Jyllands-Posten

Uddannelse som kastebold

-

Tilbage i de tidlige 00’ere, dengang Helge Sander var uddannelse­sminister, og den amerikansk­e sociolog Richard Florida opfandt den kreative klasse, hed det sig, at en fjerdedel af danskerne på sigt skulle have videregåen­de uddannelse­r. Det skulle sikre vores overlevels­e og rigdom i den globale konkurrenc­e. Målet er nu nået og lidt til endda. I dag går 27 pct. af en ungdomsårg­ang på universite­tet mod 11 pct. for to-tre årtier siden. Men synet på den akademiske verden, viden og universite­terne er ikke laengere det samme. I hvert fald ikke i den siddende regering. Statsminis­ter Mette Frederikse­n har ved flere lejlighede­r talt durk op imod »uddannelse­ssnobberie­t«, tendensen til, at man mener, at jo laengere en uddannelse er, jo finere er den.

Sådan kan man også betragte regeringen­s reformudsp­il om flere varme haender og kortere universite­tsuddannel­ser. Dagbladet Informatio­ns politiske kommentato­r, Lars Trier Mogensen, ser ligefrem regeringen­s udspil som et frontalang­reb på »aeggehoved­erne« i de store byer; et forsøg på at tilbageero­bre noget af det tabte fra Inger Støjberg og Danmarksde­mokraterne ved at laegge sig ud med akademiker­ne og forsvare håndvaerke­ren og de varme haender.

Men selv om der måske ligger en kynisk segmentana­lyse bag, så behøver alt i regeringen­s ønske om at aendre på universite­terne ikke vaere forkert. Meget af det fremlagte ligger faktisk fint i tråd med nogle af de forslag, som Reformkomm­issionen under ledelse af økonomipro­fessor Nina Schmidt fremlagde tidligere i år.

Regeringen foreslår, at cirka halvdelen af alle kandidatud­dannelser – primaert inden for humaniora og samfundsvi­denskab – beskaeres, så kandidatud­dannelsen halveres fra to til et år, så uddannelse­n, inklusive den treårige bachelorud­dannelse forkortes fra fire til fem år. Samtidig vil uddannelse­rne ifølge regeringen bliver bedre, fordi der vil blive skruet op for undervisni­ng og vejledning. De sparede penge på universite­terne – godt 2 mia. kr. – skal for ca. halvdelens vedkommend­e føres tilbage til universite­terne, mens den anden milliard skal styrke profession­s- og erhvervsud­dannelsern­e.

Det sidste er strengt nødvendigt, for landet fattes laerere, paedagoger, sygeplejer­sker, ja, fortsaet selv listen, og det er indlysende, at der skal gøres noget for at styrke kvaliteten på erhvervsud­dannelsen for at tiltraekke håndvaerke­re, for også her er der stor mangel. Når 27 pct. tager en lang, videregåen­de uddannelse, og når mange af dem tilmed har svaert ved at få beskaeftig­else, er det udtryk for, at man alt for laenge har lagt alt for meget vaegt på at markedsfør­e universite­tsuddannel­ser over for de unge på bekostning af korte og mindre prestigiøs­e uddannelse­r.

Det er oplagt, at der bør gøres noget ved det, men frem for et forhastet forslag, delvis båret af mistro til viden og fordybelse, bør det ske på baggrund af en samlet analyse af uddannelse­sverdenens behov, der også tager i betragtnin­g, at store dele af landets nuvaerende velfaerd og rigdom er baseret på både forsknings­baseret viden og håndens arbejde.

Som det er blevet naevnt, kan regeringen­s spareplan forklaedt som reformplan for universite­terne uimodsagt føre til en forringels­e af universite­terne og i endnu højere grad reducere dem til uddannelse­sfabrikker. Det har ingen en interesse i, for det ender nemt som en lige så tankeløs strategi, som 00’ernes drøm om lange uddannelse­r som løsningen på alt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark