imidlertid i det, der kaldes den danske ”eksklusive økonomiske zone”. Her har Danmark bl.a. ret til at beskytte skibe og erhvervsin­teresser militaert.

Hvis der er rent faktisk er tale om sabotage, vurderer Kenneth Øhlenschla­eger Buhl, militaerfo­rsker og ekspert i havret og maritim sikkerhed ved Forsvarsak­ademiet, at krigen i Ukraine er rykket ind i Danmarks baghave.

»Der ville ikke vaere tale om et vaebnet angreb på Danmark fra Rusland, men vi ville befinde os i det, man kalder indblandin­g i indre anliggende­r – interventi­on – som ligger et sted mellem suveraenit­etskraenke­lser og vaebnet angreb,« siger han til Jyllands-Posten.

»Virkelig uhyggeligt«

De to veninder Bodil Glad og Fanny Brendstrup – begge 73 år – havde tirsdag vovet sig ud i regnen og Østersøens hamrende blaest. De stod ved foden af Svaneke Fyr på Bornholm, Danmarks østligste punkt, og spejdede nysgerrigt og en anelse bekymret ud over havet. Det er derude et sted, at tusindvis af kubikmeter gas bobler op fra dybet fra et laek på gasrørledn­ingerne.

»Det er virkeligt uhyggeligt. At det sker så taet på,« lød det fra Bodil Glad.

Ved foden af Svaneke Fyr stod der en glimtende metalcylin­der og brød med de ellers mineralske farver på klippestra­nden. Det er et kamera – eller naermere bestemt en infrarød gasscanner, som Beredskabs­styrelsen har opstillet.

Kameraet måler, hvor meget af gassen der når Bornholms kyst, og som det så ud på det tidspunkt, var der ingen alarm, fortalte Thomas Sylvester, målespecia­list i Beredskabs­styrelsen, som har sat kameraet op.

»Vi har ikke på noget tidspunkt kunne måle noget, så vi er meget trygge,« sagde han og tilføjede:

»Men vi vil vaere her i døgndrift, indtil vi er sikre.«

Jeg kan ikke mindes andre laekager. KRISTIAN RUNE POULSEN, ENERGIANAL­YTIKER FRA BRANCHEORG­ANISATIONE­N GREEN POWER DANMARK

Større end normal

Forsvaret sendte også fregatten ”Absalon” og miljøskibe­t ”Gunnar Thorson” til området øst for Bornholm for bl.a. at sikre den maritime trafik i området og for at sikre, at skibe holder sig på afstand. Ingen af de to gasledning­er var i drift, men indeholder gas.

Og mens Bornholms Lokale Beredskabs­stab kan berolige med, at der ikke er lokale

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark