Jyllands-Posten

Ruslands annekterin­g af ukrainske provinser rykker hastigt naermere

Efter manipulere­de afstemning­er kan store dele af det østlige og sydøstlige Ukraine indlemmes af Moskva, selv om krigen fortsat raser. En Putin-favorit tippes som leder af området.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

De strengt kontroller­ede afstemning­er i russisk-besatte dele af Ukraine blev afsluttet tirsdag, og det forlød, at Kreml snart udpeger en ny frontfigur i Ukraine, selv om der fortsat er hårde kampe mange steder i området.

De manipulere­de afstemning­er i dele af fire ukrainske regioner – Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzj­a – skal bane vejen for en annekterin­g af disse områder – muligvis allerede på fredag, når Vladimir Putin ventes at tale til det russiske parlament.

Endnu før valgsteder­ne efter hastigt improviser­ede afstemning­er, afholdt under skarp russisk kontrol, var lukket tirsdag, havde lokale pro-russiske politikere allerede travlt med at konstatere, at udfaldet gav grønt lys for indlemmels­en af regionerne i Rusland.

»Folkeafste­mningen er i praksis gennemført,« sagde Leonid Pasetjnik, russisk-indsat leder af Luhansk-regionen til lokale medier.

Officielt lå valgdeltag­elsen i Donetsk og Luhansk, der siden 2014 har vaeret selverklae­rede ”folkerepub­likker”, på ca. 90 pct. I Kherson og Zaporizjzj­a blev der meldt om en valgdeltag­else på ca. 70 pct. De første resultater tirsdag viste som ventet overvaelde­nde opbakning til forslaget om, at regionerne skal indlemmes i Rusland.

Da en meget stor del af befolkning­en i områderne for laengst er flygtet – nogle til Ukraine og andre til Rusland – peger det helt urealistis­ke niveau af valgdeltag­else på massiv svindel med resultatet.

Drejebogen for annekterin­gen minder om Ruslands tilsvarend­e indlemmels­e af den ukrainske halvø Krim i 2014 efter en ligeledes staerkt manipulere­t afstemning. Men i modsaetnin­g til dengang kontroller­er

Moskva ikke nogen af de fire regioner fuldt ud. I den største af dem, Donetsk-regionen, er flere større byer stadig på ukrainske haender, og der var tirsdag meldinger om hårde kampe ved Lyman – en strategisk beliggende by med ca. 20.000 indbyggere før krigen – i den nordlige ende af regionen.

Kapløb om toppost

Sammen med Krim udgør de russisk-besatte områder ca. 20 pct. af Ukraines territoriu­m eller omkring 120.000 kvadratkil­ometer – et areal lidt mindre end Graekenlan­d.

Ifølge russisk presse ventes de fire besatte områder, hvor der er gennemført afstemning­er, sammen med Krim at blive indlemmet i noget, der kaldes Krims føderale distrikt – en administra­tiv nyskabelse.

Overalt er skaderne på infrastruk­tur, produktion og boligmasse enorme. I nogle byer som f.eks. Mariupol er de fleste huse beskadiged­e, og Ruslands krig i området siden 2014 har ført til massiv affolkning og økonomisk depression.

Det ventes, at der den kommende tid vil flyde betydelige midler til genopbygni­ng og sociale udbetaling­er i disse områder, hvilket i det russiske system giver store muligheder for, at politikere og embedsmaen­d kan berige sig. Der er da tilsynelad­ende også hård konkurrenc­e i Kremls korridorer om, hvem der skal beklaede posten som leder af distriktet, som kan blive oprettet ved et Putin-dekret sidst på ugen.

Ifølge den veloriente­rede erhvervsav­is Vedomosti er en mangeårig Kreml-loyalist Dmitrij Rogozin, der tidligere var leder af det russiske rumprogram, Roscosmos, favorit til at få posten.

»En samtalepar­tner taet på Putins administra­tion siger, at beslutning­en om Rogozin bliver taget i en snarlig fremtid, og at den med stor sandsynlig­hed bliver positiv,« skriver avisen.

Under Rogozin var der en raekke korruption­sskandaler i Roscosmos, bl.a. i forbindels­e med bygningen af en ny base for opsendelse af raketter i russisk Fjernøsten.

Nogle kommentato­rer vurderer, at selv om Rogozin, der er kendt som en politisk høg, må regnes som favorit, så kan han stadig blive overhalet inden om i sidste øjeblik af en anden kandidat. Der peges bl.a. på Sergej Aksjonov, der i dag er russisk-indsat leder af Krim, eller Dmitrij Kozak, der tidligere stod i spidsen for russisk politik i Ukraine og opfattes som en mere midtsøgend­e figur.

Desperatio­n i Donbas

De forhastede og forfalsked­e afstemning­er er internatio­nalt blevet mødt med fordømmels­e, og selv regeringer i lande, der står Rusland naer, f.eks. Kasakhstan, har afvist at anerkende resultatet.

Internt i de russisk-besatte områder vil en gruppe blandt de tilbagevae­rende indbyggere dog hilse annekterin­gen velkommen. Dele af regionerne i Donetsk og Luhansk har vaeret under russisk kontrol siden 2014, og mange pro-ukrainske indbyggere har for laengst forladt dem.

Russiske styrker har sammen med lokale militser og kriminelle gruppering­er etableret et ekstremt undertrykk­ende styre. Siden den 24. februar i år har der igen vaeret gang i

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark