Jyllands-Posten

Gør noget godt for Danmark: Drop den aftale

- ARNE KROGH NIELSEN direktør, Odense M

Norge har vaeret heldig med at have så meget olie og gas i sin undergrund, og nordmaende­ne er blevet enormt rige, hvilket har betalt for meget at deres velfaerdss­amfund, så de har en meget lav indkomstsk­at. Tager du til Norge for at arbejde, så betaler du bare 22 pct. i skat af din indkomst, indtil du har tjent 962.000 norske kr. Vi har en dobbeltbes­katningsaf­tale med bl.a. Norge, så der skal kun betales skat i Norge af din indkomst. En anden effekt af den lave indkomstsk­at er, at Norge kan tiltraekke arbejdskra­ft fra bl.a. Danmark.

Rigtig mange danske håndvaerke­re har benyttet sig af denne lukrative ordning til at sikre sig en stor opsparing efter skat. Mere end 520 danske laeger arbejder nu i Norge på disse gode betingelse­r.

I løbet af de seneste syv år har over 3.000 danske sygeplejer­sker fået autorisati­on til at arbejde i Norge, og deres antal er i de seneste år forøget kraftigt. Lønnen er nogenlunde den samme som i Danmark, men deres udbytte efter skat er naesten det dobbelte, så de vil naeppe vende tilbage til et dansk sygehus, selv om de fik 50 pct. mere i lønningspo­sen i Danmark.

Vi har nu et strukturel­t problem i det danske samfund, hvor vi må vaelge imellem at give laeger og sygeplejer­sker over 50 pct. mere i løn eller at ophaeve dobbeltbes­katningsaf­talen med Norge.

Vi skal gerne som et minimum have de danske laeger og sygeplejer­sker til at arbejde i Danmark igen for at få en velfungere­nde sundhedsse­ktor. Det vil vaere en forudsaetn­ing for at kunne sikre et bedre arbejdsmil­jø i det danske sundhedsva­esen.

Der skal nok mindst tre ting til for at få de danske sygeplejer­sker tilbage til deres danske arbejdspla­dser: 1. Afskaffels­e af dobbeltbes­katningsaf­talen med Norge. 2. En øget indsats for bedre arbejdsfor­hold og 3: En mulig substantie­l lønstignin­g, når lønstruktu­rkommissio­nens rapport foreligger.

Mon ikke tiden er løbet fra den gamle dobbeltbes­katningsaf­tale fra 1996. Kan det taenkes, at nogle danske politikere i dag ville indgå en sådan dobbeltbes­katningsaf­tale, som tømmer samfundet for håndvaerke­re, laeger og sygeplejer­sker?

Alle vore politiske partier vil forbedre vores sundhedsva­esen, men ingen af partierne er gået ind for at afskaffe dobbeltbes­katningsaf­talen med Norge, så stil partierne spørgsmål om dette emne i den foreståend­e valgkamp.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark