Jyllands-Posten

Topatleter advarer mod besparelse­r på eliteidrae­t

Det tyder på, at regeringen har det fint med, at der kommer faerre danske medaljevin­dere i fremtiden, lyder det fra seks danske eliteatlet­er.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Normalt koncentrer­er eliteidrae­tsfolk sig om at traene og praestere i konkurrenc­er, og de blander sig sjaeldent i samfundsde­batten. Nu gør seks danske OL-deltagere, med guldvinder­ne fra Tokyo, Anne-Marie Rindom og Lasse Norman Hansen, i spidsen, en undtagelse.

I et debatindla­eg i Jyllands-Posten kommer de med en hård kritik af regeringen­s plan om årligt at fjerne 4,1 mio. kr. fra Team Danmark. Forslaget er en del af regeringen­s udspil til naeste års finanslov.

»Skaerer man i eliteidrae­tten, vil faerre danske atleter stille sig øverst på podierne i fremtiden. Det tyder det på, at regeringen er klar til, og det er samtidig med, at vores konkurrent­er fra andre lande investerer massivt i sporten,« skriver sejleren Anne-Marie Rindom, skytten Jesper Hansen, sprinteren Ida Karstoft, svømmeren Emilie Beckmann og cykelrytte­rne Lasse Norman Hansen og Julie Leth.

Ifølge de seks OL-deltagere er der allerede skåret for meget på området.

»For os er det faktisk ikke et spørgsmål, om man bør skaere eller ej. Man bør tilføre penge til dansk eliteidrae­t, for økonomien er i forvejen spaendt til bristepunk­tet. 44 pct. af alle atleter tjener mindre end 100.000 kr. om året, og mange må låne penge af familie og venner for bare at dyrke deres sport,« lyder det fra atleterne.

Anne-Marie Rindom vandt OL-guld i Tokyo. Hun frygter, at der ikke vil komme mange danske medaljer i fremtiden, hvis politikern­e nedpriorit­erer området. Derfor blander hun sig i debatten nu.

»I takt med at jeg er blevet aeldre, er jeg begyndt at taenke mere over, hvordan betingelse­rne er for, at der kommer nye danske sejltalent­er frem. Her er økonomisk støtte helt afgørende, fordi det er en meget dyr sport, og det tager mange år at slå igennem på øverste niveau. Hvis man skaerer nu, får det en effekt for de naeste mange års talentarbe­jde,« siger Anne-Marie Rindom.

Glade for selfies

Hvis spareplane­n gennemføre­s, står Team Danmark til at få 95,9 mio. kr. i 2023 i tilskud fra de såkaldte udlodnings­midler, der stammer fra overskudde­t i Danske Spil. I 2022 modtog Team Danmark 94,1 mio. kr. fra den pulje samt det tilskud på 4,1 mio. kr., der nu står til at blive fjernet.

»Jeg synes, kritikken er skudt lidt over målet. Regeringen støtter Team Danmark med naesten 100 mio. kr., og de bliver endda opjusteret naeste år. Jeg synes, det er stort beløb, vi giver. Man kunne godt få det indtryk af denne kronik, at vi fjerner støtten til Team Danmark, men der er alene tale om et mindre, midlertidi­gt beløb, der bortfalder. Jeg kan godt forstå, atleterne kunne ønske sig mere, men vi lever i økonomisk svaere tider, hvor vi alle må spaende livremmen ind,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Ida Auken, der er kulturordf­ører for Socialdemo­kratiet.

I debatindla­egget undrer atleterne sig over, at politikern­e gerne vil hylde de danske atleter på sociale medier og have taget selfies, når det går godt som eksempelvi­s ved Tour de France 2022 og ved OL i 2021.

»Billederne af atleterne suppleres som regel med lovprisnin­ger om sportens helt saerlige evne til at samle os som folk på trods af forskellig­e politiske, sociale og kulturelle baggrunde. Og vi er helt enige: Sporten er noget saerligt. Det skal vi vaerne om i stedet for det modsatte. For det er da underligt, at regeringen kun stiller sig side om side med os, når kameraerne ruller, og sejrschamp­agnen stadig er kold,« skriver atleterne.

Ida Auken er selv en af de politikere, der har hyldet de danske atleter på sociale medier.

»Så graed jeg lige for anden gang ved dette OL. Tillykke med sejrene Victor Axelsen og Anne-Marie Rindom. Sikke nogle praestatio­ner – I gør os så stolte herhjemme i Danmark«, skrev hun den 2. august 2021 på Facebook under OL i Tokyo.

Ida Auken har i sit skriftlige svar ikke forholdt sig til den del af kritikken.

Bagud i forvejen

Hos Team Danmark lyder meldingen, at mange lande oppriorite­rer elitearbej­det i disse år, og derfor er Danmark allerede bagud økonomisk, selv uden dette nye spareforsl­ag. Ifølge Team Danmark mangler der omkring 50 mio. kr. årligt fra 2023 for at kunne holde det nuvaerende niveau af medaljer, selv uden det nye spareforsl­ag.

»Vi har for laengst nået et punkt, hvor der er skåret så langt ind til benet, at vi ikke kan skaere mere. Vi har landstraen­ere, der vasker tøj og udstyr og bestiller flybillett­er for at få det hele til at haenge sammen. Hvis vi skal spare mere, kommer det til at gå ud over medaljecha­ncerne her og nu, men i endnu højere grad også talentarbe­jdet, som skal sikre, at vi er med i klampen om medaljer i de kommende år,« siger Lars Balle Christense­n, der er sportschef i Team Danmark.

Kulturmini­ster Ane Halsboe Jørgensen er onsdag indkaldt til samråd om spareplane­rne på området.

Kaere politikere, stil jer endelig på vores side ...

 ?? ?? Anne-Marie Rindom vandt guld i laserjolle ved OL i Tokyo. Hun er bekymret for, hvordan de nye talenter skal komme til tops, hvis der bliver skåret i støtten til Team Danmark. Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix
Anne-Marie Rindom vandt guld i laserjolle ved OL i Tokyo. Hun er bekymret for, hvordan de nye talenter skal komme til tops, hvis der bliver skåret i støtten til Team Danmark. Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark