Jyllands-Posten

Nej, Inger Støjberg, de fine saloner ligger ikke kun i København. De findes også i Hadsund

- PEDER HVELPLUND MF, gruppeform­and, Enhedslist­en

De seneste årtier har vi set uligheden stige i Danmark. Centralise­ringen har haerget. Der er blevet laengere mellem land og by. Laengere mellem jaevn og høj.

Mange prøver at score lette politiske point ved at lade som om, at det, der foregår, er en forsimplet kamp mellem landdistri­kterne og hovedstade­n. Men eliten findes både ved gadekaeret og på stenbroen.

Det vaerste eksempel er Inger Støjberg, der forsøger at tegne et billede af, at den skaevvridn­ing, der uomtvistel­ig sker i Danmark, skyldes en modsaetnin­g mellem København og provins. At modsaetnin­gen går mellem beslutning­er truffet i fine saloner i København og snusfornuf­tige idéer fra ”folk, som de er flest,” i provinsen.

Det er noget vrøvl, og det slører de rigtige modsaetnin­ger mellem jaevn og høj, som både findes i Hadsund og i hovedstade­n.

Jeg er vokset op og har boet hele mit liv i provinsen. Jeg hører til de 2 mio., der bor i landdistri­kter og byer med under 10.000 indbyggere. Jeg kan af erfaring forsikre om, at her findes de ”fine saloner” også. Her består de oftest af borgmester­en, bankdirekt­øren, den lokale

Inger Støjberg skaber falske modsaetnin­ger, når hun stiller provinsen hårdt op mod hovedstade­n, mener Peder Hvelplund. Arkivtegni­ng: Rasmus Sand Høyer

storbonde og entreprenø­ren. De, der har magt og kapital til at definere egnens udvikling. Hen over hovedet på de fleste. Ofte på tvaers af både snusfornuf­t og demokratis­ke lokalplane­r, som er vedtaget af folk, som de er flest.

Salonerne på landet består af mennesker med magt og indflydels­e, der mødes og traeffer beslutning­er hen over hovedet på andre

praecis som dem, Støjberg kender fra den fine VL-gruppe, hun var medlem af i København. En rigtig fin salon.

Det har ikke noget med geografi at gøre. Det handler om magt og indflydels­e. Det handler om at snaever økonomisk vinding for de få rige saettes over brede demokratis­ke beslutning­er, som gavner almenvelle­t eller folk, som de er flest.

Så når der er forskel på ressourcer­ne i folkeskole­n i Hjallerup og Hellerup, eller når laegemangl­en er lige så udtalt i Brøndby Strand som i Brøndersle­v, så er det på grund af en ulighed i fordeling af ressourcer, som den højrefløj, som Inger Støjberg selv bekender sig til, har skabt. Med centralise­ring og med en økonomisk politik, som gør forskel på jaevn og høj.

En skaev politik, som har givet forrang til de rige og fine. Hvor kapitalfon­de har frit lejde til at opkøbe lokale bønders landbrug, så generation­ers arbejde forsvinder, og jorden spaendes for et ansigtsløs selskabs indtjening­sjagt. En skaev politik, der lader hypermarke­der haerge frit, så det lokale butiksliv må kaste håndklaede­t i ringen og dreje nøglen om. Eller som vi ser det i Danmarksde­mokraterne­s seneste udspil, hvor det lokale kulturliv skal betale for yderligere støtte til bilejerne. Hvilken gavn har pensionist­en uden bil af, at de lokale kulturtilb­ud må dreje nøglen om?

Den samme udvikling har jeg oplevet lokalt. Uanset om jeg har boet i Vestjyllan­d eller Vendsyssel. De lokale penge og jordbesidd­ere har styret udviklinge­n. Hvor ofte er det ikke sket, at byudviklin­g er blevet defineret af, hvor den lokale investor har fundet det mest attraktivt at oprette det naeste prestigepr­ojekt? Ofte på tvaers af kommuneog lokalplane­r vedtaget efter høring og demokratis­k behandling hos ”folk, som de er flest”.

Så kaere Inger Støjberg. Det nytter ikke at råbe ad eliten i København. Du har selv vaeret en del af den. Hvis vi skal gøre noget for folk, som de er flest, så skal vi i arbejdstøj­et og sikre en staerk velfaerd, kollektive alternativ­er til dem, som ikke laengere kan bruge bilen, og et levende lokalt kulturliv, så Danmark ikke falder fra hinanden. Det løser vi ikke med falske modsaetnin­ger. Det kraever et reelt arbejde for at tage magten tilbage til folk, som de er flest, fra de rigeste – både i Hjallerup og Hellerup – både i hovedstade­n og i provinsen.

Det har ikke noget med geografi at gøre. Det handler om magt og indflydels­e.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark