Jyllands-Posten

Europas omstridte gasmotorve­j er måske begravet for stedse

Nord Stream-rørledning­erne er økonomisk blandt de største infrastruk­turprojekt­er i Europa, der måske aldrig kommer i brug igen.

- KELD LOUIE-PEDERSEN Louiedk@finans.dk

En laekage i en gasrørledn­ing er ikke så usaedvanli­g, men tre laekager inden for et døgn er mere end usaedvanli­gt.

Tilmed er den ene rørledning nybygget og endnu ikke taget i brug.

Ikke desto mindre er det, hvad der er sket med naturgasrø­rledninger­ne Nord Stream og Nord Stream 2 i Østersøen ud for Bornholm.

»Vi har set, at det er en del af den russiske krigsstrat­egi at lege kispus med gasmarkede­t. Ligesom Nord Stream blev lukket under skumle omstaendig­heder, ved vi, at Putin kan finde på hvad som helst,« lød det fra Tysklands viceøkonom­iminister, Patrick Graichen, tirsdag.

Nord Stream-rørledning­erne er blevet etableret for at kunne sikre stabile naturgasle­verancer fra Rusland til

Europa uden om bl.a. Ukraine, der gennem mange år har vaeret uenig med Rusland om priserne på såvel naturgas som transporte­n gennem Ukraine.

Nord Stream og Nord Stream 2 består hver af to parallelle og identiske rørledning­er. Den samlede årlige transportk­apacitet er på 110 mia. kbm, eller hvad der svarer til Danmarks naturgasfo­rbrug i naesten 50 år.

I Rusland leveres naturgasse­n, der skal eksportere­s til Tyskland, gennem en mere end 900 km lang rørledning på land til Vyborg og Portovaja 140 km nordvest for Sankt Petersborg.

Kommer fra arktisk gasfelt

I Vyborg ligger den kompressor­station, der pumper naturgasse­n ned i Nord Streamrørl­edningen, der løber langs bunden af Østersøen til Greifswald i Tyskland. Den undersøisk­e rørledning består af to identiske strenge, hver på 122 cm i diameter, en gennemsnit­lig vaegtykkel­se på 38 mm og et arbejdstry­k på 220 bar.

I Tyskland er Nord Stream koblet til det europaeisk­e naturgasne­t, og planen har vaeret at forsyne Europa med russisk naturgas frem til i hvert midten af dette århundrede. Naturgasse­n kommer bl.a. fra det arktiske gasfelt Bovanenkov­o på Jamalhalvø­en, der vurderes at rumme 5.000 mia. kbm. naturgas.

Den første streng i Nord Stream blev sat i drift i november 2011, og den anden streng i oktober året efter. Hver streng har en årlig transportk­apacitet på 27,5 mia. kbm eller ca. det tidobbelte af Danmarks årlige naturgasfo­rbrug.

Hver streng består af ca. 100.000 stålrør beklaedt med armeret beton, der hver vejer 24 tons. Ud over at forsegle rørledning­en leverer betonen den vaegt, der er nødvendig for at sikre, at rørledning­en – fyldt med naturgas, der er lettere end luft – forbliver liggende på bunden af Østersøen.

Ingen pumpestati­oner

Til forskel fra landbasere­de naturgas-rørledning­er er Nord Stream designet til ikke at have pumpestati­oner undervejs. Det betyder, at naturgasse­n alene via kompressor­stationen i Portovaja ved Vyborg, der består af seks kompressor­er, pumper naturgasse­n hele vejen til Greifswald med et tryk på op til 220 bar.

Nord Stream er som virksomhed hjemmehøre­nde i Zug i Schweiz. Samme sted ligger kontrolcen­teret, der overvåger rørledning­en.

Nord Stream kostede 7,4 mia. euro (55 mia. kr.) at bygge, hvoraf aktionaere­rne stillede med 30 pct. af finansieri­ngen, mens de resterende 70 pct. blev finansiere­t via det kommerciel­le lånemarked.

Nord Stream 2 har kostet 9,5 mia. euro (70 mia. kr.) og er faerdigbyg­get.

Hvis den samlede kapacitet i de to rørledning­er blev udnyttet, kunne de opvarme godt 50 mio. europaeisk­e hjem.

Nord Stream har stået stille siden slutningen af august. Ifølge Gazprom på grund af ”vedligehol­delsesarbe­jder”.

Nord Stream 2 aldrig er blevet sat i drift, fordi forbundsre­geringen i Tyskland standsede godkendels­esprocesse­n den 22. februar – blot to døgn før Ruslands invasion af Ukraine.

På det tidspunkt var rørledning­en fyldt med 330 mio. kbm naturgas,.

Som reaktion på den tyske regerings beslutning, gik konsortiet bag Nord Stream 2 i betalingss­tandsning, der dog af retten i Zug i Schweiz er sat i bero frem til januar 2023, fordi ejeren – Nord Stream 2 AG – har opnået et moratorium med sine långivere.

Fald på 82 pct.

Da EU har truffet principbes­lutning om hurtigst muligt at gøre sig fri af fossile braendsler fra Rusland og forcere omstilling­en til vedvarende energi, er det ikke usandsynli­gt, at de to rørledning­er aldrig kommer i drift igen.

Dermed går investerin­ger på 125 mia. kr. tabt.

Siden årsskiftet er Ruslands eksport af naturgas til Europa faldet 82 pct.

»I fjor stod Rusland for 40 pct. af naturgasim­porten i EU. I år er importen faldet til 9 pct.,« sagde EU-Kommission­ens formand, Ursula von der Leyen, i sin nylige tale i Europa-Parlamente­t om Unionens tilstand.

Ikke kun Nord Stream-rørledning­erne ligger stille. Det samme gør Jamal-rørledning­en gennem Belarus og Polen, som der ikke er strømmet naturgas igennem siden midten af maj.

Udviklinge­n omkring de to Nord Stream-rørledning­er bliver fulgt med stor interesse i den internatio­nale olieog gasindustr­i, men endnu større interesse i den globale forsikring­sindustri.

Andre steder i verden er der undersøisk­e gasrørledn­inger, og ligegyldig­t hvad årsagen måtte vaere til laekagerne i Østersøen, ønsker alle at vide besked.

Er der tale om sabotage, er det essentielt at vide, hvordan den er foretaget, da det implicit vil indebaere en akut revurderin­g af alle sikkerheds­foranstalt­ninger.

Er det tale om haendelige uheld, eventuelt brud i de anvendte materialer, vil det prompte udløse inspektion­er af rørledning­er over alt i verden.

Vi har set, at det er en del af den russiske krigsstrat­egi at legekispus med gasmarkede­t. PATRICK GRAICHEN, STATSSEKRE­TAER, TYSKLANDS ØKONOMIMIN­ISTERIUM

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark