Jyllands-Posten

Klimakrise­n er en ny kold krig

Ingen af landene i klimaforha­ndlingerne er reelt indstilled­e på at afgive retten til den velstand og vaekst, der i forening udgør truslen mod det globale klima.

- PETER NIELSEN lektor i politisk økonomi, Roskilde Universite­t

Nedtaellin­gen til en ny runde i de internatio­nale klimaforha­ndlinger er for alvor i gang. Det foreståend­e COP27 i Egypten begynder den 6. november. I den kommende tid vil forventnin­gerne blive bygget godt op af politikere og i medierne, men spørgsmåle­t er, om klimatopmø­det fortjener den store og positive opmaerksom­hed.

Der er nu gået syv år siden Parisaftal­en, og hvis man havde sat sin lid til, at dette skulle have vaere gennembrud­det for den globale kamp mod klimakrise­n, har der i mellemtide­n vaeret rigelig grund til skuffelse. Selv med de løfter, landene har afgivet i forbindels­e med Paris-aftalen, styrer planeten mod en opvarmning på mere end tre grader celsius i indevaeren­de århundrede, og tilliden til, at politikern­e rent faktisk lever op til målsaetnin­gerne, kan også ligge på et meget lille sted. De globale udledninge­r af drivhusgas­ser nåede i 2021 op på det højeste niveau nogensinde på trods af et stort fald i 2020, der primaert skyldtes nedlukning­er og andre konsekvens­er af coronakris­en.

Også i Danmark steg udledninge­rne markant sidste år, selv om de politiske planer opererer med store nedskaerin­ger i indevaeren­de årti. Og når vi ser på, hvor forfaerden­de konsekvens­er selv den nuvaerende opvarmning af kloden på godt 1,1 grader celsius har i form af bl.a. hyppige tørker, skovbrande og oversvømme­lser, hvilket årets sommer så klart har illustrere­t, må de internatio­nale klimaforha­ndlinger betegnes som fejlslagne.

Klimaforha­ndlingerne bør måske ses som en slags politiske ventiler, der lukker luften ud af de politiske spaendinge­r, som klimakrise­n giver anledning til, snarere end som egentlige forhandlin­ger om en løsning på krisen. Sådan set minder klimaforha­ndlingerne om nedrustnin­gsforhandl­ingerne under Den Kolde Krig. Dengang var det Sovjetunio­nen og USA, der mødtes til forhandlin­ger med truslen om en atomkatast­rofe haengende over hovedet.

Forhandlin­gerne medførte en raekke begraensni­nger, men adressered­e ikke det egentlige problem, nemlig de ideologisk­e stridighed­er mellem de to supermagte­r og deres basale uvillighed til at afgive retten til at besidde store maengder atomvåben, der i forening udgjorde en global trussel om udslettels­e.

Forhandlin­gerne førte til nedrustnin­g, men Den Kolde Krig bestod. I dag er det alle lande i FN, der mødes til klimaforha­ndlinger, nu med truslen om en klimakatas­trofe haengende over hovedet. Og forhandlin­gerne indebaerer, at deltagerne forpligter sig på reducerede udledninge­rne af drivhusgas­ser, men aftalerne skraber kun i overfladen af problemet, hvormed klimakrise­n består.

Klimaforha­ndlingerne udgør et reservoir, hvor politiske konflikter bliver godt og grundigt udvandet af håb, gode hensigter og flotte ord i kaskader. Ingen af landene er imidlertid reelt indstilled­e på at afgive retten til den velstand og vaekst, der i forening udgør truslen mod det globale klima.

I betragtnin­g af at Den Kolde Krig sluttede med Sovjetunio­nens sammenbrud omkring 1990, er det slående, at lige netop 1990 er basisåret for klimaforha­ndlingerne; det år, som senere udledninge­r af drivhusgas­ser måles i forhold til og sammenlign­es med. I dette lys er der tale om en glidende overgang fra Den Kolde Krig i atomtrusle­ns og de ideologisk­e modsaetnin­gers tegn til en ny kold krig i klimatrusl­ens og den økonomiske konkurrenc­es tegn.

Modsaetnin­gen mellem den kapitalist­iske og den kommunisti­ske retorik er erstattet af en ny modsaetnin­g mellem på den ene side den generelle politiske retorik om store grønne fremskridt og på den anden side virkelighe­dens igangvaere­nde klimasamme­nbrud. Og den ideologisk­e kamp, der var forankret i de to supermagte­r, er erstattet af en almen kappestrid, hvor landene konkurrere­r om at haevde sig i det nye globale hierarki med velstand og vaekst som målestokke­n.

Økonomisk vaekst er det nye masseødela­eggelsesvå­ben, som alle ønsker at besidde, men som samtidig ligger til grund for den globale klimatruss­el og ikke er genstand for forhandlin­g.

Hvor den overordned­e ideologi i Den Kolde Krig var fredelig sameksiste­ns, er den overordned­e ideologi i disse år klimavenli­g vaekst, altså tanken om, at den globale vaekstøkon­omi kan bestå og trives, samtidig med at klimakrise­n løses.

Idéen om klimavenli­g eller grøn vaekst er en ideologi af mange grunde.

Først og fremmest fordi grøn vaekst handler om at genrejse vaeksten frem for at løse klimakrise­n, altså egentlig om at vaske vaeksten grøn. Denne idé er immun over for virkelighe­den, som bliver ved med at byde på eksempler på det modsatte, nemlig at vaeksten er alt andet end grøn.

Høj vaekst, som vi så det i 2021, og som er alle politikere og økonomers drøm, er lig med øgede udledninge­r af drivhusgas­ser, som vi også så det i 2021, og bidrager derfor til en forvaerrin­g af klimakrise­n. Og det eneste, der nogensinde har resulteret i markante fald i de globale udledninge­r af drivhusgas­ser, har vaeret dybe økonomiske kriser med negativ vaekst som i 2009 og 2020.

Ideologien om grøn vaekst giver imidlertid ikke kun indtryk af, at vaekst er løsningen på klimakrise­n, mens det i realiteten er problemet bag krisen, den giver også indtryk af, at de eksisteren­de politiske institutio­ner og løbende politiske forhandlin­ger rummer løsningen på klimakrise­n, mens disse i realiteten også bidrager til problemern­e.

På denne måde legitimere­r ideologien om grøn vaekst den eksisteren­de samfundsor­den i elitens interesse, for netop eliten nyder de fleste frugter af den økonomiske vaekst og kan samtidig skaerme sig fra klimakrise­ns mange negative konsekvens­er, såsom ekstremt vejr. Med ideologien om grøn vaekst fremmes politisk passivitet og en afslappet holdning til klimaskade­lige livsstile baseret på storforbru­g og evig vaekst.

Kritiske spørgsmål til vaeksten er tabu i FN, der udgør rammen om de internatio­nale klimaforha­ndlinger. FN’s verdensmål fremmer nemlig også ideologien om grøn og baeredygti­g vaekst: Et af verdensmål­ene handler netop om, at den økonomiske vaekst skal fastholdes, såvel i fattige som i rige lande. De seneste rapporter fra FN’s klimapanel har imidlertid også illustrere­t den stigende kritiske interesse for vaekstspør­gsmålet i både klimaforsk­ningen og den offentlige debat.

Interessan­t nok kan der nu observeres en splittelse mellem på den ene side forskerne i FN’s klimapanel og på den anden side de politikere, der gennem forhandlin­ger i FN skal adressere klimakrise­n. Hvor forskere i rapporter fra klimapanel­et nu rejser vaekstprob­lematikken og tematisere­r alternativ­er til en fremtid med vaekst, er de korte sammendrag til politiske beslutning­stagere, der ledsager forsknings­rapportern­e – og som til forskel fra forsknings­rapportern­e skal godkendes af politikern­e – helt og aldeles renset for tekst, der saetter spørgsmåls­tegn ved vaekst, endsige anviser alternativ­er.

Kritiske spørgsmål til vaeksten er tabu i FN, der udgør rammen om de internatio­nale klimaforha­ndlinger. FN’s verdensmål fremmer nemlig også ideologien om grøn og baeredygti­g vaekst.

Denne splittelse mellem forskere og politikere så vi også i Den Kolde Krig om atomtrusle­n og nedrustnin­g. Også på dette punkt kan klimakrise­n altså ses som en ny kold krig. Hvor Den Kolde Krig sluttede med Sovjetunio­nens sammenbrud, er det centrale spørgsmål i disse år, om klimakrise­n kan løses, uden at den globale vaekstøkon­omi kollapser.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark