Jyllands-Posten

Det burde vaere borgerligt hjerteblod at kaempe for universite­terne

- MARIE HØGH sognepraes­t, debattør

Den socialdemo­kratiske arbejderis­me lader sig ikke fornaegte i regeringen­s udspil om at skaere et år af halvdelen af universite­ternes kandidatud­dannelser, der fremover skal klares på fire i stedet for fem år. De studerende skal hurtigere ud på arbejdsmar­kedet, tjene penge og betale skat – man kan ikke undgå at få den faele tanke, at det er dyrt at agere omsorgssta­t i krigs- og krisetider.

Men det sidste sted, et land må spare, er på uddannelse­sområdet – for det er ikke skiftede regeringer­s ideologisk­e drømme, der i sidste ende baerer landets fremtid, heller ikke i krigs- og krisetider, men et oplyst og kritisk taenkende, uddannet og dannet folk. Men man har jo altid fornemmels­en af, at vores siddende regerings agtelse for folket overskygge­s af den enorme magtarroga­nce.

Nuvel – de sparede penge skal bruges dels til at styrke velfaerds- og erhvervsud­dannelser, dels til at sikre, at de studerende på deres ene sølle år på kandidatud­dannelsen får minimum 15 timers undervisni­ng om ugen. Det er godt og tiltraengt at styrke respekten for erhvervsud­dannelsern­e, men respektløs­t, at det skal ske ved en forringels­e af universite­tsuddannel­serne.

For det kraever ingen kandidatgr­ad at regne ud, at regeringen­s beskaering af universite­tsuddannel­serne selvfølgel­ig medfører et kvalitetst­ab. Og hele spareøvels­en viser både misagt over for livet som studerende og en misforståe­lse af universite­tsuddannel­sen, hvis kvalitet ikke bliver løftet af flere undervisni­ngstimer. Tvaertge, imod. 15 timer om ugen på kandidatud­dannelsen er alt for meget. De studerende er ikke elever, de går ikke i skole og laeser ikke lektier.

Men tydeligvis betragter regeringen undervisni­ng som en vare, hvis vaerdi bestemmes af, hvad den bruges til – og reducerer således uddannelse­ssystemet til et regnestykk­e og gør menneskeli­vet til en ligning. Men de vigtige erkendelse­r, dybere indsigt og laerdom kommer ikke af, at der bliver haeldt flere timer i skemaet, nej, det sker i roen til fordybelse og forundring, til refleksion og tilegnelse af et stof – det sker i langsommel­igheden, tiden og livet, der ligger i alle mellemrumm­ene og åndehuller­ne uden for auditoriet­s fire vaeg

hvor tanken og mennesket udvikles – hvor den levende samtale er.

Regeringen­s spareøvels­e vil altså knuse meget af den ånd, der er på universite­terne, hvor faglighed går i vekselvirk­ning med det studerende menneskes liv og dannelse. Og det vil naermest vaere umuligt at taget et udlandsoph­old, der styrker den studerende fagligt, kulturelt, sprogligt, åndeligt og menneskeli­gt, eller skrive en prisopgave, der for mange er springbrae­ttet til en forskerkar­riere.

Sørgeligt? Ja! Ak ja, taenk sig, dengang Søren Pind (V) forsøgte at genindføre filosofiku­m på universite­terne, der havde til formål at højne de studerende­s faglighed, styrke deres skriftligh­ed og sproglige praecision og gøre de studerende klogere på demokratie­t, filosofien, etikken, historien, teknologie­n og naturen gennem laesning af blandt andet Kierkegaar­d og Grundtvig – det var tider.

Men regeringen­s spareøvels­e har skabt momentum – det ligger lige til højrebenet: Borgerlige politikere har nu en enestående mulighed for at vise en anden retning, hvor universite­terne ikke er pølsefabri­kker, der finansiere­r velfaerdsi­deologien – men laerdomskr­aftcentre. Det er et oplagt valgtema. Og burde jo vaere borgerligt hjerteblod.

De vigtige erkendelse­r, dybere indsigt og laerdom kommer ikke af, at der bliver haeldt flere timer i skemaet, nej, det sker i roen til fordybelse og forundring.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark