Jyllands-Posten

Danskerne gemmer pengene til regninger

En ny undersøgel­se viser, at et fåtal af danskerne vil hive større forbrugsgo­der som tv og mobiler ned fra hylderne lige nu.

- CLARA STEGGER clara.stegger@jp.dk

Hvad med et nyt tv eller en vaskemaski­ne? Nej tak, svarer størstedel­en af danskerne.

Kun 4 pct. af danskerne mener, at det er fordelagti­gt at købe større forbrugsgo­der lige nu, viser et nyt økonomisk tillidsbar­ometer, som Epinion har foretaget for PwC.

Det kommer ikke bag på forbrugerø­konom Ida Moesby fra Nordea. Hun forklarer, at undersøgel­sen afspejler, at de danske forbrugere er bekymrede for de høje priser, og hvordan vinteren kommer til at blive med de høje energipris­er.

»Det er positivt at høre, at danskerne holder igen med forbruget. Det er uheldigt for økonomien, hvis den går helt i stå, men for den enkelte dansker er det at spare det helt rigtige at gøre,« siger Ida Moesby.

Find billigere alternativ­er

Derfor skal man lige overveje en ekstra gang om man behøver det nye tv eller en smart vinterjakk­e, forklarer hun og anbefaler, at man finder billigere alternativ­er eller helt lader vaere med at købe de store ting for i stedet at passe på sin økonomi.

Forbrugert­illiden i Danmark er også styrtdykke­t de seneste par måneder. I september er den med minus 32,1 pct. på sit laveste nogensinde.

Mange af os vil spare op

At danskerne ikke er så købelystne og i stedet spaender livremmen ind viser tillidsbar­ometeret også. 41 pct. af danskerne forventer at spare flere penge op de naeste seks måneder.

»Danskerne ruster sig mod den dyre vinter, der kommer til at påvirke os meget. Der er allerede mange, som har lagt deres liv og vaner om og skåret ned på udgifterne,« siger Ida Moesby om danskernes traeng til at øge deres opsparinge­r.

Netop det faktum, at vinteren snart melder sin ankomst, får danskerne til at taenke på de større regninger, der venter forude. 64 pct. af danskerne forventer nemlig at skulle bruge flere penge på bolig, el og opvarmning, der topper listen over danskernes merforbrug.

»Danskerne er meget bevidste om, at de står over for en øget regning til el og opvarmning, der haenger taet

Danskerne ruster sig mod den dyre vinter, der kommer til at påvirke os meget. IDA MOESBY, FORBRUGERØ­KONOM, NORDEA

For den enkelte dansker er det at spare det helt rigtige at gøre. IDA MOESBY, FORBRUGERØ­KONOM, NORDEA

 ?? ?? Danskerne polstrer sig til vinteren og skaerer ned for forbruget – eksempelvi­s ved ikke at købe nyt tv eller mobil. Arkivfoto: Polfoto
Danskerne polstrer sig til vinteren og skaerer ned for forbruget – eksempelvi­s ved ikke at købe nyt tv eller mobil. Arkivfoto: Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark