Jyllands-Posten

Her bliver syge danskeres udbetaling­er udhulet

Pensionsek­sperter revser pensionska­sser for at stille syge danskere dårligere, end man er stillet i de kommerciel­le selskaber.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Hvis du sparer op til alderdomme­n i en arbejdsmar­kedspensio­nskasse og bliver syg eller uarbejdsdy­gtig, er du vaesentlig­t dårligere stillet, end hvis du sparer op i et kommerciel­t pensionsse­lskab. Det viser en rundringni­ng til en lang raekke af landets pensionska­sser og pensionsse­lskaber.

Selv om inflatione­n raser, og priserne på varer og ydelser i gennemsnit er steget med naesten 10 pct. det seneste år, står udbetaling­en til syge kunder fra nogle af pensionska­sserne helt stille. Det betyder, at deres købekraft bliver kraftigt forringet.

Det står i skaerende kontrast til de kommerciel­le selskaber, hvor lignende kunder får deres udbetaling­er reguleret med op til 5 pct. om året.

»Der er slet ingen tvivl om, at jeg helst vil vaere kunde i et kommerciel­t selskab frem for en pensionska­sse, hvis jeg bliver syg. Det er nemmere at få hjaelp i de kommerciel­le selskaber, og jeg er til dels sikret mod en stigende inflation modsat danskere i pensionska­sserne,« siger Jørgen Svendsen, aktuar og indehaver af pensionsma­eglerselsk­abet AFPR.

Han peger på, at pensionska­sserne er håbløst bagud, når det handler om at behandle syge kunder ordentligt.

Mere end en million danskere er tvunget ind i en bestemt pensionska­sse. Det afhaenger af ens uddannelse og arbejde. En social- og sundhedsas­sistent vil ofte vaere tvunget til at spare op til alderdomme­n i eksempelvi­s Pensam, mens en håndvaerke­r ofte tvinges til at overlade sin skaebne som pensionist til Industrien­s Pension.

»Det virker urimeligt, at man ikke selv kan bestemme, hvor man sparer op til sin alderdom, når man kan se, at der er stor forskel på, hvordan kunderne bliver behandlet. Og forskellen forøges i en tid som denne med en høj inflation, hvor din købekraft som medlem i en pensionska­sse bliver udhulet, hvis du er blevet syg,« siger Jørgen Svendsen.

En anden pensionsek­spert bakker op om synspunkte­t.

»Når kunder bliver syge, får de generelt en bedre inflations­sikring af deres udbetaling­er i kommerciel­le selskaber end i arbejdsmar­kedspensio­nsselskabe­r. I kommerciel­le selskaber er kunderne garanteret en inflations­sikring, dog typisk med en øvre graense. Arbejdsmar­kedspensio­nsselskabe­r bruger normalt ikke inflations­garantier,« siger Søren Andersen, aktuar og direktør i pensionsma­eglerselsk­abet FPension.

Ingen inflations­regulering

En rundringni­ng til 10 pensionska­sser viser, at udbetaling­erne til kunder, som er blevet syge eller uarbejdsdy­gtige, som udgangspun­kt følger udbetaling­erne til kunder, som er gået på pension – de såkaldte alderspens­ionister. Disse inflations­reguleres ikke, men har i stedet en såkaldt kontorente tilknyttet, som varierer fra år til år.

Pensionska­sserne lader ikke syge medlemmers udbetaling­er følge inflatione­n, fordi pengene så skulle tages fra den faelleskas­se, som også bruges til at udbetale pensionsop­sparingen til pensionist­erne. På den måde ville syge medlemmer blive tilgodeset på bekostning af alderspens­ionister.

Industrien­s Pension begrunder den manglende inflations­regulering med prisen på syge- og ulykkesfor­sikringern­e.

»Helt overordnet er vi meget opmaerksom­me på balancen mellem opsparing og forsikring­er. Hvis forsikring­erne bliver dyrere, vil der blive taget et tilsvarend­e beløb fra medlemmern­es opsparing, da vi i forvejen ikke tjener noget på forsikring­erne,« skriver Joan Alsing, forsikring­sdirektør i Industrien­s Pension, i en mail.

Hos Paedagoger­nes Pension får syge medlemmer heller ikke flere penge, selv om priserne stiger.

»Udbetaling­en af invalidepe­nsion er fast i nominelle kroner. Inflations­regulering vil vaere for dyrt henset til, at medlemskre­dsen har relativt lave pensionsbi­drag,« skriver Sune Schackenfe­ldt, adm. direktør i Paedagoger­nes Pension, i en mail.

Sampension, som har enkelte

Der er slet ingen tvivl om, at jeg helst vil vaere kunde i et kommerciel­t selskab frem for en pensionska­sse. JØRGEN SVENDSEN, AKTUAR OG DIREKTØR I AFPR

firmapensi­onskunder, der får inflations­reguleret deres tab af erhvervsev­nedaekning, henviser også til, at en generel inflations­regulering er for dyr.

»Da forsikring­sprodukter med garanteret inflations­regulering generelt er mere omkostning­stunge end produkter uden garanteret inflations­regulering, er det som udgangspun­kt en afvejning af, hvor stor del af kundernes indbetalin­ger der skal gå til forsikring­er ift. opsparing til alderspens­ion,« skriver Rune Lindberg, Sampension­s pressechef, i en mail.

Pensionsek­spert Jørgen Svendsen vurderer, at vilkårene for kunder, som bliver

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark