Jyllands-Posten

Maelkepris­en stiger til rekordhøjt niveau

Mejerikonc­ernen Arla haever fra naeste uge maelkeafre­gningen til det højeste niveau nogensinde. Prisstigni­ngerne er drevet af vigende global produktion.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Mejerikonc­ernen Arla sender nu maelkepris­erne endnu højere op.

Fra naeste uge haeves afregninge­n til selskabets andelshave­re til det i saerklasse højeste niveau nogensinde.

Renset for diverse tillaeg kommer afregninge­n til landmaende­ne op på 4,15 kr. pr. liter. Dermed er maelkeafre­gningen steget 75 pct. på lidt over halvandet år.

Andelssels­kabet Arla er ejet af maelkeprod­ucenterne og sender løbende størstedel­en af sin indtjening videre til ejerne i form af betaling for deres leverancer af maelk. Udviklinge­n i maelkeafre­gningen afspejler derfor udviklinge­n i Arlas indtjening.

I en meddelelse til andelshave­rne oplyser Arla, at drivkrafte­n bag den kommende forhøjelse af maelkeafre­gningen blandt andet har vaeret stigende salgsprise­r.

Vigende produktion

Muligheden for at haeve salgsprise­rne skyldes i høj grad, at den globale produktion af maelk gennem laengere tid har vaeret vigende. Der har vaeret betydelige produktion­sfald i både Europa, USA og New Zealand. Arla oplyser nu, at der er tegn på en stabiliser­ing af produktion­en i nogle områder, men der er 400 300 200 100 0

2008

endnu ikke tegn på vaekst af betydning.

Det kan forekomme paradoksal­t, at den globale produktion af maelk viger på et tidspunkt, hvor både forbrugerp­riserne på mejerivare­r og landmaende­nes maelkeafre­gning er rekordhøj.

Forklaring­en har vaeret, at omkostning­erne til foder, energi, kunstgødni­ng mm. ude på gårdene er steget så voldsomt, at det langt hen ad vejen har udhulet gevinsten fra den høje maelkeafre­gning.

Afregninge­n er dog nu nået op i niveauer, hvor økonomien på mange gårde – sagt på jysk – ikke er så ringe, som den har vaeret.

Usikkerhed om fremtiden

Hvis fokus alene er på den aktuelle driftsøkon­omi, ville det på en del bedrifter give mening at udvide produktion­en. Udfordring­en er imidlertid, at renter og andre byggeomkos­tninger er tordnet i vejret. Derudover vil nogle landmaend nok fundere over, om branchen lige nu sidder på en prisboble, som når at briste, inden den nye stald er bygget faerdig. Og når den er bygget faerdig, har politikern­e måske vedtaget nye miljøregle­r og klimaafgif­ter, som får økonomien til at se anderledes ud.

Foreløbig er der dog ikke tegn på et naert foreståend­e sammenbrud i markederne for mejerivare­r. På både råvarebørs­erne og i futuresmar­kederne i Europa er prisen på et ton smør fastholdt på rekordhøje niveauer over 52.000 kr. Heller ikke markederne for ost og maelkepulv­er viser tegn på at give efter.

På verdensmar­kedet har priserne i en laengere periode vaeret faldende, fordi Kina har reduceret importen. Ved de seneste to auktioner på Global Dairy Trade har priserne imidlertid vaeret stigende.

De høje forbrugerp­riser på mejerivare­r har ifølge Arla fået salget til at falde markant i Europa. Lige nu ser det dog ud til, at efterspørg­slen skal endnu laengere ned, før priserne giver efter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark