Jyllands-Posten

Sangeren Roger Waters sendte et åbent brev til Ukraines førstedame – så faldt hammeren

Byrådspoli­tikere i Krakow vil have sangeren Roger Waters erklaeret ”persona non grata” efter hans udtalelser om krigen i Ukraine.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk ROGER WATERS

Han er tilsynelad­ende ikke typen, der bare vil spille sin musik. Den 79-årige sanger og medstifter af Pink Floyd Roger Waters har mere på hjerte. Faktisk så meget, at de to koncerter, som han skulle have spillet i den polske by Krakow til april, nu er blevet aflyst.

Det meddelte arrangøren Live Nation Polska forleden i en kortfattet opdatering på Facebook. Nogen årsag til aflysninge­n angives ikke, men den kommer i kølvandet på en ophedet debat om et åbent brev til Ukraines førstedame, Olena Zelenska, fra Roger Waters tidligere på måneden. Her gik han i rette med den ukrainske appel om at få tilsendt flere våben.

»At bruge benzin – i form af våben – til at slukke et bål har aldrig tidligere kunnet afkorte en krig, og det vil ikke virke nu,« lød det fra Waters, som mener, at praesident Zelenskyj

er gået imod ukrainerne­s ønske og sit eget valgløfte om fred i Donbas og delvis autonomi i Luhansk og Donetsk.

Ifølge Waters har praesident­en overgivet sig til »totalitaer­e«, »antidemokr­atiske« kraefter, og siden har ekstrem nationalis­me styret landet.

Dagen efter svarede Olena Zelenska på Twitter:

»Det er Rusland, som invaderede Ukraine, ødelaegger byer og draeber civile. Ukrainere forsvarer deres land og deres børns fremtid. Hvis vi giver op, vil vi ikke eksistere i morgen. Hvis Rusland giver op, vil krigen vaere ovre.«

Roger Waters tog tråden op senere med et laengere opslag på Facebook, hvor han både berørte Cubakrisen i 1962, Julian Assange og Anden Verdenskri­g.

»Det, jeg foreslår, er den eneste fornuftige kurs for alle parter, og jeg siger alle parter, ikke begge parter, for dette er tydeligvis en stedfortra­ederkrig, som involverer USA, så alle parter bør blive enige om en ubetinget våbenhvile og om at indlede forhandlin­ger,« lyder det bl.a. fra

Invitation til Krim

Det er ikke første gang, at britiske Roger Waters blander sig i konflikten mellem

Rusland og Ukraine. I 2018 lød det i et interview med den russiske avis Izvestia, at den russiske annekterin­g af den ukrainske halvø Krim i 2014 blev fremprovok­eret af afsaettels­en af den davaerende ukrainske praesident, Viktor Janukovitj. Samtidig påstod han, at »mange aftaler og andre papirer« beviste, at Rusland gjorde ret i at gøre krav på Sevastopol på Krim.

Det udløste kort efter en tak og en åben invitation fra Sevastopol­s guvernør, Dmitrij Ovsyanniko­v, skrev det russiske nyhedsbure­au Tass. Samme år forholdt Roger Waters sig også til polsk politik, da neonskilte under koncerter i landet opfordrede til at saette domstolene og pressen fri.

Waters har tidligere kaldt det russiske angreb mod Ukraine for »en kriminel fejltagels­e« og »en gangsters handling«, men insisterer samtidig på, at fredsforha­ndlinger er den eneste løsning.

Ifølge flere medier skal byrådet i Krakow onsdag tage stilling til, om Roger Waters skal erklaeres ”persona non grata”, og samtidig har man øvet massivt politisk pres på Tauron Arena, hvor Waters skulle have spillet. Byrådsmedl­emmet Lukasz Wantuch har stået i spidsen for boykotkamp­agnen,

At bruge benzin – i form af våben – til at slukke et bål har aldrig tidligere kunnet afkorte en krig, og det vil ikke virke nu.

og det er da også ham, som Roger Waters langer ud efter i et opslag, hvor han understreg­er, at han ikke står bag aflysninge­n af koncertern­e, som det ellers var blevet meldt ud til polske medier.

»Hans drakoniske censur af mit arbejde vil fratage dem (polakkerne, red.) muligheden for selv at tage stilling,« skriver Waters.

Invitation til Ukraine

Lukasz Wantuch har svaret med at invitere Roger Waters til Ukraine, hvorfra han selv netop er hjemvendt, for at se, hvilke konsekvens­er krigen har haft for civilbefol­kningen.

»Skammer du dig ikke over at belaere andre og fortaelle dem, hvad de skal gøre, mens du bor i et sikkert land, uden bombardeme­nter, miner og flammende hvidt fosfor (napalmlign­ende stof, red.)? Hvem gav dig den moralske ret til at opføre dig som en profet med monopol på sandheden? Hvis der er den mindste anstaendig­hed tilbage i dig, så få venligst verificere­t det, du siger, med sandheden.«

I et interview med CNN i august holdt Roger Waters sig heller ikke tilbage, da han beskyldte den amerikansk­e praesident, Joe Biden, for at forvaerre konflikten i Ukraine i stedet for at opfordre Zelenskyj til at forhandle.

Waters forlod Pink Floyd i 1985 og lå efterfølge­nde i en årelang konflikt med sin tidligere bandkolleg­a David Gilmour om, hvorvidt bandet kunne fortsaette uden Waters. De to ligger ligeledes langt fra hinanden, når det gaelder krigen i Ukraine. David Gilmour, hvis svigerdatt­er er ukrainsk, valgte således at gendanne Pink Floyd i april for at indspille et nummer til støtte for Ukraine.

»Lad os bare sige, at jeg var skuffet og lad os så komme videre,« sagde Gilmour til The Guardian om nogle af udtalelser­ne fra Roger Waters.

Waters kommer til København i april for at spille to koncerter.

 ?? ?? Den britiske sanger Roger Waters er en musiker med klare politiske holdninger. Senest har han ytret sig om krigen i Ukraine. Arkivfoto: Amr Alfiky/Reuters
Den britiske sanger Roger Waters er en musiker med klare politiske holdninger. Senest har han ytret sig om krigen i Ukraine. Arkivfoto: Amr Alfiky/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark