Jyllands-Posten

Synet driller, men udsyn og skarpe holdninger er taet på 100 pct.

Dansk kulturkrit­iks benhårde, grand old lady, Bettina Heltberg, fylder 80. Som tidligere del af kvindesage­n opfordrer hun i dag også kvinder til at tage sig sammen.

- JETTE AAES jette.aaes@jp.dk

I fjor begyndte synet for alvor at drille. Naermest fra den ene dag til den anden.

Så meget, så alvorligt, at det endte på Glostrup. Her opererede kirurgerne ad to omgange, og det hjalp en hel del procenter.

Men mange ting er blevet besvaerlig­e.

Heldigvis findes der veje til det vigtigste.

»At skrive betyder alt for mig. Det er dér, foran skaermen og tastaturet, at jeg trives bedst. Isaer når jeg er oplagt og i godt humør. Jeg kan simpelt hen ikke komme i tanke om noget, som giver mig en større tilfredsst­illelse,« siger forfatter, journalist, klummeskri­bent og kritiker Bettina Heltberg.

Onsdag fylder hun 80 år, og at skrive og orientere sig fylder stadig i fødselaren­s dagligdag. Det sker nu »med megaskaerm, nyt tastatur, bordlupper, nye briller, udstyr af enhver taenkelig art«, som Bettina Heltberg har fortalt i klummen ”Uden filter”, som hun stadig skriver for sin arbejdspla­ds gennem årtier, Politiken.

Med vanligt skarpt øje for akutelle temaer tilføjede hun:

»Udstyr, som avisen jo slet ikke har råd til og derfor heller ikke afholder udgifterne til, jeg siger det bare! Skal en avis ikke køre rundt? Jeg siger det uden bitterhed! Vi er lige gode venner! Forvandlin­ger

er ikke billige, det ved I nok.«

Alderdomme­n sniger sig ind

Og forvandlin­ger i livet har det ifølge Bettina Heltberg med at komme brat. Som f.eks. det med hendes syn:

»Du er gammel på en dag og indhentet. A og B skal til Mallorca. Du skal i seng, hvis du kan finde den,« kommentere­de hun sin egen forvandlin­g.

I dag kan Bettina Heltberg sagtens finde sit it-udstyr med de store bogstaver. At forholde sig skarpskåre­n til aktuelle samfundsfo­rhold og producere synspunkte­r kraever ikke fuldt syn, men udsyn.

Her er Heltberg stadig leveringsd­ygtig, selv om klummerne bliver skrevet med større mellemrum. De seneste mange måneder har hun helbredsma­essigt skrantet. Men det går fremad, understreg­er hun fra sofaen i lejlighede­n på Østerbro.

Da skuespille­r Elin Reimer for nylig døde, begik Bettina Heltberg nekrologen.

»Jeg kendte ikke Elin Reimer, overhovede­t. Men jeg sagde ja til opgaven, og i løbet af researchen føltes det, som om jeg havde kendt hende. Sådan går det ofte, når man portraette­rer folk.«

Som ung studerende på Aarhus Universite­t var Bettina Heltberg studenterp­olitisk aktiv. I det miljø laerte hun en ligeledes ung socialdemo­krat, Svend Auken, at kende. Så godt, at de to giftede sig i 1966, mens hun stadig laeste. I løbet af de naeste seks år fik parret tre børn og senere en efternøler.

I 1979 blev Bettina Heltberg litteratur­redaktør på Politiken, siden kulturjour­nalist, og så udviklede hun sig som både anerkendt og frygtet kritiker, der udfordrede politiske magtkamp om formandspo­sten i Socialdemo­kratiet i 1992, som Svend Auken tabte til Poul Nyrup Rasmussen. Bogen indbragte hende Weekendavi­sens Litteratur­pris.

Kaerlighed­en brast

Året efter den socialdemo­kratiske magtkamp opgav Bettina Heltberg og Svend Auken deres aegteskab.

»Mit liv har vaeret praeget af kaerlighed. I den tid, det varede, havde vi et fantastisk aegteskab, og jeg har altid holdt meget af Svend,« siger Bettina Heltberg.

I 2015 opgav hun så også sit livslange forhold til Socialdemo­kratiet. Hun meldte sig ud i protest mod partiets integratio­nskurs.

I en af sine seneste klummer causerer Heltberg om MeToo-bevaegelse­n.

»Den ene dag taenker jeg det ene og den naeste det andet. Overordnet set er MeToo-begrebet blevet overdrevet på visse punkter. Jeg har altid engageret mig i kvindekamp­en, men kan man ikke også forlange, at kvinder står lidt op for sig selv? Og bare fjerner en hånd, der uvelkommen­t er lagt på deres lår? Sådan taenker jeg flere gange. Men jeg er altså også blevet gammel. Derfor tør jeg også sige: Kvinder, tag jer nu sammen.«

Selv om laesning, lytning, ord og skriverier har optaget en stor del af hendes liv, har at tale og ytre altid vaeret en vaesentlig del af Bettina Heltbergs liv.

Derfor var det også fødselaren, der i søndags rejste sig og holdt tale for sine 11 børnebørn, da familien fejrede hendes runde dag i Tivoli.

»Taenk sig; vi var 20 og fyldte to borde; Guuud, de er alle sammen min naermeste familie. Det gør mig glad. Og stolt. De tager sig alle godt af mig, efterhånde­n som jeg er blevet aeldre.«

Ved juletid i fjor skrev Heltberg en klumme om, hvorfor man ikke er lykkelig, mens man er det.

Er du selv lykkelig lige nu?

»De fleste taenker sjaeldent på lykke som nu, nu, nu ... Man taenker tilbage på, at der var jeg lykkelig, eller taenker frem, fordi man glaeder sig til noget. Lige nu glaeder jeg mig til at blive rask igen. Men hvis jeg reflektere­r over det, så ja; jeg er lykkelig nu. Man ved jo aldrig, hvor lang tid livet varer, og jeg er taknemmeli­g og vil gerne have meget mere med endnu,« lyder kritikeren­s anmeldelse.

Bettina Heltberg, journalist, cand.scient.pol., København

 ?? ?? Bettina Heltberg har arbejdet som sekretaer i Kulturmini­steriet, redaktør af det socialdemo­kratiske tidsskrift Ny Politik og blev i 1979 ansat på Politiken. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard
Bettina Heltberg har arbejdet som sekretaer i Kulturmini­steriet, redaktør af det socialdemo­kratiske tidsskrift Ny Politik og blev i 1979 ansat på Politiken. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark