Jyllands-Posten

Knud Sørensen var en ildsjael og kunne fortaelle om Limfjordse­gnens digtere som få

Knud Sørensen laerte landet at kende som en myreflitti­g foredragsh­older, som kunne fortaelle om Limfjordse­gnens digtere som få – og ikke mindst digterprae­sten Steen Steensen Blicher.

- HENRIK SEJERKILDE henrik.h.sejerkilde@jp.dk

Sjaeldent har et menneske sagt så meget til så mange så lavmaelt gennem så mange år.

Forfattere­n Knud Sørensen, Nykøbing Mors, er død, 94 år.

Trods tiltagende fysisk svaekkelse i sine sidste år var pennen skarp omtrent til det sidste. Hans digte blev kortere, skarpere, endnu mere afklaret.

Han funderede gerne over livet – og til sidst livets afslutning. På altid rammende underfundi­g vis. Som han selv sagde til Jyllands-Posten sidste år: »Jeg vil gerne vågne op en dag og vaere død.«

I juni 2021, da Knud Sørensen var 93, sagde han i interviewe­t med Jyllands-Posten, at han altid fandt det nemt at tilgive:

»Jeg samler ikke på dårlige oplevelser, og jeg leder ikke efter fejl. Det interesser­er mig ikke. Vi laver jo alle sammen fejl, så der er ingen grund til at bruge en masse energi på andres.«

Knud Sørensen blev født i Hjørring i 1928, var som stor knaegt involveret i modstandsk­ampen og flyttede efter befrielsen til København med sin ungdoms kaerlighed, Anne Marie, som han fik 60 år sammen med.

Efter uddannelse­n til landinspek­tør på Landbohøjs­kolen rejste parret i 1958 til Nykøbing Mors, der blev til det, han selv betegnede som sin ”valgstavn”.

Men allerede flere år før var Knud Sørensen i gang med den anden del af sit virke: forfatters­kabet. Han debuterede som lyriker i første årgang af tidsskrift­et Hvedekorn i 1952 – i øvrigt sammen med en anden debutant, Klaus Rifbjerg. Hans egentlige debut i bogform var digtsamlin­gen ”Den røde kaffekande”, der kom på Gyldendal i 1965.

I de første mange år var forfatters­kabet noget, han udfoldede »efter kl. 17«, som han selv har formuleret det. Når dagens dont som landinspek­tør var overstået, trådte han ind i en anden verden som forfatter.

Anden verden

Og sådan gik det indtil 1974, hvor han efter en af de mange ekspropria­tionsforre­tninger, han medvirkede til som landinspek­tør – og som ud- og afviklinge­n af dansk landbrug var rig på i de år – omsider fik de to tråde til at løbe sammen. Det resultered­e i digtsamlin­gen ”Revolution­en i Tøving”, hvor han nøgternt skildrede den skaebne, mange landmaend blev til del.

Og i mange år var Knud Sørensen en ”udkantens stemme” – den stille, vise mand fra Mors, der kendte og satte ord på livet hos den del af befolkning­en, der ikke sad lårene af hinanden i Danmarks Radios kulturprog­rammer. I prosa, lyrik og essayform satte han menneskeli­g geografi på Danmark uden for København – laenge før den slags blev til politik.

Han laerte også landet at kende som en myreflitti­g foredragsh­older, som kunne fortaelle om Limfjordse­gnens digtere som få og ikke mindst digterprae­sten Steen Steensen Blicher, som han skrev en meget populaer biografi om i 1985 – året, hvor han sagde farvel til landinspek­tørforretn­ingen og blev forfatter på fuld tid.

Knud Sørensen fik også et helt saerligt forhold til ”bysbarnet” Aksel Sandemose. Digteren, der det meste af sit liv boede i en form for selvvalgt eksil i Norge, havde hudflettet fødebyen Nykøbing som model for Jante i ”En flygtning krydser sit spor”, men Knud Sørensen inviterede den aldrende forfatter hjem til en kulturuge i 1965, kort tid før Sandemoses død.

Til det sidste var der usikkerhed om, hvorvidt han dukkede op.

Men det gjorde han, og det blev Knud Sørensens hverv at praesenter­e Sandemose for en fyldt sal på Hotel Bendix. En fyldt, men helt tavs sal. Sandemose var krumbøjet nervøs, kunne Sørensen konstatere fra sin post bag forfattere­n. Først da den lokale apotekerfr­ue satte i med en taktfast klapsalve, der blev fulgt af resten af salen, rettede Sandemose ryggen og fortsatte mod podiet.

Knud Sørensen var en ildsjael, en stille dynamo: blandt meget andet medstifter af den lokale kunstforen­ing på Mors, aktiv i forfatterf­orlaget Attika og frontfigur i Limfjordse­gnens Litteratur Samvirke, hvor han kunne give kollegiale puf og råd på tvaers af flere generation­er. Og i 2014 modtog han Det Danske Akademis Store Pris for sin indsats i litteratur­ens tjeneste.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark