Jyllands-Posten

Ligestilli­ng: Religionsf­rihed og folkekirke­ns rummelighe­d er to forskellig­e ting

Højrefløje­n skal ikke ud af folkekirke­n. Folkekirke­n skal vaere praecis så åben og rummelig, som allerede Luther ønskede den, og som Grundtvig var med til at arbejde henimod med grundloven af 1849.

- ELSE MARIE WIBERG PEDERSEN lektor i teologi, Aarhus Universite­t

I et debatindla­eg i JP 23/9 går Kristine Garde i rette med min anbefaling af, at folkekirke­n skrives ud af den generelle dispensati­on fra Ligebehand­lingsloven af 1978. Det gør hun ved at tillaegge mig motiver og argumenter, som jeg ikke har eller fremfører, samt i det hele taget groft at fordreje min kronik af 15/9 i JP. Det kan måske skyldes den ramme af middagssel­skaber, hun har sat sit indlaeg ind i.

Allerførst haevder Kristine Garde, at jeg indleder min kronik med at afvise, at der er nogen grund til »den gamle dispensati­on fra Ligebehand­lingsloven«, skønt hun som yderst flittig avisdebatt­ør bør vide, at underovers­krifter i aviser er avisredakt­ionens tilspidsed­e opsummerin­g af indlaegget. Men uden denne fejltagels­e ville hun naturligvi­s ikke også kunne haevde, at jeg »til slut gentager« det samme. Dernaest tillaegger Kristine Garde mig motivet, at jeg vil have højrefløjs­praesterne verfet ud af folkekirke­n, hvilket hun kobler på en påstand om, at en stor del af kronikken handler om kvinders besvaerlig­e vej til praesteord­ination på grund af højrefløje­ns modstand.

Herefter går retsteolog­en i rette med mine argumenter med påstand om, at andelen af kvindelige praester er »naesten to tredjedele« eller 66,3 pct. Det rigtige tal er naesten 10 pct. mindre, nemlig 57,8 pct., men antallet er faktisk ligegyldig­t.

Endvidere haevder hun, at jeg begrunder folkekirke­ns dispensati­on fra Ligebehand­lingsloven med ansaettels­esloven § 11. Således den modvillige laeser.

Men hvad er det så, jeg faktisk skriver i kronikken? Allerførst gør jeg opmaerksom på, at vi i år fejrer 75-året for den lovaendrin­g, der i 1947 gav folkekirke­ns menighedsr­åd fuld kaldelsesf­rihed til at kalde den praest, der uanset køn passer lige netop dem.

Denne lov opfyldte sammen med menighedsr­ådsloven af 1903 endelig det ønske om åbenhed og rummelighe­d, som folkekirke­n gør krav på. I forbindels­e hermed illustrere­r jeg så, at ikke alle respektere­r folkekirke­ns rummelighe­d, og at selv en dispensati­on som bispefrihe­dsloven af 1948 kan misbruges til at obstruere en menigheds kaldelsesf­rihed, som det skete, da Jyllands første kvindelige praest skulle ordineres i 1956.

Når jeg overhovede­t naevner højrefløje­ns modstand, skyldes det, at Kristine Garde og andre andetsteds bagatellis­erer deres krigserkla­eringer og chikanøse handlinger, som var der tale om ubetydelig­heder.

Mit motiv er ikke, at højrefløje­n skal ud af folkekirke­n. Mit motiv er, at folkekirke­n skal vaere praecis så åben og rummelig, som allerede Luther ønskede den, og som Grundtvig var med til at arbejde henimod med grundloven af 1849. Begge argumenter­ede for kvinders plads i kirken. Folkekirke­n opnåede denne rummelighe­d i 1947, da menighedsr­åd bestående af kvinder og maend kunne kalde praester af begge køn.

Dispensati­onen af 1978 går imod rummelighe­den og i virkelighe­den også alle de friheder, folkekirke­n definitori­sk rummer: kaldelsesf­rihed, forkyndels­esfrihed, sognebånds­løsning og dannelse af valgog frimenighe­der. Dette gør dispensati­onen overflødig.

I kronikken argumenter­er jeg mod dem, der begrunder folkekirke­ns dispensati­on med religionsf­rihed, fordi de blander folkekirke­ns rummelighe­d sammen med religionsf­rihed. Det finder jeg absurd.

Folkekirke­n er Danmarks majoritets­religion, og den har sin egen paragraf i grundloven (§ 4), ifølge hvilken den understøtt­es af staten som den evangelisk-lutherske kirke.

Jeg går ud fra, at folkekirke­n således er en bekendelse­skirke, hvor alle medlemmer har samme religion.

Hvis man har en anden religion, er man fri til at dyrke den, blot det sker i ordentligh­ed (§ 67). Herom hedder det i kommentare­n: »Folk har ikke nogen pligt til at vaere medlem af folkekirke­n. De må dyrke deres gud, som de vil.«

Det er så meget mere absurd at modstille ligebehand­ling i folkekirke­n med religionsf­rihed, fordi folkekirke­ns praester et statsansat­te embedspers­oner.

 ?? ?? Dispensati­onen fra 1978 går imod rummelighe­den og i virkelighe­den også alle de friheder, folkekirke­n definitori­sk rummer: kaldelsesf­rihed, forkyndels­esfrihed, sognebånds­løsning og dannelse af valg- og frimenighe­der, mener Else Marie Wiberg Pedersen. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn
Dispensati­onen fra 1978 går imod rummelighe­den og i virkelighe­den også alle de friheder, folkekirke­n definitori­sk rummer: kaldelsesf­rihed, forkyndels­esfrihed, sognebånds­løsning og dannelse af valg- og frimenighe­der, mener Else Marie Wiberg Pedersen. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark