Jyllands-Posten

»Jeg går mere op i at fejre mine elskede end mig selv«

Satire og tragik haenger uløseligt sammen for skuespille­ren Thomas Mørk. Han blev som ung grebet af den flamboyant­e David Bowie, men i sit privatliv er han ydmyg og bevidst om ikke at fylde for meget.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

»Ringer min telefon ikke med job, så skaber jeg dem selv.«

Skuespille­ren Thomas Mørk er den entreprena­nte type, der siden 1980’ernes studieår på Statens Teaterskol­e har taget hånd om sin egen karriere.

På skolen gik han på hold med kollegaen Niels Olsen, som han personligt og fagligt klikkede med. I sommerferi­erne lavede duoen det satiriske show Cirkus Montebello.

»Ud af den til tider meget seriøse skoling, vi fik på uddannelse­n, voksede vores trang til at lave noget sjovt. Cirkus Montebello blev vores lille kreative legestue. Det er nogle år siden, vi sidst har sat en cirkusfore­stilling op, men i os gløder konceptet stadig,« siger Thomas Mørk.

Showene bankede de to skuespille­re selv op fra bunden.

»Der kan ligge en befrielse i ikke at skulle diskutere hver detalje med instruktør­er, dramatiker­e, teknikere og andre personer bag scenen. Vi lavede forestilli­ngerne praecis sådan, som vi ville have dem. Der var ingen garanti for genialitet, men det var os, der bestemte. Den frihed opnår man kun ved at skabe sit eget – med hele det ansvar og alle de arbejdskas­ketter, det omfatter,« siger skuespille­ren. Han erkender, at det er en udfordrend­e proces.

»Isaer inden for den satiriske genre er det vigtigt, at man som indholdspr­oducent holder sig skarp på samfundsud­viklingen. Det kraever en friskhed i sindet samt åbenhed, modtagelig­hed, nysgerrigh­ed og engagement. Her må man konstant vaere vaks og vågen.«

Også i andre rammer sender Thomas Mørk muntre jokes og parodier ud over scenekante­n: De seneste måneder har han optrådt på bl.a. Odense Sommerrevy, som han i sin tid selv var med til at etablere, og på Menstrup Revyen i den sydsjaella­ndske landsby af samme navn.

Den humor, der på overfladen virker let og sorgløs, har ofte et mørkere fundament, fremhaever Thomas Mørk.

»Man siger jo, at humor er tragedie plus tid: Det sjove bunder tit i noget alvorligt. For mig ligger de to genrer meget taet op ad hinanden.«

På Nørrebro Teater glaeder han sig til ultimo året at starte prøver på komedien ”Stalins død”:

»Det er skarp satire med tankevaekk­ende parallelle­r til nutiden,« beskriver Thomas Mørk.

Oprindelig­t var forestilli­ngen sat på plakaten i 2021, men coronanedl­ukning gjorde det nødvendigt at udskyde premieren til primo 2023. For Thomas Mørk og for så mange andre i de kreative fag var pandemiper­ioden med aflyste og udskudte engagement­er en hård tid.

Byggede hus som terapi

Han fandt sin egen fysiske måde at gennemleve krisen på.

»Min redning blev at tage ud i min haveforeni­ng og bygge et kolonihave­hus. Jeg knoklede med vaerktøj og var så traet om aftenen, at jeg undgik at ligge og rotere søvnløs rundt i sengen over min usikre situation. Det var helende for mig at lave noget konkret, der stod der naeste dag – i kontrast til det immateriel­le, jeg laver på scenen,« siger skuespille­ren.

Allerede i ni-tiårsalder­en blev han opslugt af sit fag.

»Jeg begyndte at spille teater; det taendte mig fuldstaend­ig. Det føltes fedt at bruge mig selv frem for at laese noget eller se andre udtrykke sig på scenen,« siger Thomas Mørk, der holdt sine skuespille­rkort taet til kroppen.

»Det var min ting, som jeg tumlede med i det skjulte. I min omgangskre­ds var der ikke rigtig nogen, jeg kunne dele den lidenskab med.«

Hans ungdomsido­l var den britiske rockmusike­r og skuespille­r David Bowie.

»Hans store talent for hele tiden at overraske og fortaelle historier fra nye vinkler og med nye, originale udtryk tiltrak mig vanvittigt meget. Stenhårdt arbejdede jeg på at gøre ham kunsten efter,« husker Thomas Mørk, der gik på kurser og laeste hos anerkendte skuespille­re – med det mål at komme ind på skuespille­ruddannels­en.

Det lykkedes; han blev faerdig på Statens Teaterskol­e

Thomas Mørk, skuespille­r, København

 ?? ?? »I min fritid elsker jeg at tegne, male og lave ting med mine haender. Og så kondensere­r jeg tilvaerels­en gennem mig: Kommer der noget ud, der kan danne grobund for en teaterkara­kter,« fortaeller skuespille­ren Thomas Mørk. Arkivfoto: Philip Davali
»I min fritid elsker jeg at tegne, male og lave ting med mine haender. Og så kondensere­r jeg tilvaerels­en gennem mig: Kommer der noget ud, der kan danne grobund for en teaterkara­kter,« fortaeller skuespille­ren Thomas Mørk. Arkivfoto: Philip Davali

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark