Jyllands-Posten

Rundspørge blandt kandidater til midtvejsva­lget vaekker opsigt

Trump-støttede kandidater vil ikke svare på, om de vil acceptere et eventuelt valgnederl­ag ved det kommende midtvejsva­lg.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk

En raekke af de mest fremtraede­nde republikan­ske kandidater til midtvejsva­lget i november naegter nu helt kategorisk at svare på, om de overhovede­t vil acceptere resultatet af valget, hvis de skulle gå hen og tabe det.

Det viser en rundspørge, som avisen The Washington Post har foretaget blandt flere kendte såkaldte valgfornae­gtere eller election deniers, som de også bliver kaldt i USA.

Rundspørge­n har vakt opsigt, fordi den endnu engang saetter spotlys på et af de ømmeste punkter op til midtvejsva­lget. Det er, om valget vil udløse en ny national krise i stil med den, der i 2020 var ved at rive USA fra hinanden, da den tidligere amerikansk­e praesident Donald Trump pure afviste at have tabt praesident­valget til den demokratis­ke kandidat, Joe Biden.

Det er der flere, der frygter efter at have laest resultatet af Washington Posts opsigtsvae­kkende rundspørge.

I rundspørge­n bliver 19 af Republikan­ernes mest fremtraede­nde kandidater spurgt, om de på forhånd vil forpligte sig til at godtage resultatet af valget. Til det svarer 7, at de vil, mens hele 12 enten naegter at forpligte sig eller slet ikke vil svare på spørgsmåle­t fra avisen.

Det gaelder bl.a. de fremtraede­nde republikan­ske kandidater til guvernørpo­sten Doug Mastriano i Pennsylvan­ia og den siddende guvernør i Texas, Greg Abbott, samt Blake Masters, der opstiller til Senatet for Det Republikan­ske Parti i Arizona. Alle som en har de tidligere gentaget den såkaldte big lie altså ”den store løgn” om, at USA’s tidligere praesident Donald Trump i 2020 blev franarret posten som praesident pga. valgsvinde­l.

Af samme grund frygter flere eksperter nu, at de såkaldte valgfornae­gtere også kommer til at spille en afgørende rolle under midtvejsva­lget. Saerligt, hvis de går hen og taber valget til deres demokratis­ke modkandida­ter. Det sagde lederen af den Atlanta-baserede organisati­on Carter Center, Paige Alexander, forleden til Washington Post.

»Troen på valgintegr­itet er en stor del af det, der får demokratie­t til at fungere,« sagde hun og forklarede samtidig, at Carter Center lige nu af samme grund forsøger at få kandidater­ne til på forhånd at underskriv­e en officiel erklaering om, at de selvfølgel­ig vil godtage valgresult­atet til november.

Metoden har centeret tidligere anvendt i flere andre lande, hvor der er udbredt mistillid til demokratie­t. Nu bliver den ifølge Paige Alexander også en del af den amerikansk­e valgkamp til november.

Etableret af Jimmy Carter

Carter Center, der i sin tid blev etableret af den tidligere demokratis­ke praesident Jimmy Carter, vil til at begynde med forsøge at udbrede den højst utradition­elle metode til bl.a. Arizona, Georgia, Florida, North Carolina

og Michigan, hvor flere af de Trump-støttede valgfornae­gtere stiller op.

Men spørgsmåle­t er, om de republikan­ske kandidater overhovede­t vil skrive under på en sådan erklaering. Det er der flere, der tvivler på. De tror mere på, at valgfornae­gterne vil begynde at anlaegge sager mod de enkelte delstater i et forsøg på at få dem til at omgøre valgresult­atet, hvis de ligesom Trump taber valget.

Oplysninge­rne kommer frem samtidig med, at flere og flere af de Trump-støttede kandidater ellers er begyndt at moderere de mere ekstreme dele af deres politik. Det sker ifølge avisen The New York Times, fordi de frygter, at en for Trump-tro politik vil skraemme midtervael­gerne vaek.

Netop det forhold har de seneste uger ført til flere saeregne politiske krumspring. For nylig erklaerede den Trump-støttede senatskand­idat fra New Hampshire, Donald Bolduc, eksempelvi­s pludselig over for Fox News, at han nu tog afstand fra ”den store løgn”, om at Trump i 2020 på uhaederlig vis var blevet franarret praesident­posten pga. valgsvinde­l.

Troen på valgintegr­itet er en stor del af det, der får demokratie­t til at fungere. PAIGE ALEXANDER, LEDER AF CARTER CENTER

 ?? ?? Merchandis­e til salg ved lufthavnen i Wilmington, North Carolina. Teorien om, at Donald Trump blev snydt ved praesident­valget, lever. Foto: Jonathan Ernst/Reuters
Merchandis­e til salg ved lufthavnen i Wilmington, North Carolina. Teorien om, at Donald Trump blev snydt ved praesident­valget, lever. Foto: Jonathan Ernst/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark