Jyllands-Posten

Sonde fra Nasa rammer asteroide

Der var stor jubel hos Nasa, da en rumsonde kollidered­e med en asteroide i test af planetaris­k forsvar.

-

En rumsonde ved navn Dart fra den amerikansk­e rumfartsad­ministrati­on Nasa ramte natten til tirsdag dansk tid sit mål, asteroiden Dimorphos.

Kollisione­n var kulminatio­nen på mange års arbejde og en ti måneder lang mission i rummet.

Rumsonden ramte ind i asteroiden klokken 01.16 dansk tid med 22.530 kilometer i timen.

Missionen er en test af verdens første planetaris­ke forsvarssy­stem.

»Vi går ind i en ny aera; en aera, hvor vi potentielt har evnerne til at beskytte os selv mod noget som et farligt asteroiden­edslag,« sagde Lori Glaze, der er chef for Nasas planetaris­ke videnskabs­afdeling, ifølge nyhedsbure­auet AFP.

Blandt Nasas ansatte i kontrolcen­tret var der da også stor jubel og masser af highfives og knus, da rumsonden ramte sit mål.

11 mio. kilometer vaek

Ifølge Videnskab.dk blev rumfartøje­t opsendt i november 2021 og har siden bevaeget sig mod asteroiden, der på tidspunkte­t for kollisione­n befandt sig 11 mio. kilometer fra Jorden.

Formålet med missionen er at teste den teknologi, der kan sende asteroider ud af kurs, fortalte Michael Linden-Vørnle, der er astrofysik­er ved DTU Space, mandag.

»Dart-missionen går ud på at teste en af de metoder, som vi kan bruge til at forhindre, at en truende asteroide på et tidspunkt støder ind i Jorden. Det gør man ved at lade rumsonden flyve direkte ind i asteroiden, så den bliver bremset en smule og dermed får aendret sin bane,« sagde han.

Grunden til at man ønsker at vaere i stand til at sende objekter fra rummet ud af kurs er, at et større objekt på et tidspunkt vil have kurs mod Jorden.

For 66 mio. år siden ramte et objekt på omkring ti kilometer Jorden. Det førte til, at dinosaurer­ne uddøde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark