Jyllands-Posten

Indere på digital afvaenning skal slukke telefonen, når sirenen lyder

I en landsby i det sydvestlig­e Indien ringer sirenen dagligt, når det er tid til at slukke for skaermene og i stedet fokusere på det liv, der foregår vaek fra dem.

- ANJA LUNDING HANSEN Anja.lunding.hansen@jp.dk

For mange mennesker vil ordet sirene straks bringe aengstelig­e billeder i tankerne, men sirenerne har en helt anden betydning i landsbyen Mohityanch­e Vadgaon i det sydvestlig­e Indien.

Når sirenen hver aften klokken 19 går i gang, falder al travlhed i husene i hele landsbyen til ro, mens der slukkes for fjernsyn og mobiltelef­oner. Det markerer den daglige pause vaek fra elektronik for hele landsbyen, hvor beboerne opfordres til at beskaeftig­e sig med andre aktivitete­r som at laese bøger, studere, lege og tale med hinanden.

Senere, efter halvanden time, lyder endnu en sirene, som signalerer, at pausen er slut, og at telefoner og fjernsyn må taendes igen.

Lederen af landsbyråd­et, Vijay Mohite, fremsatte forslaget om digital afvaenning i et forsøg på at vise en vej ud af den høje skaermtid for landsbyboe­rne.

Behov for mindre skaermtid

Den digitale afvaenning fokuserer på at mindske landsbyens brug af elektronis­ke enheder som computere, tablets, telefoner og fjernsyn. Selv om udviklinge­n af moderne teknologi har medført mange bekvemmeli­gheder, som kunne vaere svaere at forestille sig for bare et par årtier siden, har de ifølge Mohite ligeledes resulteret i et overforbru­g.

Mohite sagde til det indiske nyhedsbure­au PTI, at de nedlukning­er, der blev indført i håndtering­en af corona og den efterfølge­nde periode med online-undervisni­ng, havde negative konsekvens­er for landsbyboe­rne i deres forhold til elektronik­ken. Børnene havde mobiltelef­oner i haenderne i mange timer, efter at dagens undervisni­ng var slut, mens foraeldren­es tid foran fjernsynet blev forlaenget.

Jitender Dudi, som er ansvarlig for distriktet­s udvikling, og som var med til at gennemføre forslaget, så ligeledes et behov for at gøre noget, der kunne få børnene vaek fra telefonern­e.

»Børnene lavede ikke deres lektier. De kiggede på videoer på deres telefoner halvdelen af tiden og koncentrer­ede sig ikke rigtig. Laererne klagede over, at børnene under pandemien og skolelukni­ngerne ikke blot var sakket bagud, men også havde vaennet sig til at bruge meget mere tid på deres telefoner,« sagde Dudi til PTI.

Prøvede det af

Mohite oplevede dog ikke kun, at børnene var blevet svaert bundet til teknologie­n, men også at den stigende skaermtid var på bekostning af faellesska­bet i landsbyen.

»Folk går ind i deres hjem, lukker døren og stirrer på telefonen eller fjernsynet. Vi besluttede, at dette ikke var godt for den sociale samhørighe­d,« sagde han til PTI.

Derfor fremsatte han et forslag, som skulle inspirere indbyggern­e til at søge uden om skaermene. Forslaget blev taget godt imod af landsbyboe­rne, som var enige og indvillige­de i at prøve det af.

Nu er erfaringen fra landsbyen Mohityanch­e Vadgaon, at initiative­t har fungeret så godt, at fem andre landsbyer i distriktet har indført lignende tiltag.

 ?? ?? I en indisk landsby opfordres beboerne til daglige pauser uden telefoner og fjernsyn og i stedet fordybe sig i livet vaek fra skaermene. Foto: Jacob Ehrbahn
I en indisk landsby opfordres beboerne til daglige pauser uden telefoner og fjernsyn og i stedet fordybe sig i livet vaek fra skaermene. Foto: Jacob Ehrbahn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark