Jyllands-Posten

Kun en fremmed stat kan stå bag sabotage i Østersøen

Sabotageak­tioner mod Nord Streamrørl­edningerne ved Bornholm vil vaere så komplicere­de, at kun en stat kan stå bag, siger eksperter.

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

Det kan godt lade sig gøre at forøve sabotage mod de to Nord Stream-rørledning­er ved Bornholm og spraenge huller i rørene. Men det kraever topprofess­ionelt udstyr, toptraened­e maend og en solid militaer logistik.

Sådan lyder meldingen samstemmen­de fra militaere eksperter. Af samme grund går tyske sikkerheds­kilder ud fra, at hvis der er sabotage bag laekagerne ved Bornholm, så kan kun en statslig aktør komme på tale som bagmand. Kun en stat råder over, hvad der skal til af udstyr, maend og materiel, hedder det.

Rørledning­erne på bunden af Østersøen er sat sammen af sektioner af 12 meters laengde. De er lavet af stål i tre-fire centimeter­s tykkelse, hvilket populaert sagt svarer til pansringen af en gennemsnit­lig kampvogn. Stålrørene er tillige indkapslet i et lag armeret beton.

Der skal med andre ord betydelige spraenglad­ninger til, hvis en sabotageak­tion på bunden af Østersøen skal lykkes. Det er ikke noget, som enkeltpers­oner har kapacitet til, lyder analysen fra sikkerheds­kilder.

Nord Stream-rørledning­erne ligger på 50-60 meters havdybde ved Bornholm. De er ikke decideret gravet ned og dermed usynlige. Mange steder vil de ligge i havbunden, men flere steder vil de også vaere synlige, hedder det.

Militaere kampsvømme­re og frømaend fra en specialkom­mando kan ifølge eksperter sagtens klare dybder af denne kaliber, men de skal ved en sabotageak­tion også transporte­res til og fra positionen, og det skal foregå uden at blive opdaget, f.eks. via satellit.

»Kraftige eksplosion­er«

Tirsdag meddelte Sveriges nationale seismiske center, SNSN, at målestatio­ner i både Danmark og Sverige mandag registrere­de kraftige eksplosion­er under vandet i samme område som gaslaekage­rne fra de to Nord Stream-ledninger.

»Der er ingen tvivl om, at det er spraengnin­ger,« sagde Björn Lund, lektor i seismologi og leder af SNSN.

Hvordan det naermere er foregået er foreløbig uafklaret. Transporte­n til og fra kan foregå enten med et overflades­kib eller -båd eller med en miniubåd, oplyser militaeran­alytiker Anders

Puck Nielsen, Forsvarsak­ademiet.

»Kampdykker­e kan uden problemer placere en spraenglad­ning på rørene og bringe den til spraengnin­g,« siger han til TV 2.

Et saerligt aspekt er, at der er tale om tre laekageste­der på rørene. Hvis det er en koordinere­t aktion, må den have fundet sted nogenlunde samtidig. Om der så har vaeret flere sabotageho­ld i aktion på samme tid, tør ingen udtale sig om.

Der er også andre ubesvarede spørgsmål: Er et overflades­kib eller en båd blevet observeret undervejs? Hvordan kunne sabotører vide sig sikre på at slippe vaek igen?

I sidste uge meddelte Norges største olie- og gasselskab, Equinor, at uidentific­erede droner var observeret ved mindst seks Equinorins­tallatione­r i Nordsøen, herunder det gigantiske Johan Sverdrup-oliefelt.

Hvis der vitterlig har vaeret tale om spraengnin­ger, vil det efter alt at dømme også vaere registrere­t af den løbende monitoreri­ng af ledningern­e i ejerselska­bet Nord Stream AG’s hovedkvart­er i kantonen Zug i Schweiz. Men herfra foreligger endnu ingen officiel melding.

Fokus på Rusland

Sabotageak­tioner kan også vaere registeret på anden vis, f.eks. via militaere hydrofoner på havbunden, der normalt bruges til at registrere skibs- og ubådstrafi­k.

»Vores fantasi raekker ikke til, at det ikke skulle vaere en målrettet sabotageak­tion. Alt taler imod, at det skulle vaere et tilfaelde,« siger en embedsmand til den tyske avis Tagesspieg­el.

I Tyskland vaekker meldingern­e fra Østersøen betydelig opsigt.

»Det må vaere temmelig klart, at der har fundet en sabotageak­tion sted. Bortset fra Rusland kan ingen egentlig have en interesse i det,« siger sikkerheds­eksperten Johannes Peters fra Christian-Albrechts-Universitä­t i Kiel til nyhedsmaga­sinet Der Spiegel.

 ?? ?? Nord Stream 1-røret rammer det nordøstlig­e Tyskland ved østersøbye­n Lubmin. Der er dog ikke leveret gas fra Rusland via røret de seneste uger. Arkivfoto: Hannibal Hanschke/Reuters
Nord Stream 1-røret rammer det nordøstlig­e Tyskland ved østersøbye­n Lubmin. Der er dog ikke leveret gas fra Rusland via røret de seneste uger. Arkivfoto: Hannibal Hanschke/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark