Jyllands-Posten

Magnus Carlsen anklager nu direkte Hans Niemann for at snyde ved braettet

Skakverden­smesteren Magnus Carlsen skriver i en erklaering, at han er overbevist om, at amerikaner­en Hans Niemann har snydt.

-

De seneste ugers skakskanda­le er gået ind i en helt ny fase. Verdensmes­ter Magnus Carlsen anklager nu direkte sin amerikansk­e kollega Hans Niemann for at snyde.

Det gjorde han i en erklaering udsendt på Twitter mandag aften.

»Jeg tror, at Niemann har snydt mere – og mere nyligt – end han offentligt har indrømmet, skriver Magnus Carlsen med henvisning til, at amerikaner­en har erkendt at have snydt et par gange i onlineskak, da han var yngre.

Den 4. september vandt Hans Niemann højst overrasken­de over Magnus Carlsen,

der ellers havde fordel af at spille med de hvide brikker. Det var tilsynelad­ende dråben, som fik baegeret til at flyde over for nordmanden, der under stort postyr trak sig fra resten af Sinquefiel­d Cup.

»Hans fremskridt ved braettet har vaeret usaedvanli­ge, og gennem hele vores kamp i Sinquefiel­d Cup havde jeg den opfattelse, at han ikke var anspaendt eller fuldt koncentrer­et om spillet ved de kritiske traek, mens han udspillede mig med sort på en måde, som jeg tror kun en håndfuld spillere er i stand til,« skriver Magnus Carlsen.

Konflikten blev optrappet i sidste uge, da de to spillere mødtes til et parti onlineskak. Da valgte Carlsen at opgive efter et enkelt traek.

Verdensmes­teren har hidtil ikke begrundet sin usaedvanli­ge opførsel, men iagttagere har aldrig vaeret i tvivl om, at han ville markere en mistanke mod Niemann.

Den teori bekraefter han altså nu. Og mistanken var der allerede, inden de to spillere satte sig til braettet den 4. september.

»Da Niemann i sidste øjeblik blev inviteret til Sinquefiel­d Cup 2022, overvejede jeg kraftigt at traekke mig før turneringe­n. I sidste ende valgte jeg at spille,« siger Carlsen.

Han uddyber i sin erklaering ikke, hvordan Niemann skulle have fusket.

»Der er mere, jeg gerne vil sige. Desvaerre er det begraenset, hvad jeg kan sige lige nu uden udtrykkeli­g tilladelse fra Niemann til at tale offentligt. Indtil nu har jeg kun kunnet tale gennem mine handlinger, og de handlinger har tydeligt demonstrer­et, at jeg ikke er villig til at spille skak mod Niemann. Jeg håber, at sandheden i denne sag kommer frem, uanset hvad den er,« skriver Magnus Carlsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark